BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEsrar şirketine Abramoviç tepkisi----

Esrar şirketine Abramoviç tepkisi

Esrar şirketine Abramoviç tepkisi
26 Aralık 2022 - 15:09 www.finansgundem.com

Rus oligark Roman Abramoviç’in yüzlerce milyon dolarlık yatırımı ABD’li esrar şirketi Curaleaf’i tartışmaların odağına yerleştirdi. Firma adeta ürettiği esrardan çok Rusya ile bağlantısı nedeniyle eleştiriliyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük esrar şirketi Rus milyarder Roman Abramoviç’ten yüz milyonlarca dolarlık finansman aldı. Bloomberg’ün haberine göre şirketin ilk yıllarında gerçekleşen yatırıma ilişkin açıklamasında Curaleaf Holding İcra Kurulu Başkanı Boris Jordan, Abramoviç’in şirketten uzun zaman önce ayrıldığını söyledi.

Forensic News’in sızdırdığı belgelere göre Abramoviç 2018 yılında Curaleaf adını alacak Palliatech firmasına ve yine Jordan tarafından kurulan esrar ürünlerine odaklanan girişim sermayesi firması Measure 8’e 200 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Curaleaf yöneticilerinin Ruslarla olan bağlantısı halihazırda eleştirilerin odağındaydı. Buna karşın Abramoviç’in şirketle olan bağlantısına daha öncesinde bilinmiyordu. Rusya ile bağlantıları olan şirketler, Ukrayna savaşı nedeniyle bazı Rus oligarklarına ve işletmelerine uygulanan yaptırımlar kapsamında inceleme altında.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, esrar kullanımına ABD’nin birçok eyaletinde izin veriliyor. Esrar ürünlerine odaklanan girişimler arasında en öne çıkan şirketlerden birisi de Rus sermayesi ile yakın ilişkisi ile dikkat çeken Curaleaf. Abramoviç bir zamanlar Batılı iş çevrelerinde adı sıkça geçen önemli bir Rus iş insanı konumundaydı. İngiltere Premier Ligi’nin ünlü takımı Chelsea’nin yanı sıra lüks gayrimenkullerin ve Londra merkezli çelik firması Evraz Plc'nin hisselerinin sahibi olarak tanınıyordu. Ancak söz konusu dönemde dahi Abramoviç ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ilişki Batılı ülkelerde tartışmalı konumdaydı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rus iş dünyasının seçkinlerinin Batı’daki tüm varlıkları ya satıldı ya da donduruldu. Abramoviç’in varlıkları da ABD’de olmasa da İngiltere’de, Avrupa Birliği’nde ve Kanada’da yaptırımlara maruz kaldı.

Bir dönem Credit Suisse’in Moskova ofisini yöneten ve komünizmin çöküşü sonrasında Rus devlet varlıklarının özelleştirilmesinde önemli isimlerden biri olan Jordan kendisi gibi ABD vatandaşlarının Rusya ile bağları olduğu gerekçesiyle ayrımcılığa uğramaması gerektiğini savundu. Jordan konuyla ilgili verdiği röportajda Abramoviç’in geçmiş yatırımlarının Curaleaf’i etkilememesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Jordan, şu anki büyük bir Curaleaf hissedarı olan Andrey Blokh'a atıfta bulunarak, “Bana ve Andrey'e yatırım yapmam için borç para verdi. Tüm bu fonlar uzun zaman önce, savaştan önce, 2020'nin sonlarında veya 2021'in sonlarında geri ödendi. Curaleaf bugün bildiğimiz kadarıyla Roman Abramoviç’i hissedar olarak görmüyor” dedi.

Jordan, ABD ve Rusya çifte vatandaşlığına sahip olan hissedar Andrey Blokh aracılığıyla Abramoviç’in aile yatırım ofisine bağlandıktan sonra finansmanın 2015'ten 2017'ye kadar Palliatech'e girdiğini söyledi. Ne Blokh’a ne de Abramoviç’e ABD’de yaptırım uygulanmadığını hatırlatan Jordan, finansman bağlantıları ile ilgili endişe verici bir sebep göremediğini de sözlerine ekledi.

Kanada, geçtiğimiz haftanın başlarında, Ukrayna'nın yeniden inşasına ve savaşın kurbanlarına tazminat ödenmesine yardımcı olmak için Abramoviç'in 26 milyon dolarlık yaptırım altındaki varlıklarına el koymayı planladığını açıkladı. İngiltere, bu yılın başlarında İngiltere futbol takımı Chelsea’yi satan oligarkla bağlantılı 7 milyar dolarlık varlığın dondurulması işlemini açıklamıştı.

Bu yılın başlarında Abramoviç tarafından işe alınan bir hukuk firması, yorum talebine yanıt vermedi.

Forensic News'e göre, Abramovich'in Curaleaf ve müdürlerine yaptığı yatırımlar 225 milyon dolar civarındaydı. Jordan, kendisinin ve Blokh'un bugüne kadar henüz açıklanmayan diğer birkaç aile ofisinden de yatırım aldığını ve toplamda erken finansmanın yaklaşık yarım milyar dolar olduğunu söyledi.

Jordan Abramoviç’e atıfta bulunarak, “Savaştan önce, dünyanın en çok aranan yatırımcılarından biriydi. Onu yatırımcı olarak görmek çok büyük bir pozitif olarak görülüyordu” ifadelerine yer verdi.

Bir düzineden fazla ABD eyaletinde esrar satan Curaleaf'ın hisseleri, Kanada borsasında cuma günü %5,3 yükseldi. Hisse senedi, sektöre yardımcı olması beklenen ABD mevzuatındaki gecikmeler nedeniyle bu yıl değerinin yaklaşık yarısını kaybetti. Jordan, Temmuz ayı sonu itibariyle Curaleaf'ın oy haklarının %72'sini elinde bulunduruyor. Şirket raporlarına göre Blokh ise hisselerin %6'sına sahip konumda.

Abramovich ayrıca, Jordan tarafından kurulan New York merkezli bir risk sermayesi şirketi olan Measure 8 tarafından toplanan ilk fona da yatırım yaptı. Jordan, Abramoviç’in yatırımının toplam varlıkların %30'undan azını temsil ettiğini ve henüz tam olarak geri ödenmemiş olsa da Rus oligarkın oy veya yönetim kurulu temsilinin olmadığını söyledi. Bloomberg verilerine göre fonun yaklaşık 75 milyon dolar topladığı görülüyor.

Jordan, Abramoviç’in fondaki yerine dikkat çekerek, “O tamamen fondaki bir yatırımcı. Tıpkı diğer herkes gibi” açıklamasında bulundu.

Jordan ayrıca, daha önce Sputnik Group olarak bilinen Bahamalar merkezli bir aile ofisi olan SPG'nin başkanı olarak görev yapıyor. İş insanı bu yılın başlarında Rusya'nın en büyük sigorta şirketlerinden biri olan Renaissance Insurance Group'un yönetim kurulundan istifa etti. Curaleaf sözcüsüne göre, Jordan yatırım bankası Renaissance Group'taki varlıklarını da sattı.

İş insanı Curaleaf’e ilişkin haberlerde Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan ilişkilerine sıkça yer verilmesinden de yakındı. Jordan Rusya lideri ile uluslararası organizasyonlar sırasında görüştüğünü ancak kişisel bir bağlantısı olmadığını belirterek, “2003 yılından bu yana Putin’i ne gördüm ne de onunla konuştum” ifadelerine yer verdi.

Lihaçev: Rosatom’un ihracatı 10 milyar doları aşabilir

 

Rusya'nın doğalgaz ihracatı 2022'yi düşüşle kapatacak

 

Belarus'tan Rusya'ya ihracat rekoru

 

Rus havayolu şirketleri mahsur kalan uçakları satın alacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)