BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriEthereum, Bitcoin rekabetinde göstergeler ne diyor?----

Ethereum, Bitcoin rekabetinde göstergeler ne diyor?

Ethereum, Bitcoin rekabetinde göstergeler ne diyor?
09 Ağustos 2021 - 13:31 www.finansgundem.com

En büyük altcoin Ether'in, Bitcoin'in tahtını sarstığı uzun zamandır konuşuluyor. 3 temel gösterge ne söylüyor?

Yalnızca iki günde yüzde 13 değer kazanan Bitcoin'in (BTC) piyasa değeri, 79 gündür ilk kez 800 milyar doları geçti. Ether ise iki haftada yüzde 45 değer kazandı ve piyasa değeri 340 milyar dolara ulaştı. 

London hard fork'u ve olası deflasyonist etkilerine dair olumlu beklentiler, hiç şüphesiz Ether'in performansında rol oynadı. Diğer yandan bazı yatırımcılar, Ether'in Bitcoin'e karşı değerinin ne olacağını sorguluyor. 

Pantera Capital CEO'su Dan Morehead gibi bazı isimler, Ether'in en büyük kripto para olan BTC'yi geride bırakacağını düşünüyor.

Diğer yandan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankanın delta varyantı nedeniyle varlık satın alım programını bir süre daha sürdürebileceğini açıkladı. Bunun sebebi olarak ise delta varyantının yayılmasının iş piyasasına verebileceği olası zarar gösterildi.

Teşvik programının uzaltılması, enflasyon riskini ve dolayısıyla gayrimenkul, emtia, hisse senedi ve kripto paralar gibi nadir varlıklara olan talebi artıracaktır. Ne var ki bu türden makroekonomik değişiklikler, Bitcoin ve Ether'i eşit ölçüde etkileyecektir.

Aktif adres sayısında Bitcoin açık ara lider

Ethereum ağının bazı göstergeleri kıyaslandığında, Ether'in yüzde 58 düşük seyretmesinin meşruiyeti doğrulanabilir. İlk adım ise aktif adres sayısını kıyaslamak olacaktır.

Yukarıdaki grafikte de görüldüğü gibi, Bitcoin en az 1.000 dolar içeren 6 milyon adrese sahip. 2020'den beri ise 3,67 milyon yeni adres oluşturuldu. Diğer yandan Ether, söz konusu bakiye sınırına uyan 2,7 milyon adrese sahip. 2020'den beri ise 2,4 milyon Ethereum adresi oluşturuldu.

Ether'in adres sayısının yüzde 55 az olması, iki varlığı piyasa değeri arasındaki farka da uyuyor. Diğer yandan bu analiz, büyük yatırımcıların ne kadar yatırım yaptığını içermiyor.

Ether borsa yatırım ürünlerinde geride

Bazı borsa yatırım araçlarından edinilen veriler, oldukça net bir sonuç veriyor. Bitcoin borsa yatırım ürünlerinin yönetilen varlıklarının değeri 32,3 milyar doları geçerken, Ether için söz konusu değer 11,7 milyar dolar olarak ölçüldü. Eylül 2013'te başlatılan Grayscale'in GBTC fonu, aradaki farkta büyük bir yol oynuyor.

Ether borsa yatırım ürünleri ise Ekim 2017'de hayatımıza girdi. Aradaki zaman farkı, Ether'in bu konuda Bitcoin'in yüzde 64 gerisinde kalmasını kısmen açıklıyor.

Vadeli işlemlerin açık pozisyonları fiyat farkını açıklıyor

Son olarak vadeli işlem piyasasının verileri kıyaslanmalı. Piyasa katılımcılarının toplam sözleşme sayısını hesaplayan açık pozisyonlar ise, bu konuda en iyi araçlardan biri.

Bitcoin vadeli işlem piyasasındaki açık pozisyonlar, mevcut durumda 14,2 milyar dolar ölçüldü. Bu konuda rekor, 13 Nisan'da 27,7 milyar dolar ile görülmüştü. Açık pozisyonlara 3,4 milyar dolar ile Binance liderlik ediyor, hemen ardından ise 2,3 milyar dolar ile FTX geliyor.

Diğer yandan Ether vadeli işlemlerin açık pozisyonları, Bitcoin'den bir ay sonra 10,8 milyar dolarda pik yaptıktan sonra 7,6 milyar dolara geriledi. Kripto para, bu konuda da Bitcoin'in yüzde 46 gerisinde kaldı.

Gerçek şu ki, bir kripto paranın değerinin olması gerekenin altında veya üstünde olduğunu ölçmenin kesin bir yolu yok. Yine de bu üç gösterge, Ether'in yakın zamanda Bitcoin'i tahtından etmesinin pek olası olmadığını ortaya koyuyor.

Ethereum'da güncelleme tartışması

Bitcoin madencileri rotayı ABD'ye çevirdi

Altcoin’lerin yükselişi başladı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)09 Ağustos 2021 22:10

    Her kez eteryum alıp kucuk altın gibi alıp unutmalı. Gerçekten de büyük bir coin olacka. yeni sistem başarılı olunca, insanlar kurumlar talep edince btc çok yüksel diye. Eter çok iyi olacak. 8 - 10 bin usd yıl sonu düşünüyorum. her ay 50 tl 100 tl 500 tl maaşının TL oalrak biriktirip, faizle tutacağına. YAP BİR ÇILGINLIK az bir kısmı eteryumda tut. hatta 5 yıl  10 yıl tutmay açalış hesabı unut. azar azar bitiktir kumbara misali. öyle ev sattım araba sattım maaşı bastım vb. diyenler bu işlere hiç girmezin, hep kaybeder. az az al kumpara fonu gibi.