BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem"Esad sivil nüfusu yok ediyor"----

"Esad sivil nüfusu yok ediyor"

Esad sivil nüfusu yok ediyor
08 Şubat 2016 - 19:49 www.finansgundem.com

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu "Suriye hükümetini "sivil nüfusu yok etme amaçlı" devlet politikası yürütmek ve insanlık suçu işlemekle suçladı

Birleşmiş Milletler, Suriye rejiminin binlerce  tutukluyu öldürmesini "imha" ve "insanlık ve savaş suçu" olarak tanımladı ve bu  suçları işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini  açıkladı. 

BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro,  Suriye'de gözaltında bulunan insanların ölümleri ve maruz kaldıkları sistematik  şiddet hakkındaki raporuyla ilgili BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın  toplantısında, "Suriye'de son dört buçuk yılda savaşan taraflarca, çoğunlukla da  rejim tarafından gözaltına alınan binlerce tutuklu öldürüldü. Suriye rejimi  insanlık ve savaş suçu işliyor" dedi.

Pinheiro, "Suriye'de insanlık ve savaş suçu işleyenlerin hesap verme  zorunluluğu olmalı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalı" çağrısında  bulundu. Komisyon Başkanı, Suriye'de insanların yaklaşık beş yıldır keyfi  olarak gözaltına alındığını, tutuklandığını ve rehin alındığını söyledi.

Suriye rejimi tarafından on binlerce insanın gözaltına alındığı ve  gözaltına alınan insanların bazılarının ortadan kaybolduğunu ifade eden Pinheiro,  ülkede savaşan taraflara tutukluları serbest bırakma çağrısında bulundu.

Pinheiro, Suriye'de gözaltına bulunan ya da gözaltındayken  öldürüllerin sayısı hakkında  hakkında net bir bilgiye sahip olmadıklarını  söyledi.

Komisyon Başkanı, BM Güvenlik Konseyi'ne, Suriye'deki işkence, ortadan  kaybolma ve gözaltı sırasındaki ölümlerin sorumlusu olduğundan şüphelenilen  insanlar, kurumlar ve gruplar hakkında yaptırımlara uyma çağrısında bulundu.

BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Üyesi Carla del Ponte ise,  "Suriye'de insanlık ve savaş suçları nedeniyle hesap verme zorunluluğu, ülkedeki  siyasi çözümün bir parçasını oluşturmalı. Adalet olmadan barış sağlanamaz" dedi.

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporunda,  Suriye'deki işkence ve cinayetlerin ülkedeki cezaevleri sayesinde gizlendiğini ve  tutukluların, savaş alanından ve gözden uzak cezaevlerinde öldürüldüğünü  belirterek, Suriye rejimi ile terör örgütleri IŞİD ve El Nusra'nın savaş suçu  işlediğini duyurmuştu.

621 TANIK
Raporun, 10 Mart 2011 - 30 Kasım 2015 tarihleri arasında öldürülen  tutuklular hakkında 621 kişiyle yapılan görüşmelerle elde edilen bilgiler  ışığında hazırlandığı açıklanmıştı.Suriye'deki işkence ve ölümlerin  ülkedeki resmi ve geçici cezaevleri sayesinde gizlendiğine ve insanların ortadan  kaybolduğuna işaret edilen raporda, "Suriye'deki tutuklular, savaş alanından ve  gözden uzak geçici cezaevlerinde işkenceye uğruyor ve öldürülüyor. Suriye rejimi,  cinayet, işkence, tecavüz, hapsetme, imha etme ve diğer insanlık dışı  uygulamaları nedeniyle insanlık ve savaş suçu işliyor" ifadesi kullanılmıştı.  

Suriye rejimi tarafından tutuklanan binlerce insanın ölünceye kadar  dövüldüğü ya da uğradıkları şiddet ve işkenceler sonrasındaki yaralanmalar  nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen raporda, bazı tutukluların da insanlık  dışı cezaevi şartlarından yaşamını yitirdiğinin saptandığı bildirilmişti.

Raporda, şunlar kaydedilmişti:

"Suriye rejimi, Mart 2011'den beri  ülkedeki muhalifleri desteklediği ya da rejime yeterince destek vermediği için  özellikle 15 yaş üstü erkekleri, kontrol noktalarında, ev arama sırasında ya da  hastanelerde keyfi olarak tutukluyor. Suriye rejiminin cezaevlerinden kurtulan  500'den fazla kişi, maruz kaldıkları işkence ve onur kırıcı davranışları anlattı  ve 200'den fazlası da tutukluluk süresinde en az bir ölüme şahit olduğunu  söyledi."

Bazı rejim karşıtı silahlı grupların da yakaladıkları Suriye  rejimi askerlerine kötü muamelede bulunduğu ve öldürdüğü ifade edilen raporda,  terör örgütü El Nusra ile bazı rejim karşıtı silahlı grupların da savaş suçu  işlediği bildirilmişti. Raporda, terör örgütü IŞİD'in de yasa dışı  şekilde insanları gözaltına aldığı ve ülkenin bazı noktalarında cezaevlerinin  bulunduğu bilgisi verilmişti.IŞİD'in, tutuklulara işkence yaptığı ve  öldürdüğünün tespit edildiği ve bu nedenle de IŞİD'in, cinayet ve işkence  nedeniyle savaş suçu işlediği kaydedilmişti.Komisyonun raporunda, ülkede  işlenen insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının cezalandırılması konusunun,  ülkedeki siyasi çözüm sürecine dahil edilmesi gerektiği belirtilmişti.

BM'ye göre, Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana 250  binden fazla kişi hayatını kaybetti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)