BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEt fiyatları döviz kuruyla yarışıyor----

Et fiyatları döviz kuruyla yarışıyor

Et fiyatları döviz kuruyla yarışıyor
29 Mart 2023 - 13:11 www.finansgundem.com

Diyarbakır'da Şap hastalığı uyarısıyla valilikçe canlı hayvan borsası kapatıldıktan sonra et fiyatları döviz kuruyla yarışır hale geldi.

Şap hastalığı uyarısıyla et fiyatlarında düşüş beklenirken, aksine fiyatlar döviz kuruyla yarışır oldu. Hayvan pazarlarının kapatılmasından sonra etin fiyatı son 15 gün içinde 70 lira yükseldi. Kasaplarda perakende kuzu eti 230 liradan, kemiksiz dana kuşbaşı da 270 liradan satılıyor. Kıyma ise 250 liradan alıcı buluyor. Zincir marketlerde ise bu rakamlar 300 liranın üzerinde.

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, piyasada fiyat istikrarı da olmayınca vatandaş bu Ramazan ayında da Et Süt Kurumu önünde ucuz ete ulaşabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren saatlerde uzun kuyruklar oluşturuyor.

ESK ÖNÜNDE YOĞUNLUK

Kıymanın 119 liradan, kuşbaşının da 129 liradan satışa sunulması Et ve Süt Kurumu Satış Mağazası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Talep yoğunluğu nedeniyle fiş sırasıyla bir kişiye 1 kilo kıyma ve 1 kilo etten fazla satış yapılmıyor. İç piyasada ve zincir marketlerde ete yüzde 35 oranında gelen zam dar gelirlinin belini de iyice büktü.

Ramazan ayında vatandaşlar çaresiz kalarak yine Şehitlik semtindeki Et ve Süt Kurumu'nun yolunu tuttu, burada da 1 kilodan fazla et alamıyor. Bazı aileler eşi ve çocuklarıyla et kuyruğuna girip 1 kilo sınırını bu şekilde aşmaya çalışıyor. Zincir marketler ile Et Süt Kurumu arasında kiloda 110 lira fiyat farklı yaşanırken, günlük ortalama 4 ton satış yapılıyor.

'KİMSE KULAK VERMEDİ'

Besiciler ise duruma tepkili. Büyük ve küçükbaş hayvan üreticiliği ve aynı zamanda perakende kasaplık yapan Burhan Avşar, “Bunun böyle olacağını iki yıldır yüksek sesle dile getiriyorduk ama kulak veren olmadı. Yüksek enflasyona bağlı artan üretim maliyetleri, yem ve saman fiyatlarının tırmanmasıyla üretici elindeki hayvanları çıkardı.

Gelir gideri karşılamayınca gebe hayvanlar acımasızca kesime sürüldü. Kesilen büyük ve küçükbaş hayvanların karnından buzağılar, kuzular çıkıyordu. Bunun gühanı vebali kimin boynuna kalacak acaba? Üretici desteklenmedi. Elektrik faturaları, çoban maaşı, yem ve saman fiyatları üretimi bitme noktasına getirince dişi hayvanlar kesildi, hayvan sayısında ciddi bir düşüş var.

Şap dedikoduları da fiyatları düşürmedi, bilakis uçurdu. Et artık dolar kuruyla yarışır oldu. Et ve Süt Kurumu elindeki şoklanmış stoklardaki karkas eti satarak bu işi çözemez. Yine ithal et getirileceğini duyuyoruz. Geçmişte bunlar çözüm olmadı ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Bir an önce üretici desteklenerek fabrika ayarlarına dönmemiz gerekiyor, aksi halde iki yıl sonrasını konuşmak bile istemiyorum” dedi.

 

 

Ramazan öncesi et fiyatları için flaş hamle

 

İstanbul'da et fiyatlarında 3 farklı tarife!

 

İstanbul'da et fiyatlarına sabitleme kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)