BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaESG fonları skandala mı dönüşecek?----

ESG fonları skandala mı dönüşecek?

ESG fonları skandala mı dönüşecek?
31 Ağustos 2021 - 15:10 www.finansgundem.com

Yatırımcıların sürdürülebilir ve uzun vadeli getiri hedefiyle örtüşen ESG yatırımları en popüler yatırım alanlarından birisi haline geldi. Ancak düzenleyici kurumların DWS’e yönelik ESG soruşturması tüm sektörü tehdit eder nitelikte


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alman yatırım firması DWS’in çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyetli yatırımlara (ESG) odaklandığını açıklamasının ardından Atlantik’in iki yakasındaki düzenleyici kurumlar da ESG yatırımlarına ilişkili abartılı iddiaların yanıltıcı satış skandallarına dönüşmesinden endişeleniyor.

Financial Times’ın haberine göre Almanya ve ABD’deki piyasa düzenleyicisi kurumlar DWS’in eksi küresel sürdürülebilirlik başkanına yönelik soruşturma başlattı. Suçlamalar DWS’in yeşil yatırım konusunda abartılı açıklamalarda bulunduğu çevresel pratiklere yönelik kanıtlanmamış iddialar sunduğu yönünde.

Sürdürülebilirlik konusu bir fondan diğerine oldukça geniş çaplı bir biçimde değişmesinden dolayı ölçümü zor olduğundan diğer rakip fon şirketleri de incelemeye alınabilecekleri endişelerini taşıyor.

Varlık yönetimi şirketi Comgest’in Portföy Yöneticisi Sébastien Thevoux-Chabuel konuyla ilgili açıklamasında, “İlk kurulduğu tarihten bu yana ESG yatırımları ya da sorumlu yatırım kavramının tanımı gerçekten de oldukça tartışmalıydı. DWS’in başına gelen neredeyse bütün yatırımcıların başına gelebilir” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bu yılın başlarında DWS'deki küresel sürdürülebilirlik başkanı görevinden alınan Desiree Fixler’ın Alman varlık yöneticisinin 2020 yıllık mali raporunda yanıltıcı açıklamalar yaptığını iddia ediliyor. Mali raporda 900 milyar dolarlık varlıklarının yarısından fazlasının ESG kriterleri uygulanarak yatırımının yapıldığı belirtiliyor.

DWS geçen hafta, sürdürülebilirlik konularının ana akım fonlar için daha geniş yatırım sürecinin bir parçası olarak kabul edildiği belirtilerek mali raporun savunusu yapıldı. DWS içerisinde sürdürülebilir yatırımlara pay verilen "ESG entegreli" varlıklarla, ESG varlıkları arasında ayrım yaptığının her zaman açık olduğunu söyleyerek mali raporda temsil edilen rakamların doğru olduğunu savundu.

Varlık yöneticisi aynı anda hem Alman piyasa düzenleme kuruluşu BaFin hem de ABD’deki yetkili makamlarca soruşturmaya tabi tutuluyor.

Varlık yöneticileri, ESG yatırımlarına olan büyük talebin ardından son yıllarda sürdürülebilir yatırım fonlarına daha fazla ağırlık vermeye başladı. Morningstar verilerine göre, yatırımcıların iklim ve toplum için iyi olan yatırımların yanı sıra yüksek getiri arayışında olması, sürdürülebilir fonlardaki toplam varlıkları Haziran sonunda 2,24 trilyon dolara ulaştırdı. 2020’nin ilk çeyreğinde bu rakam 1 trilyon doların aşağısındaydı.

Ancak sorumlu yatırım konularına odaklanan sivil toplum kuruluşu ShareAction'ın Baş Yöneticisi Catherine Howarth, varlık yöneticilerinin ESG yatırımı konusundaki güvenilirliğinin "defalarca test edilmesi gerektiğini" söyledi.

Howarth konuyla ilgili açıklamasında, “DWS'in en kötüsü olduğunu sanmıyorum. DWS'de bu sorun varsa, diğer birçok varlık yöneticisinde de bu sorun vardır. Herkesten ayrı bir şekilde davrandıkları davrandıklarını sanmıyorum. Diğer varlık yöneticileri de benzer işler yapıyorlar” ifadelerine yer verdi.

 

ESG fonları çevreye zarar mı veriyor?

 

İklim değişikliği emlak fiyatlarını etkiler mi?

 

Teknoloji şirketleri lobicilikte lider

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)