BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEski başbakan da Greensill skandalına karıştı----

Eski başbakan da Greensill skandalına karıştı

Eski başbakan da Greensill skandalına karıştı
05 Nisan 2021 - 16:31 www.finansgundem.com

İngiltere’nin Eski Başbakan’ı David Cameron da Greensill skandalına karıştı. Cameron suç işlememiş olsa da adının finans skandalıyla anılması hoş karşılanmadı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2010 yılında David Cameron İngiltere Başbakanı olmadan hemen önce, lobiciliğin gerçeklecek “bir sonraki skandal” olduğu konusunda uyarıda bulunmuş ve “siyaset, hükümet, iş dünyası ve para arasında gereğinden fazla sıcak ilişkilerde” reform yapma sözü vermişti. Cameron’un lideri olduğu muhafazakar parti daha önce finansal yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya kalmış ve güç kaybetmişti.

Şimdi ise Cameron’ın geçtiğimiz yıl gizlice İngiltere Maliye Bakanlığı’nda lobicilik çalımaları yürüttüğü, maliye bakanına Greensill Capital’ın korona virüs acil durum kredilerine daha kolay ulaşabilmesi için imkan tanıması yönünde mesaj attığı ortaya çıktı. Finans şirketi Greensill geçtiğimiz ay iflasla karşı karşıya kaldı ve binlerce kişinin işini tehlikeye attı. İddialara göre eski başbakan şirket iflastan kurtulmuş olsaydı Greensill’in hisse opsiyonları üzerinden milyonlarca dolar kazanacaktı.

Cameron ve batık şirket arasındaki ilişkiler birkaç yıl önceye dayanıyor. Başbakanlığı döneminde, şirketin Avusturalyalı kurucusu Lex Greensill tedarik servisi finans şirketini tanıtırken 11 bakanlığı ziyaret etti. Bloomberg’in haberine göre, Greensill’in hükümet danışmanı olarak görevi, 2013 yılında resmi olarak ünvan alana kadar açıklanmamıştı. Yolsuzluk işaretleri, her zamankinden çok daha güçlü. Burada ihlal edilen herhangi bir kanın olmamış olsa da Cameron’ın davranışı itibarını zedeledİ.

Bu durum üst düzey siyasiler için kuralların daha katı olması gerektiğini ortaya çıkardı. Tüm iş ilişkilerinin açıklanması oldukça önemli ve bu tür davranışların cezaları katı olmalı. Zira Cameron bu tür skandallara karışan tek eski lider değil. finansgundem.com'un derlemesine göre, Tony Blair da insan hakları konusunda çok da iyi şöhrete sahip olmayan liderlere danışmanlık yaparak milyonlarca dolar kazanç elde etti. Fransa’nın Eski Başbakanı Nicolas Sarkozy, yolsuzluk davasından hapis cezası alabilir.

Cameron’ın savunucuları siyasilerinin, siyaset hayatlarının ardından iş dünyasında kariyerlerine devam edebileceğini söylüyor. Ancak bu görüşü savunanlar Cameron’un özel şirketinin net varlığının 30 Nisan 2019 tarihinde 1,5 milyon dolar varlığa sahip olduğu gerçeğini görmezden geliyor. Burada finansal kuralların ötesine geçen ahlaki parametreler de var. Bu hafta ortaya çıktığı üzere Cameron Suudi Prens Selman’ı başarısız bir şekilde kontrat yapmaya ikna etmek için Greensill ile birlikte bir özel jet kullandı.

Buradaki en büyük sorun ise Cameron’ın ilk göreve geldiğinde sorunu görmüş ve çözmeyi başaramamış olması. Cameron İngiltere’nin ilk ücretli lobicilerini ortaya çıkardı ancak siyasi hayatı son bulduğunda Greensill için lobicilik çalışmalarını yürütmekten çekinmedi. Bununla birlikte Greensill hükümetin tüm kademelerine Cameron’ın başbakanlığı döneminde erişim sağladı. Lex Greensill, başbakanın “üst düzey danışmanı” olduğuna dair bir kart bile taşıyordu.

İngiltere’de hükümet kademelerinde büyük bir düzenlemenin gerçekleşmesi lazım. Göreve başlamadan önce Cameron da tam olarak bunu istemişti.

Küresel şirketlerde ofise dönüş başladı

 

İngiltere'de normalleşmede yeni adımlar açıklanacak!

 

Yolsuzluk davasında tepki çeken kare: Ciddiyetsiz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)