BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdoğan o ülkeye 4 kritik dosyayla gidiyor----

Erdoğan o ülkeye 4 kritik dosyayla gidiyor

Erdoğan o ülkeye 4 kritik dosyayla gidiyor
06 Nisan 2015 - 11:46 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarınki İran ziyaretinde beraberinde götürdüğü 4 kritik dosyayı masaya yatıracağı öğrenildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı vekillerden gelen tepkilere rağmen, İran'a Cumhurbaşkanı düzeyinde dört yıl aradan sonra ziyarette bulunacak. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına katılmak üzere günübirlik gidecek olan Erdoğan, 4 kritik raporu da beraberinde götürecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yemen'de yaşananların ardından, "İran’ın terörist örgütlerle birlikte Yemen’i terk etmesi gerektiğini söylemesiyle" yaptığı son çıkış sonrası oldukça kritik bir önem taşıyan ziyarette, ilişkilerin gerilmesine neden olan tüm bölgesel konuların ele alınacağı öğrenildi.

İRAN'A "MEZHEP SAVAŞI" MESAJI

Yemen, Irak, Suriye ve enerji başlıklarının konuşulacağı toplantılarda İran'a ''Mezhep savaşına karşı sorumlu davranın'' mesajı verilecek. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı sebebiyle yapılacak ziyarette Erdoğan hem İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney hem de Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek.

İRAN POLİTİKALARINA TÜRKİYE'NİN YAKLAŞIMI

Erdoğan, Yemen'de yaşanan son olaylara ve İran'ın bölgede izlediği politikalara karşı Türkiye'nin yaklaşımını vurgulayacak. İran'ı bölgede yaşanan gerilimlerin sona ermesi ve şiddetin mezhep savaşına dönüşmemesi için sorumluluk almaya davet edecek. Türkiye ile İran özellikle Suriye'deki gelişmelerden sonra ikili ilişkilerde bazı gerilmeler yaşamıştı.

ERDOĞAN UYARACAK!

Ancak iki ülke de Suriye politikalarını ikili ilişkilere karıştırmama kararı almıştı. Ancak İran'ın önce Irak, ardından Yemen'de izlediği mezhepsel politikalar yeniden gerilime neden olmuştu. Erdoğan, Tahran'da İran'ın politikalarının bölgede doğurabileceği tehlikeleri anlatacak.

DİĞER ÖNEMLİ GÜNDEM: TİCARET

Tahran ziyareti boyunca Erdoğan'ın bir diğer önemli gündemi de ticaret olacak. İkili ilişkiler siyasi meselelerde sorun yaşasa da iki ülke arasındaki ticaret hız kesmedi. Yarın Tahran'da özellikle enerji alanındaki işbirliği ele alınırken, İran'ın P5+1 ülkeleri ile yaptığı mutabakatın sonuçları da değerlendirilecek.

Türkiye, ABD'nin sert tutumuna rağmen nükleer konusunda İran'a yapılan yaptırımlara "Hayır" demişti. Haziran ayında anlaşmaya dönüşecek mutabakat Ankara'da memnuniyetle karşılanırken, yeni dönemde başta teknoloji ve sanayi alanında ortaklıklar olmak üzere hangi alanlarda yeni işbirliklerinin yapılabileceği görüşülecek.

65 MİLLETVEKİLİ RUHANİ'YE 'ERDOĞAN'I UYARIN' MEKTUBU YAZDI

İran'da 65 milletvekili İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye bir mektup yazarak, yarın Tahran'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sert bir şekilde uyarmasını istemişti. İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, 65 milletvekili, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Erdoğan'ı İran'la ilgili 'basiretsiz' açıklamasından dolayı sert bir şekilde uyararak, Erdoğan'ın İran halkına yaptığı hakaretlerden dolayı resmen özür dilemesi için baskı yapmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'e karşı başlattığı harekâtı desteklediğini açıklarken, "İran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil" demişti. Yarın İran'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin yanı sıra dini lider Ali Hamaney ile görüşmesi bekleniyor. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)