BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkESG bankacılığının yükselişi----

ESG bankacılığının yükselişi

ESG bankacılığının yükselişi
02 Eylül 2021 - 14:01 www.finansgundem.com

Giderek artan sayıda yatırımcı, paralarının nereye gittiğiyle daha çok ilgili. Çevresel sorumluluk bilinciyle faaliyet gösteren bankalar da bu alana yönelik mevduat ve birikim hesapları sunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok yatırımcı paralarının nereye gittiğinden emin olmak istiyor. Çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) prensiplerini temel alan yatırımlarla, yatırımcılar genellikle çevreyi kirleten sektörlerde faaliyet gösteren ya da küresel ısınmaya katkıda bulunan ürünler satan şirketleri tercih etmiyor. Örneğin ESG bilinciyle yatırım yapan kişiler silah üreticilerine, kumar ve tütün şirketlerine yatırım yapmıyor.

ESG bankacılığı da temel olarak benzer prensiblerle işliyor. Ancak hisseler ve tahviller yerine mevduat ve birikim hesaplarına odaklanıyor. Guidehouse Consulting Tüketici Finans Pratikleri Direktörü Kate Rock Forbes’a yaptığı açıklamada, ESG bankacılığının yeni olmadığını ancak son yıllarda popülerlik kazandığını söyledi. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi yatırımcıların ve tüketicilerin şirketlerin verdiği kararlar ve destekledikleri sektörler konusunda daha bilinçli hale gelmiş olması.

Rock’a göre ESG prensiplerini benimseyen bankalar bunu çeşitli nedenlerden dolayı yapıyor olabilir. Bunlar arasında yatırımcı baskısı, yeni müşteri arayışı ya da önemli gördükleri konular üzerine eğilmek istemeleri bulunuyor. Sebep ne olursa olsun ESG bankacılığı kalıcı olacağını ve popülerliğinin artacağını kanıtladı. Aktivist ve Ekonomist Tanja Hester etik bankacılığı çeşitli nedenlerle destekliyor.

Hester insanların paralarını nasıl harcadıkları konusunda bilinçli olması gerektiğini düşünüyor. Aynı zamanda yatırım kararları ve destek verdikleri konular da önem taşıyor. Örneğin hisse yatırımı yapmak, ABD’nin kurumsal dünyasını desteklemek anlamına geliyor. Dev kurumsal şirketlerin ise ırkçılık konusunda karanlık bir geçmişi bulunuyor. Aynı zamanda çevreye telafi edilemez hasarlar vermiş olan yüksek performanslı hisse sayısı da oldukça yüksek.

Borsalarda yatırım yapılan şirketleri seçerek, çevreye zarar veren şirketlere destek olmadan yatırım yapılabilir. Bankacılık sektöründe Atmos ve Aspiration gibi şirketler müşterilerinin günlük finans işlemlerini çevre dostu bir şekilde yapmasına imkan tanıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre her iki iklim odaklı fintek şirketi de dünyayı küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerinden korumayı hedefliyor ve bu kapsamda birikim hesaplarında rekabetçi faiz oranlarını sunuyor.

Aktivistler tüketicilerin, birikim hesaplarının hangi bankada bulunduğunun önemli olduğunu düşünüyor. Aspiration geleneksel ya da büyük bir bankayla çalışan müşterilerin paralarının “iklim değişikliğine neden olan petrol projelerine destek için kullanıldığını” söyledi. Açıklamada, bankacılık hizmetleri için Aspiration’ı seçen müşterilerin, “paralarını değerleriyle aynı yerde tutacağı” ifade edildi. Walden Mutual CEO’su Charley Cummings bu tür konseptlerin bankacılık sektöründeki değişimleri tetiklediğini söyledi.

Cummings, “gıdadan kozmetiğe derinden desteklediği değerleri kullandıkları markalar üzerinden gösteren bir jenerasyon var” dedi. Açıklamasının devamında, “en büyük beş bankanın fosil yakıt üreticilerine trilyonlarca dolar yatırım yaptığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu bankalar için büyük bir fırsat alanı oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Hava kirliliği ömrümüzü kısaltıyor

 

Çip krizi Tesla'ya da vurdu: Çin'deki üretimine ara veriyor

 

Endonezya'da binlerce ton petrol taşıyan tankere el konuldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)