BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEski işinize geri dönmenin 3 yolu----

Eski işinize geri dönmenin 3 yolu

Eski işinize geri dönmenin 3 yolu
19 Ağustos 2022 - 14:52 www.finansgundem.com

Kovid-19 dönemindeki istifa dalgasına katılan milyonlarca çalışan değişen şartların ardından eski işlerine geri dönmek istiyor. Uzmanlar bu geri dönüşü kolaylaştıracak 3 maddeyi sıraladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük İstifa dalgasının üzerinden bir yıl geçti. CNBC’nin haberine göre istifa dalgasını önceden tahmin eden örgütsel davranış psikoloğu Anthony Klotz yeni bir kariyer trendinin başlamakta olduğu konusunda uyardı.

Klotz’un Kovid’in istifa salgınına yol açacağı öngörüsünün ardından ABD’de sadece Mart 2022’de 4,5 milyon çalışan istifa etmişti. Örgütsel davranış psikoloğu şimdiyse çalışanların eski işyerlerine geri dönmek isteyeceğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ‘bumerang çalışanlar’ olarak adlandırılan bu trend, iyi çalışma şartları olan bireylerin çeşitli nedenlerden dolayı istifa etmesi fakat daha sonraki süreçte eski çalıştıkları işyerlerine geri dönmeyi talep etmesi anlamına geliyor. İş dünyası sosyal medya platformu LinkedIn’den konuyla ilgili yapılan paylaşımda, bu tür çalışanların 2021'deki tüm yeni işe alımların %4,5'ini oluşturduğu ve 2019'daki seviyesine göre %3,9'dan fazla arttığı belirtildi.

Bu yıl bumerang çalışanlar sayısındaki artışın Büyük İstifa dalgasının bir yan etkisi olması bekleniyor. Bordro firması UKG'nin yakın tarihli bir araştırmasına göre, pandemi sırasında işlerinden ayrılan kişilerin %43'ü eski işlerinde daha iyi durumda olduklarını itiraf ediyor.

CNBC’nin haberinde eski işlerine dönmek isteyenlerin uygulayabileceği 3 farklı yöntem ele alınıyor:

1. 'İş kalitenizi' bilen biriyle konuşun

Kariyer koçu Jennifer Brick bir bumerang çalışanı olarak sahip olduğunu tek avantajın ‘eski işyeriyle halihazırda kurduğu ilişkiler’ olduğunu belirtiyor:

"Kiminle iletişime geçeceğinizi biliyorsunuz. İlişkinize bağlı olarak, onlara bir kahve içmeyi teklif edebilirsiniz veya sadece e-posta ile bir soru sorabilirsiniz."

HEC Paris Yönetim ve İnsan Kaynakları Profesörü Brad Harris, "iş kalitenizi bilen" birini seçmeniz gerektiğini de sözlerine ekledi:

"Bu belki eski bir patron ya da belki de ortak görevler için bir projede birlikte çalıştığınız farklı bir departmandaki biri olabilir."

2. Neden eskisinden daha iyi durumda olduğunuzu açıklayın

Harris, ayrılma nedenlerinizin göz önünde bulundurulduğundan veya çözüldüğünden emin olmak için, "şirkette neler olup bittiği hakkında keşif amaçlı bir konuşma" yapmanızı tavsiye ediyor. İnsan kaynakları profesörü, “Doğru hissettiriyorsa, neden bir geri dönüşün mantıklı olabileceğini düşündüğünüzü akla uygun bir şekilde açıklayın. Neden ayrıldığınızı, geri dönüşün neden farklı olacağını açıklarken net olmanız gerekiyor” diye ekledi.

Bumerang çalışanlar konusunda araştırma yapan Harris, özellikle çalışanların ilk işe alımından bu yana nasıl ve neden daha iyi bir çalışan olduğunu açıklaması gerektiğini belirtiyor. İnsan kaynakları profesörü bu süreçte zamanlamanın önemi bir rol oynadığına da dikkat çekti:

"Bazen eski bir çalışanı geri getirme konusundaki yöneticilerin kendi duygularıyla mücadele edeceğine ve biraz zamana ihtiyaç duyabileceklerine dikkat edin. Yani meyve vermesi bazı durumlarda biraz zaman alabilecek bir tohum ekiyorsunuz."

3. Eski işyerinizden iyi ayrılın

Relay Payments'ın İnsan Kaynakları Başkanı Amy Zimmerman'a göre, eski işyerinizin sizi geri alma süreci henüz işten "ayrılmadan önce başlar".

Zimmerman “Ayrılmaya karar verdiğinizde, bu ayrılık sırasında ve takip eden eylemlerinizde mümkün olduğunca destekleyici ve uzlaşmacı davranın. Şirkette birden fazla kişiyle sağlam bir ilişkiye sahip olmak önemlidir” dedi.

İnsan kaynakları uzmanı tüm bunlara ek olarak eski işyerinizdeki çalışanlara onlarla tekrar çalışmak isteyeceğinizi belirterek geri dönüş fikrinin "tohumunu ekmek" isteyebileceğinizi belirtiyor: "Bu şekilde geri dönmek istediğinize karar verirseniz, zaten bu kararın temelini atmış olursunuz."

Bu yöntem aynı zamanda geri dönüş talebinin belirtildiği konuşmanın daha az uygunsuz görünmesini sağlayacaktır. Zira istifayı tercih eden çalışan i kısa bir sürelik ayrılıktan sonra geri dönmek istediğini belirtebilir.

Zimmerman, “Eğer ilişkileriniz iyiyse, bir hata yaptığınızı ve yeni iş fırsatının iyi gitmediğini söylemek daha kolay olacaktır. Sizi geri almaktan heyecan duyacaklarını biliyorsanız, eski işyerinize ulaşmak sizi daha az incitecektir” dedi.

 

Bumerang çalışanlar

 

Çalışanların mutluluğundan yöneticiler mi sorumlu?

 

20 yaşında borsadan 110 milyon dolar kazandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)