BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEuro banknotları yeniden tasarlanacak----

Euro banknotları yeniden tasarlanacak

Euro banknotları yeniden tasarlanacak
06 Aralık 2021 - 12:01 www.finansgundem.com

Dolardan sonra dünyada en çok kabul gören rezerv para birimi euro banknotların yenilenmesi kararı alındı

Avrupa Birliği'nin (AB) ekonomik ve parasal birlik politikası çerçevesinde hayata geçirilen euro 20 yılını geride bıraktı. Avrupa Merkez Bankası ise dijital paraların tartışıldığı bir dönemde euro banknotları yeniden tasarlama karara aldı. 2024 yılına kadar yeni banknot tasarımlarının tamamlanması bekleniyor.

Yeniden tasarım süreci, euro bölgesindeki insanlardan gelecekteki banknotlar için olası temalar hakkında görüş toplamakla görevli odak gruplarının oluşturulmasıyla başlayacak. Daha sonra her euro bölgesi ülkesinden bir uzmana sahip bir tema danışma grubu, ECB'nin Yönetim Konseyi'ne yeni temalardan oluşan bir kısa liste sunacak.

Finansal krizler karşılığında güçlü para birimi olma özelliğin yitirmeyen euro Bugün 340 milyonluk coğrafyada kullanılıyor.

Euro banknotlar ve madeni paralar 1 Ocak 2002'de tedavüle girdi. 1 Temmuz 2002'de Euro'nun her alanda milli para yerine kullanılması ve diğer para birimlerinin tedavülden kaldırılması kararlaştırıldı.

Euroyu resmi para birimi olarak kullanmaya ilk etapta 11 ülke başladı: Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz.
Daha sonra da Estonya, İrlanda, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ve Litvanya Euro'ya geçti.

Sadece Euro'nun geçerliği olduğu Euro Bölgesi üyeleri günümüzde 28 üyeli AB'de toplam 19 ülkeden oluşuyor.

EURONUN İSİM BABASI

Euronun isim babası Belçikalı Fransızca ve tarih öğretmeni Germain Pirlot. Bugün 75 yaşında olan Pirlot, 4 Ağustos 1995'te AB Komisyonu Başkanı Jacques Santer'e mektup göndererek Euro'nun AB'nin ortak para biriminin adı olmasını teklif etti. Bu isim 16 Aralık 1995'te Avrupa Konseyi tarafından resmen kabul edildi.

Avrupa kelimesinde olduğu gibi euroda da Yunanistan'a gönderme yapılıyor. Euro sembolü için kıtanın 'kültür ve medeniyet başkenti' olarak nitelendirilen ülkenin alfabesindeki epsilon harfinden esinlenildi. Bu harfin de 3 bin 500 yıl önce Sina'da kullanılan Mısır hiyerogliflerine dayandığı belirtiliyor. Bu harfin ortasına istikaı temsil eden iki paralel çizginin konulmasıyla euronun simgesi de son şeklini aldı.

1996'da düzenlenen yarışmada bu tasarıma imza atan kişi Avusturya Merkez Bankası çalışanı grafiker Robert Kalina (63) oldu.

Dolar ve euro bu hafta TL karşısında yüzde 10'dan fazla yükseldi

 

Euro Bölgesi'nde bileşik PMI kasımda yükseldi

 

Euro Bölgesi'nde perakende satışlar yükseldi

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)