BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErgun Özen'e böyle destek verdi!----

Ergun Özen'e böyle destek verdi!

Ergun Özen'e böyle destek verdi!
11 Haziran 2013 - 09:24 www.finansgundem.com

Eski Merkez Bankası Başkanı ve Cumhurbaşkanı’nın ekonomi başdanışmanı Durmuş Yılmaz, piyasaları değerlendirdi

Eski Merkez Bankası Başkanı ve Cumhurbaşkanı’nın ekonomi başdanışmanı Durmuş Yılmaz, “Bin düşünüp bir kere konuşmak gereken günlerdeyiz” dedi ve ekledi: Yanlış söylemlerin, olmayan bir krizi tetikleyebileceğini öngörmek gerekir.
Akşam'dan Çiğdem Toker'in haberine göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ekonomi Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, “Türkiye’nin şu andaki en önemli varlığı istikrar. İstikrar içinde de finansal istikrar. İstikrarın bozulmaması için herkesin çok dikkatli olması; bin düşünüp bir kere konuşulması gereken günlerden geçiyoruz”  dedi.
İki yılı aşkın bir süredir Gül’ün danışmanlığı görevini yürüten eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki gün özel bankalara yönelik sert ifadeler içeren çıkışının, ekonomiye ve piyasalara etkisini Akşam’a değerlendirdi. Sürekli bankalara yüklenmenin doğru olmadığını belirten Yılmaz,  şöyle dedi:
“Ne yer altı, yer üstü zenginlikler, ne de başka bir şey... Türkiye’nin şu anda istikrardan daha önemli bir varlığı, kazanımı yok. Güven unsuru, olmadık bir yerden sarsılmamalı. Yanlış söylemlerin, olmayan bir krizi tetikleyebileceğini öngörmeli.  Verilecek demeçler sorumlu olmalı.”
Durmuş Yılmaz, bu uyarısını, “Bu yıl vadesi gelen borç 150 milyar dolar. Cari açık 50-55 milyar dolar civarında. Neresinden baksanız, bu yıl 210 milyar dolara yakın finansman bulmamız lazım” diye açtı.
Yılmaz’ın değerlendirmeleri şöyle:
BEŞ POZİTİF İŞARET
Aslında piyasanın dinamikleri gayet normal çalışıyordu. Bütçeye baktığınızda, mali disiplin açısından bir sorun yok. Cari açığı belli bir noktaya getirdik. Bankacılık sistemi, son derece sağlam. Notumuz artmış.
Böyle bir ortamda bu tür sözler, işleri umulmadık yerlere götürebilir. Böyle sözlerin sonuçlarını düşünerek konuşmak gerekiyor. İşler çığrından çıkıp umulmadık yerlere gidebilir.
“ÇAPULCUYUM”  SİYASİ DEĞİLDİ
Garanti Bankası Genel Müdürü’nün (Ergun Özen) “çapulcuyum” sözünün, siyasi bir tavır olduğunu ben düşünmüyorum.  Çok kısa bir sürede 100 milyon TL’ye yakın mevduatı çekilmiş. Kart iptalleri gelmiş. Allah korusun, arkası da gelebilirdi. Adamcağız bunu durdurmak, daha fazla para kaybetmemek için bu sözü söyledi.
DÖVİZİN YÜKSELİŞİ NORMALDİ
Türkiye üst üste iki rating aldı. Türkiye’ye ilk defa, California’dan öğretmenlerin, hemşirelerin emeklilik fonları gelmeye başladı. Her şey normaldi. Merkez Bankası faizi indirdi. Portföyünde hazine kağıdı bulunan yatırımcının sermaye geliri arttı. Menkul kıymet fiyatları ters yönde işlediği için, önemli bir kar marjı çıktı. Kar realizasyonu yapılabilirdi. Onu yaptıkları için döviz talep ettiler. Dövizin yükseliş sebebi bundandı. Ama bu son olaylarla birleşince, ilk kez gelen kurumsal yatırımcılar korktu, çıkmaya başladılar. Çıkanlar, muhtemelen 3-5 gün sonra tekrar geleceklerdi. Ama iş bambaşka bir yere gitti. Yılmaz, “Bu görüşlerinizi Sayın Cumhurbaşkanı ile paylaşıyor musunuz?” soruma, “Evet” yanıtını verdi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)