BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdoğan'ın mesajını iş dünyası nasıl karşıladı? ----

Erdoğan'ın mesajını iş dünyası nasıl karşıladı?

Erdoğan'ın mesajını iş dünyası nasıl karşıladı?
18 Kasım 2015 - 16:00 www.finansgundem.com

İş dünyasının önde gelen temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "az kazanın, paylaşın" tavsiyesini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, G20 kapsamındaki bir oturumda işverenlere yaptığı "Biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirlilerle paylaşın" çağrısı, iş dünyası temsilcilerinin de gündemine yerleşti.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Erdoğan'ın açıklamalarını desteklediklerini belirterek, "Bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın ve değerli hükümetin ortaya koyduğu ve koyacağı önerileri desteklemeyi, ülkemizin her bireyinin çıkarlarını öncelemeyi kendi kişisel çıkarlarımızın ve şirket çıkarlarımızın her zaman üzerinde tutarız" diye konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da "Bırakın Türkiye'yi, dünyadaki ilk 100 zengin kişi bizim anladığımız şekliyle zekat mahiyetinde kazançlarının kırkta birini verse, dünyada açlık diye bir şey kalmaz. Bugün yaşadığımız kavgalar da olmaz" görüşünü paylaştı.

‘ÇOK CAN ALICI BİR MESAJ OLDU’

W20 Türkiye Başkanı Gülden Türktan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının çok can alıcı bir mesaj olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Hakikaten süratle gündeme oturacağı belli bir açıklamaydı. Ancak çok da büyük sürpriz değil. Çünkü asgari ücretin artırılması konusu, seçimde neredeyse her partinin programındaydı. Ortada devlet, işveren ve işçi olmak üzere bir paydaş üçgeni var. Bu üçgen içinde dengeyi kurmak hep hükümetlerin görevi olarak algılanıyor. Asgari ücreti belirleyen ve açıklayan her zaman hükümet. Yani asgari ücret kamu eliyle ve meclis iradesiyle belirleniyor. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından, asgari ücretin muhakkak yükseleceğini net olarak anlıyorum. Her dönemde işçi, işveren ve devlet üçgeninde diyaloğu başlatan devlettir. Üçünün anlaştığı bir rakam ortaya çıkmalı, öyle de olacaktır. Dolayısıyla bu üçlü pazarlığın ilk açılışı yapıldı diye düşünüyorum."

‘DEVLETİN DE CEBİNDEN BİR PARA ÇIKACAK, BİZİM DE...’

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını dikkatle takip ettiğini aktararak, "Sayın Cumhurbaşkanımız, asgari ücretin bin 300 lira olması noktasında iş dünyasının daha paylaşımcı ve fedakar bir yaklaşım ortaya koymasını istedi" dedi.

İş dünyasının bir temsilcisi olarak, asgari ücretteki artışın işletmelere getireceği yükün, devlet ile işveren arasında adil paylaşılması gerektiğini dile getiren Kopuz, şunları söyledi: "Sonuçta devletin de cebinden bir para çıkacak bizim de... Bizim ödediğimiz para belli bir süre sonra piyasada yaşanacak canlanmayla bizlere geri dönecek. İşverenler için bu paylaşımın maddi ve manevi açıdan karlı bir paylaşım olacağına inanıyorum. Ayrıca Cumhurbaşkanımız konuşmasında, Türkiye'de yüzde 15-16 düzeyine gelen faizlerle yatırım yapmanın ve girişimciliği özendirmenin neredeyse imkansız olduğunu, bu faiz oranlarıyla yatırım yapılamayacağını ifade etti.

‘ŞİRKETLER VERGİLERİNİ ÖDESİNLER, DEVLET DE ONLARI DAĞITSIN’

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Güven Sak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işverenlere yaptığı çağrıya G20 Bildirgesi içerisinde yer alan maddelerin de destek olacağını söyledi.

Sak, bildirgenin içerisinde bu yıl yer alan teknik başarılardan birinin de şirketlerin ülkeden ülkeye vergi matrahını kaydırmasının önüne geçecek bir anlaşmanın tamamlanması olduğunu dile getirdi. Şirketlerin vergilerini ödemeleriyle hem küresel eşitsizliklerin hem de ülke içerisindeki yoksullukla mücadelenin mümkün hale geleceğine işaret eden Sak, "Dolayısıyla bu matrah kaydırmasına karşı tedbir aldığınızda zaten iş adamlarının daha fazla vergi vermesini teşvik ediyorsunuz, bundan başka yolları kalmıyor. Çünkü bu güne kadarki uygulamada nerede daha fazla vergi varsa o tarafa doğru kaçma eğilimleri yüksek oluyordu" diye konuştu.

‘PAYLAŞABİLMEK İÇİN ÖNCE KAR ETMEK LAZIM’

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Yücelen, Türkiye'de reel sektörün karlılığının azaldığını, pek çok şirketin çalışanların maaşlarını ödeyebilmek için büyük sıkıntı çektiğini söyledi. Yücelen, Türkiye'de ortalama karlılığın düştüğünü, özellikle KOBİ'lerin zaten ellerindekini paylaştığını, belirli sektörlerdeki büyük firmalar dışında ortada paylaşılabilecek bir kar olmadığını ifade etti.

G20 kapsamında sivil toplumu temsil eden "Civil Society 20"nin (C20) Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini, gelir adaletsizliğinin azaltılması yolunda iyi niyetli, sembolik bir çağrı olarak değerlendirdi. Asgari ücretin yükseltilmesinin, gelirlerin daha adil dağılımı amacı için atılacak adımlardan sadece biri olduğuna işaret eden Okyay, "Umuyoruz ki ülke olarak eşitsizliklerin giderilmesi için entegre bir plan üzerine konuşabiliriz. Bu konuşmalarda sivil toplumun her kesiminin yer alması çok önemli" dedi.

Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi de olan Okyay, Türkiye'nin, asgari ücretin görece düşük ülkeler arasında yer aldığını anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada temel mesele herkesin kazandığı, sürdürülebilir bir düzeni hep birlikte inşa edebilmek. Dünyada rekabet giderek zorlaşırken ülkemizde özelikle sanayi konusunda küresel rekabete entegrasyonumuzu güçlendirecek yeni bir oyun planına ihtiyaç var. Gönül ister ki işçisinden sanayicisine, çiftçisinden tüccarına hepimiz çok çalışalım, çok üretelim ve çok kazanalım. Bunun yolunu açmak da temel olarak devlet adamlarının misyonu."
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)