BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEski bankacıdan müthiş referandum analizi----

Eski bankacıdan müthiş referandum analizi

Eski bankacıdan müthiş referandum analizi
07 Mayıs 2017 - 12:36 www.finansgundem.com

Sözcü yazarı Can Ataklı, ünlü bankacı Burhan Karaçam'ın referandum sonrası yazdığı analizi köşesine taşıdı...

Burhan Karaçam Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü'nü yaptıktan sonra emekli olmuştu. Aktif bankacılık döneminde yakından tanıdığım Burhan Karaçam ülke sorunlarına duyarlı, içinde bulunduğu koşullara rağmen bildiğini ve inandığını sakınmadan söyleyen, son derece entelektüel bir bankacıydı. Siyasete girmesi konusunda yapılan tüm çağrılara “Benim işim değil, bize düşen projeler üretmek, elimizden geldiğince yol göstermek ve yardımcı olmaktır” diyen bir aydındı.

Uzun yıllardır görmediğim Burhan Karaçam'ın referandum sonrası yazdığı bir analizi gördüm geçen günlerde.

Referandum sonucuna çok farklı açıdan bakan Burhan Karaçam'ın bana göre gerçekten “çok müthiş” olan yazısını çok az kısaltmayla sizlerle de paylaşmak istedim;

Ülkeden ümidimi kesmiş, hiçbir şey olmayacağını düşünen ve bu doğrultuda kararlar almaya çalışan biri olarak, dün, bir ümit gördüm. Herkesin aksine, beni ülkeye bağladı. Üç büyük şehirden çıkan hayır, bütün oranlar arasında, en önemlisi.

Tarih, tek adam rejimi görmüştür, mümkündür. Tarih, seçimlerde hile görmüştür, mümkündür. Tarih, histeri krizi geçiren bir toplumun, çok dramatik şekilde bir yenilgi ile tarih sahnesinden elenmesini de görmüştür. Ama tarih, hiç bir zaman, üretenin, sermaye gücü yaratanın aksi yönünde akmamıştır.

İşte bu imkânsızdır. Bu güne kadar olan seçimlerden farklı olarak, ilk defa, 3 büyük şehir tam bir konsensüs ile hayır dedi. Şu gerçeği gördüm; Şehirlerin GDP ye olan rakamsal katkıları, GDP içindeki payları ve evet/hayır demeleri şu sonucu oluşturuyor; GDP'nin yüzde 66.2'sini oluşturan şehirler, hayır diyor, yüzde 33.8'i evet diyor.

Bu durum daha önceki seçimlerde görülmedi. Manisa, Adana, Ankara, Mersin, Antalya hepsi konsensüs olarak hayır demiş durumda.

Evet sonucunu istemeyen biri olarak, bu benim için çok önemli. Ama görüyorum ki, evet sonucunu istemeyen diğer insanlar, buna odaklanmıyor. Yine saçma sapan konularla enerjimizi kaybedecek gibiyiz.

Refahın yüzde 66'sını elinde tutan, (dikkat ettiniz mi, salt çoğunluktur) şehirler hayır diyorken, bu ülkeye evet gömleği giydiremezsiniz. Tutmaz. Hayatın içinde olmayan, küresel ekonomiden etkilenmeyen, ihracat yapmamış, uluslararası pazara çıkmamış, Yozgat'ın Gımıldak köyündeki adam, bir takım hezeyanlar ve “âlim değilim ama arifim” goygoyu ile evet'i verdi ve sayıca yüzde 1 fazlaydı diye, refahın yüzde 66'sını elinde tutan şehirlerin buna boyun eğmesini bekleyemezsiniz, beklememelisiniz, anlatmalısınız. Daha önce bunu diyemiyorduk çünkü böyle bir konsensüs görülmemişti.

Erdoğan alabileceği en kötü sonucu aldı. “Hayır” çıksa, kendisini daha şanslı olarak düşünebilirdi. Neden derseniz, daha 2019'a çok var, (belki arada aşılması gereken dev bir ekonomik kriz) ve evet gömleği yırtılmak üzere. 44 beden bir adama, 38 beden gömlek giydirildi dün akşam itibari ile düğmelerin 2019'a kadar iliklenmesine çalışılacak, bu adam zayıflatılmaya, ufaltılmaya çalışılacak ki o düğmeler iliklensin. Ama bunun ne kadar zor olduğunun farkında, adamı 6 beden küçültmek?

Çok zor….

 İşte, bizlerin, artık saçma sapan konular yerine, yapması gereken çok basit; 2019'a kadar, bütün toplumu kucaklayacak (Ekmeleddin gibi bir facia değil), enerjik, diri, genç, gözlerinden hırs, arzu, istek fışkıran, yerinde duramayan, sokağın diline hâkim bir adamı desteklemek, bu adamı bulmak, çıkarmak, yüreklendirmek, cesaretlendirmek. Ülke için şans büyük.

2019 yetkileri ile iş başına geçecek bu kişi, o yetkilerle, 15 yıllık geri gidilmişliği 3 senede restore eder, arkasından da parlamentoya yetkilerini verir. Hep derlerdi ya, “tehlikenin farkında mısınız?” diye, bu sefer bu cümle, Erdoğan'ın kafasında dönüyor ve ben soruyorum, “tasarlanmış bu sürecin getireceği şansların farkında mısınız?”

Yapılacaklar basit; Bu kitleyi hak edecek, genç, diri, gözlerinden hırs, arzu, tutku akan bir lider… Ve 2019 başkanlık. Ardından 3 sene restorasyon… Ardından yeniden parlamento… Bunu istemek zorundayız. Bunu, başımızdaki bu köhne kadrolarla yapamayız. Asıl şimdi, bence, ayağa kalkma vakti. Çünkü arkamızda aslında yüzde 66 var.”

 NOT: GDP, İngilizce Gross Domestic Produce kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla anlamına gelmektedir. (CA)

YORUMLAR (38)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEHMET uysal30 Temmuz 2017 23:08

    14 yıldır kÂBUSLAR göüyordum artık ferahlaybilirim değil mi?

  • Güler Bayer30 Temmuz 2017 21:26

    Söylediklerine harfiyen katılıyorum. Akıllı muhalefet, sonucu hiçbir yarar getirmeyecek şekilde hareket etmez. 2019 için hayır diyenlerden de kabul görecek, Sayın Karaçam' ın açıkladığı özelliklerde bir aday hazırlar. Ama yapılanları gördükçe ümidimi kaybediyorum.

  • Cumhur kapkın.30 Temmuz 2017 12:00

    Çok yerinde bir yazı ve uyarı.

  • IŞIL ESİN29 Temmuz 2017 16:47

    HARİKA BİR ANALİZ SAYIN KARAÇAM VE SÖZCÜ GAZETESİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM.....

  • Ömer baltacı29 Temmuz 2017 13:54

    Elinize sağlık hislerimize tercüman olmuşsunuz

  • Arif NAZLIOĞLU29 Temmuz 2017 11:41

    Burhan bey hislerimize tercüman oldunuz ve insanların anlamaya çalıştığı fajat ifade edemediği çareleri açıkça göremediği o bir konuda gerçekleri o kadar güzel ifade etmiş ve yol göstermişsinizki.. Yürekten Tsk.

  • Günhan Denizhan15 Mayıs 2017 09:47

    Çok güzel buldum Burhan Beyin yazısını. Şikayet edip olumsuzlara takılmak hepimizin enerjisini aşağı cekiyor. Bütün görüşlerıne katılıyorum. Hoş görü ve birlik olup yükselme zamanı.

  • ihsan Akkõy 13 Mayıs 2017 15:09

    Yoruma katiiyorum balkon zaferi olmadi ayrica muhurlu mmuhursuz tartismasi var ati alan uskudari gecti diye de itiraf var

  • Fahmettin Atasoy13 Mayıs 2017 10:33

    %66?《1-%66 + global RTE partnerleri

  • Mehmet Cumhur ERİŞ 12 Mayıs 2017 23:52

    %66 salt çoğunluk değildir. %66 nitelikli çoğunluktur. 2/3 çoğunluk demektir. Salt çoğunluk yarıdan 1 fazla olan demektir. Salt çoğunluk (1/2 + 1) Nitelikli çoğunluktan küçüktür. Küçuk bir maddi hatayı büyüttüğümü sanmayınız. Nitelikli çoğunluk çok değer verilmesi gereken ezici bir farktır. Saygılarımla

  • Gülce Kuntay11 Mayıs 2017 21:43

    Bu yazı Burhan Karaçam tarafından yazılmamıştır. Yazı ilk olarak ekşisözlükte "donmeyen para ustu" takma isimli kullanıcı tarafından yayınlanmıştır.

  • Necmi Aygin Em.Banka Md.11 Mayıs 2017 21:05

    Sn.Can Ataklı Sn.Emekli Genel Müdürün analizini o kadar güzel aktarmış ki keşke bu analizi Muhalefet liderletimizde görüp değerlendirseler ve basitleştirip hem halka anlatsalargemde bir araya gelseler bu yükü taşıyacak birini belirleseler olamazmı?...

  • Rodi mehe11 Mayıs 2017 12:56

    Aranan lider SELLAHADIN DEMIRTAŞ

  • Cumhur kapkın11 Mayıs 2017 10:59

    Şahane bir yazı, tüm parti liderlerinin ve ilgili kuruluşların dikkatine.

  • Banu Banaz Oz.11 Mayıs 2017 10:15

    Analiz gercekten umut verici ve haklilik payi cok yuksek.Beni burada dusunduren tek sey simdiye kadar oldugu gibi bir konsensus icinde bir aday belirleyip adayi hazirlamak ve secime gitmek yerine herkesin once ben merkezli davranmasidir. Iranda Azeri nufusu 65 milyon Fars nufusu 15 milyon ama irani farslar yonetiyor iste sirf bu sebepten.

  • Cenker Durmaz11 Mayıs 2017 07:02

    %66 yi olusturan sehirlerdeki "evet" oylarinin orani maalesef dikkate alinmamis ve toplam %66 olarak kabul edilmis. Iyi dileklerinize katilmakla birlikte hesapta yanlislik oldugunu dusunuyorum.

  • kemal erak11 Mayıs 2017 00:37

    yazı guzel de. 1. 1.neden gdp yerine gsyih yazmamış? gsyih yi ekonomiden biraz anlayan herkes anlardı hiç gerek yoktu gdp ye 2.şehirlerdeki oy oranları yerine onların gsyih daki paylarını neden mukayese ediyor anlamak mümkün değil.yoksa siyasetçiler gibi rakam oyunları ile hayırı yüksek göstermek için mi bu yola başvurmuş.!!!!! benim aklıma dağdaki çobanla şehirdeki kültürlü adamın oyunun aynı olmadığını düşünen şimdi abd de yaşayan bir hanımefendiyi çağrıştırdı.!!!! demek ki çok üretim yapanın oyu az üretim yapanınkinden daha değerli ve kaliteli. henüz öğrendim bunu. gercek demokrasi bu olsa gerek.!!!

  • İsmet Altındal10 Mayıs 2017 23:26

    Sayın Burhan Karaçam gibi çok büyük değerlerimiz olduğu sürece, laik Türkiye Cumhuriyeti payidar kalacaktır.

  • Birsen incitmez 10 Mayıs 2017 18:27

    Emekli bir Yapı Kredili olarak Genel Müdürümüz Burhan Karaçam in analizine yürekten katılıyorum. O güzel günlere kavuşmak dileğiyle

  • Sacit Ertenü10 Mayıs 2017 13:37

    Aynı duygu ve düşünceleri paylaşıyorum.

  • nimet sırcan10 Mayıs 2017 09:42

    Çok değişik ve verimli bir bakış açısı.

  • Mehmet Reha AKİNAL10 Mayıs 2017 08:51

    Burhan Bey Beynimdekileri satirlara dokmus Ayni yolda birlikte hareketle dogru hedefe ulasmamiz kolaylasir. Tesekkurler Guzel İnsan

  • Beşer şen10 Mayıs 2017 08:44

    Tek kelime ile harika bir yorum.

  • T.C.Kimlikli çapulcu ersin.09 Mayıs 2017 07:39

    Burhan Beyi bireysel olarak tanımıyorum ancak sosyoekonomik ve politik açıdan virgülüne noktasına kadar kendisine katılıyorum.Öyle bir lider bulunmalı ki hem KARİZMATİK Hemde BİLGİLİ ve BİLİNÇLİ olmalı.UMARIM BULUNUR.

  • Ragıp Buluç09 Mayıs 2017 03:52

    Fikirlerinizi çok ilginç .Okuyup anladıktan sonra size katılıyorum.

  • Yıldız Taşkın Dönmez09 Mayıs 2017 00:12

    Eski bir YKB li ve sn Karaçam döneminde çalışmış biri olarak tek kelime ile Harika bir yazı 👍👏👏👏

  • İsmail BATIBEY08 Mayıs 2017 23:19

    Türkiye'de Bankacılık Sektöründe Yapı Kredi ile Dönüşümü Gerçekleştiren, Takım Çalışması ile Neler Yapılabileceğini Gösteren Kişidir. Burhan KARAÇAM

  • ALTAN BARAN 08 Mayıs 2017 22:19

    Çok ama pekçok isetiğimi bildiririm bilinçli yoğun çalışma gerektireceğini düşünüyorum

  • Aynur Gençay 08 Mayıs 2017 20:06

    Burhan Bey her zaman yenilikçi ve adil uzağı görebilen biri olmuştur. Kendisine ve yorumlarına sonsuz güvenirim. Her ne yaptıysa bütünün hayrına olması gerekeni yapmıştır. Eski bir çalışanı olarak daima takdir eder, saygı duyarım. Genç lideri bulursa da mutlaka doğru motive ederek ülkemize kazandıracağından hiç şüphem yok.

  • İbrahim Necat AKYÜREK08 Mayıs 2017 19:39

    GDP ye katkısı olan büyük illerin Büyük ve orta ölçekli sanayici ve esnafları ..Neden sesiniz çıkmıyor? Neden ekonomi ile ilgili yorum ve söylemlerde bulunmuyorsunuz? Maalesef ülkede Korku Sanayisi başlamışta kimsenin haberi yok heralde !!?

  • Nurcan Sunar08 Mayıs 2017 12:42

    Geçmişte idaresi altında çalışmış bir kişi olarak hayran olduğum Burhan beye bir kez daha hayranlığımı dile getirmek isterim.Tespitlerinde %100 haklı olup referandum sonrası arkasından koşabileceğimiz genç ve dinamik bir lidere ihtiyaç bulunmaktadır.Rastladığımda bizzati yanında ve arkasında kolan olacağım

  • TR08 Mayıs 2017 12:16

    Aranılan lideri bulalı 15 yıldır müdür :) RECEP TAYYİP ERDOĞAN

  • EMİN ÇAM (D.S.P İzmir eski il başkanı)08 Mayıs 2017 10:31

    MÜTHİŞ İSABETLİ BİR ANALİZ,ÇALIŞMA YAŞAMIMDAKİ GENEL MÜ DÜRÜMÜN YAZILARININ ALTINA HER ZAMAN İMZA ATARIM.

  • Yeşim Akın08 Mayıs 2017 06:38

    Yazı müthiş de! kendisi çalıştığı bankadan bir gecede kaç kişi çıkardı? Bilen bilir...

  • Esen Parıltı08 Mayıs 2017 00:28

    Konuşmak, yazmak çok güzel de taşın altına elini koymazsan bu ülke böyle gider...Hep iyi bir lider çıksa demekle olmuyor ya siz çıkın ya da birini çıkarın sizler ki güçlü ve sağlam kadrolar kurulsun..

  • Kemal Şencan07 Mayıs 2017 21:57

    Tam bir genel müdür mütalaası. Çok güzel

  • Ekrem Oral07 Mayıs 2017 21:44

    Bu yoruma gönülden katılıyorum

  • Parayı veren düdüğü çalar 07 Mayıs 2017 13:41

    Pek yakında