BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEuro için beklentiler negatif----

Euro için beklentiler negatif

Euro için beklentiler negatif
24 Ağustos 2022 - 12:55 www.finansgundem.com

Analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüksek miktarda faiz artışının dahi para birimindeki düşüşü durdurmayacağı görüşünde.

Euro dolar karşısında 1 seviyesinin altına inerek, 20 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Dolar endeksinin de yeniden 20 yılın zirvesine çıkmasının ardından analistler, Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılacak olan 'jumbo’ faiz artışının dahi etkili olmayabileceğini belirtiyor.

Avrupa'daki rekor enflasyona karşı ECB geçtiğimiz ay 11 yıl aranın ardından 50 baz puan faiz artırmıştı. Analistlere göre euro’daki zayıf seyirde para politikasından ziyade resesyon tehdidi ve Rusya’dan enerji ithalatının kesileceği endişeleri etkili oluyor. 

Euro’nun dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ithalatı daha pahalı hale getirerek enflasyonu ivmelendirirken, dün açıklanan S&P Global verilerine göre Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivite ikinci ayda da geriledi.

JPMorgan Private Bank Küresel Döviz Stratejisti Sam Zief “faizler döviz piyasalarının temel motoru değil, bu daha çok küresel büyüme dinamikleriyle ilgili. Enflasyon beklentilerini çıpalamak için yapılan ve aynı zamanda büyüme görünümüne zarar veren büyük Faiz artışları para birimi için destekleyici değil” değerlendirmesini yaptı.

Frankfurt’taki Natixis’te Ekonomist olan Dirk Schumacher kötüleşen ekonomik görünümde bankanın 75 baz puanlık faiz artışının dahi euro’yu önemli ölçüde güçlendirmeyeceğini belirterek “50 baz puan yerine 75 baz puanlık artış bile bunu değiştirmez. Faiz artışının yanı sıra ekonomik görünümün de pozitif katkı vermesi gerekir” yorumunu yaptı.

Unicredit Kıdemli Avrupa Ekonomisti Marco Valli ise ekonomide yaşanan sorunlarla AMB’nin Eylül’de de muhtemelen 50 baz puan faiz artışına gideceğini, daha fazlasının sürpriz ve yanlış olacağını belirterek “Euro’daki zayıflık ekonomideki sorunların bir yansıması. Bu AMB’nin çözebileceği birşey değil” ifadesini kullandı.

Panetta: ECB faiz artırımı konusunda ihtiyatlı olmalı

 

Avrupa'da bileşik PMI 1.5 yılın dibinde

 

Bundesbank: Almanya'da enflasyon sonbaharda çift hane olabilir

 

Commerzbank: Euro için görünüm zayıf

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)