BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEtrafımızdaki olaylar tedirginlik yaratabiliyor----

Etrafımızdaki olaylar tedirginlik yaratabiliyor

Etrafımızdaki olaylar tedirginlik yaratabiliyor
08 Kasım 2014 - 18:37 www.finansgundem.com

Olpak, "Son günlerde Suriye ve Irak'ta, özellikle artarak yaşanan olumsuz gelişmeler zaman zaman etrafımızda bir tedirginlik yaratabiliyor" dedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, son günlerde Suriye ve Irak'ta artarak yaşanan olumsuz gelişmelerin zaman zaman tedirginliğe yol açtığını belirterek, "MÜSİAD olarak bugüne kadar terörün, nereden ve hangi felsefeden gelirse gelsin, kimden ya da kime karşı yapılırsa yapılsın, her zaman karşısında olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi.
Derneğin Bursa Şubesinin, Kültürpark'taki yeni hizmet binasının açılış töreni ve "20'nci Yıl Gala Programı" etkinliğinde konuşan Olpak, MÜSİAD olarak "yeni Türkiye" kavramını benimsediklerini ve milleti geleceğe taşıyacak her projeye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vereceklerini söyledi.
İş adamları olarak yaklaşık 19 çeyrektir büyüyen bir ekonomi içinde yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Olpak, ülkenin, kendilerinden beklentisinin ise daha fazla istihdam, yatırım ve Türkiye'nin sosyal gelişimine daha fazla katkı olduğunu belirtti. 
Olpak, bunları yapabilmek için kendilerinin beklentilerinin ise huzur, güven ve pozitif istikrar ortamının devamı olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Hamdolsun, bunlara sahip olarak geldiğimiz bu süreç içinde, bu yılın ilk 6 ayı içerisinde de bugüne kadar kendimizi hep kıyasladığımız Avrupa Birliğinin 'Nasıl küçülmeyi durdurabiliriz?' tartışmalarını dahi hala bitiremediği bir süreç içerisinde yüzde 3,3'lük bir büyüme yakaladık. Özellikle ifade etmek istiyorum ki geçtiğimiz yıl içerisinde Gezi olayları sırasında başlayıp daha sonra 17 ve 25 Aralık süreçlerine rağmen çalkantılı bir sürecin en yoğun yaşandığı bir ortamda dahi yüzde 4,1'lik bir büyümeyi yakalayabilen bir ekonomi, hemen akabinde gelen yerel seçimler, ki bir yerel seçim atmosferinden çok daha kıran kırana geçen bir ortamdı, yüzde 4,7'lik bir büyümeyi bu yılın ilk çeyreğinde yakalayabilmişti."
- İhracat ve ithalat rakamları
Türkiye'nin ihracat ve ithalat rakamlarına da değinen Olpak, dış talep yaklaşık geçen yıl yüzde 0,3 büyümüşken bu senenin ilk 6 ayında 6,8'lik büyüme yakaladığını dile getirdi.
İthalatın ise geçen yıl yüzde 9,2'lik artış gösterirken bu sene yüzde 2,1'lik azalma kaydettiğini bildiren Olpak, "Her ikisi de olumlu yönde seyreden rakamlar. Bunun karşılığında ilk 9 ayı değerlendirerek baktığımızda çokça konuştuğumuz cari açığımızda 14,5 milyar dolarlık bir gerileme yaşandığını memnuniyetle görüyoruz. İnşallah yıl sonu hedefiyle bakıldığında cari açığımızın bir yıl önceki 65 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 47 milyar dolarlar seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz" ifadesini kullandı.
Olpak, Bursa'nın ihracatının ise ocak-eylül döneminde 9,7 milyar dolarla İstanbul'dan sonra ikinci sıradaki yerini koruduğu bilgisini verdi.
İthalatını da değerlendirdiklerinde, cari noktası çok konuşulan bu süreçte sadece son ay itibarıyla Bursa'nın 1,4 milyar dolarlık fazla vermiş olmasının da sanayicileri alkışlamaları için başka bir neden olduğuna dikkati çeken Olpak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 10'uncu Kalkınma Planının öncelikli dönüşüm programını hatırlattı.
Nail Olpak, siyasi istikrar ve ekonomik öngörülebilirliğin, insan odaklı kalkınma, bütüncül ekonomi ve dünya ekonomisiyle entegrasyon başlıklarının ön plana çıktığını ifade etti.
Yıllardır dünyanın gözü önünde yaşanan ve Birleşmiş Milletler kararlarının her zaman olduğu gibi hiçe sayıldığı bir süreçte İsrail tarafından Mescid-i Aksa'da özellikle mescidin içinde yapılanları bir Müslüman olarak kabul etmelerinin asla mümkün olmadığını anlatan Olpak, şöyle konuştu:
"Maalesef bu konuda etkinlik noktasında istediğimiz adımları atmaktan aciz durumda kalan uluslararası örgütlere ve başta İslam dünyasına da bir defa daha çağrıda bulunmak istiyorum. Son günlerde Suriye ve Irak'ta, özellikle artarak yaşanan olumsuz gelişmeler zaman zaman etrafımızda bir tedirginlik vesilesi doğurabiliyor. MÜSİAD olarak bugüne kadar terörün, nereden ve hangi felsefeden gelirse gelsin, kimden ya da kime karşı yapılırsa yapılsın, her zaman karşısında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu noktada, hepinize yaptığımız ortak çağrı şu; bu ülke hepimizin, ne yaparsak el birliğiyle ve el ele yapacağız, ülkemizin geleceğine hep birlikte sahip çıkacağız." (AA) 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)