BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdoğan'dan piyasalara başkanlık mesajı----

Erdoğan'dan piyasalara başkanlık mesajı

Erdoğan'dan piyasalara başkanlık mesajı
16 Mayıs 2018 - 12:45 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halk para politikalarında sıkıntıya düştüğü zaman hesabını Başkan’a sorar. Para politikalarında etkin bir Başkan görüntüsü vermeye mecburuz'' dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere temasları sırasında Bloomberg TV'ye gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni dönemde para politikalarının nasıl olacağı konusunda, “Siz ülkede yürütmenin başısınız. Merkez Bankası bağımsızlığı söz konusudur ama Merkez Bankası da bu bağımsızlığının gereğiyle kalkıp herhalde yürütmenin başı olan bir Başkan’ın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. Halk para politikalarında sıkıntıya düştüğü zaman bunun hesabını Başkan’a sorar. Başkan’a soracağına göre bu konuda tabii para politikalarında etkin olan bir Başkan görüntüsü vermeye mecburuz. Bu birilerini rahatsız edebilir, ama mecburuz” dedi.
ABD’de süren Hakan Atilla davasını da değerlendiren Erdoğan, “Beraatını bekliyoruz. Çünkü ortada bir suç yok. Kaldı ki Hakan Atilla eğer suçlu olarak ilan edilecek olursa bu bir defa Türkiye Cumhuriyeti devletini adeta suçlu olarak ilan etmek anlamına gelir” diye konuştu.

Londra temaslarında Bloomberg’de yatırımcılarla bir araya geldiği toplantının ardından Bloomberg TV’ye konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

Türkiye’nin çıkarları

“Siz ülkede yürütmenin başısınız. Merkez Bankası bağımsızlığı söz konusudur ama Merkez Bankası da bu bağımsızlığının gereğiyle kalkıp herhalde yürütmenin başı olan bir Başkan’ın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da tabii buna göre değerlendirmelerini yapacaktır.

Adımlarını ona göre atacaktır. Bunun gelecek için çok isabetli adımların atılmasına vesile olacağına inanıyorum. Halk para politikalarında sıkıntıya düştüğü zaman bunun hesabını kime sorar. Başkan’a sorar. Başkan’a soracağına göre bu konuda tabii para politikalarında etkin olan bir Başkan görüntüsü vermeye mecburuz. Şu anda Merkez Bankası ilişkileri nasıl devam ediyorsa bundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Başkan’ın bu etkinliği önemli bir değişiklik. Bu birilerini rahatsız edebilir, ama mecburuz. Vatandaşa hesap veren, devleti yönetendir.”

Erdoğan, “Türkiye’nin çıkarlarını korumak için bu adımları atacağız, ülkemizin çıkarları neyi gerektiriyorsa bunu yaparız” diye konuştu.

‘Ülkemize asla kaybettirmeyiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası yönetimi ile olan ilişkisinin ne şekilde devam edeceğine ilişkin soruya, “Şu anda Merkez Bankası ile bir ilişkimiz var, bundan sonra da aynı istikamette devam edecek. Ülke yönetiminde yeni değiliz, görevi yeni devralmıyoruz ki; 16 yıldır ülkeyi aralıksız yönetiyoruz.

Küresel ölçekte para politikalarında uygulanan yönetişim ilkelerini Türkiye’de de uygulayacağız. Bu yönetim anlayışı Amerika’da ne ise, Avrupa’da ne ise, Türkiye’de de aynı şekilde olacak. Onlar için meşru olan bir şey bizim için gayrimeşru olamaz. Bunu herkes böyle bilsin. Adımlarımızı da ona göre atacağız. Ülkemize asla kaybettirmeyeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, ABD’nin faiz politikasının bilindiğini, bunu yeniden keşfetmeye gerek olmadığını ve uluslararası anlamda da diğer ülkelerin faiz politikalarının bilindiğini belirterek, “Biz de adımlarımızı ona göre atıyoruz, değerlendirmelerimizi en ince şekilde ona göre yapıyoruz. Ona göre de kendi kararımızı vereceğiz” dedi.

"Türkiye - ABD ilişkisi yerle yeksan olmasın"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’de yürütülen eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasına ilişkin soru üzerine, “Şu anda tabii Halkbank’a çok büyük bir haksızlık yapılıyor. Özellikle Hakan Atilla herhangi bir suçlu değil. Hakan Atilla, sürekli Amerika’ya gidip gelen, son altıncı gidişinde ise herhangi bir suç ortada yokken alıkonulan, gözaltına alınan bir arkadaşımız. Böyle adaletsizlik olamaz. Ve şu anda da ne yazık ki orada göz altında, tutuklu ve tutuklu olarak da şu anda akıbetini bekliyor. Mahkemeler farklı bir şekilde şu anda devam ediyor ve buradan çıkacak netice nedir bilemiyorum. Bir yargı süreci var. Bir yargı süreci içerisinde de özellikle Halkbank avukatları bunları takip ediyor. Temenni ederim ki Türkiye - ABD ilişkilerini tamamıyla yerle yeksan etmeyecek bir netice çıkar” dedi.

‘Ortada bir suç yok’

Erdoğan, “Ülke olarak cezayı ödeyecek misiniz” sorusuna, “Netice ortaya çıkmadan bir şey söylemek yanlış olur. Hakan Atilla kesinlikle suçsuzdur. Dolayısıyla biz onun beraatını bekliyoruz. Çünkü ortada bir suç yok ki. Söyleyebildikleri, isnat edebildikleri bir suç yok ki... Böyle bir insana suç isnat etmek bir defa kabul edilebilecek bir şey değildir. Kaldı ki Hakan Atilla eğer suçlu olarak ilan edilecek olursa bu bir defa Türkiye Cumhuriyeti devletini adeta suçlu olarak ilan etmek anlamına gelir” yanıtını verdi.

Yerli ve milli para

Erdoğan yerli ve milli para adımına dair soru üzerine, “Buradaki hedef sadece TL’nin durumu değil. Özellikle kur baskısından uluslararası camiada TL’yi de alışveriş yaptığımızı ülkelerin paralarının da değerini koruyabilmektir. Onun için yerli ve milli parayla alışveriş yapalım istiyoruz. Bunu Rusya, Kore, Çin, İran ile yapıyoruz” dedi.

Faiz ve enflasyon...

Faiz ve enflasyon ilişkisini de değerlendiren Erdoğan, “Faiz sebep, enflasyon netice. Faiz ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olacaktır. Faizde hedef nedir? Reel faizdir. Peki reel Faiz nedir? Reel faiz, faizle enflasyon arasındaki farktır. Bunu yakaladığınız anda zaten reel faizi ciddi manada aşağı çekiyorsunuz. Reel faizi aşağı çektiğimiz anda bütün maliyet girdileri de aşağı düşecektir” dedi.(Kıvanç El/Milliyet)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali bey 16 Mayıs 2018 12:57

    Reis, dolar ve Euro girdi. Senin ekonomi bakanın Nihat’a göre 2,8’den bu yana köpük var, ne köpükmüş yahu. Reis mesajım aldın mı? Tamam..