BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdoğan İslam dünyasına seslendi----

Erdoğan İslam dünyasına seslendi

Erdoğan İslam dünyasına seslendi
17 Temmuz 2014 - 16:18 www.finansgundem.com

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen toplantıda İslam ülkelerine karşı düzenenlenen saldırılar hakkında konuştu

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Toplantısı"na konuştu. Erdoğan, "Esed'in yanında istediği kadar alim olsun. Dolara mahkum olan kişiden alim olmaz" dedi.

İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Suriye’de, Filistin’de, Mısır’da yaşanan bu. Müslümanın her şeyi, kanı, ırzı Müslüman’a haramdır. Takva kalptedir. Bir kişinin Müslüman kardeşine hakaret etmesi kötülük olarak yeter. Bizler Müslümanız. Bizler duyduk, itaat ettik demiş, böyle ahitte bulunmuş insanlarız. Kuran’ın emri ortadayken Müslümanların bugün yaşadıklarını izah etmek mümkün değildir.

KAN AKITAN YİNE MÜSLÜMAN

Bu gruplar cihat yaptıklarını söylüyorlar, Müslüman olduklarını söylüyorlar. Fetih kelimesinin tam açığa kavuşması lazım. Bu örgütler gidip Müslüman kardeşlerini katlediyorlar. Akan kan Müslüman kanıdır. Kan akıtan yine Müslümandır Filistin’deki hariç.

İSİM VERMEYECEĞİM

İsim vermeyeceğim, ağırlığı olan bir kişi. Myanmar’da birer görüşme yaptım. Kendi özeleştirimizi yapmamız lazım, bizim nerede yanlışımız var. Bunu hak ettiler İslam bilginine yakıştığını kabul etmemiz mümkün değil. Öldürenin İsrail karşıtı olduğunu söylemek bizi haklı kılmaz.

SURİYELİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ülkemizde Suriyelilere ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Ama son zamanlar sıkıntı yaşıyoruz. Yaşanan manzara ilahi kitapta yeri olmadığı gibi, kitap yasaklamıştır da. Yeryüzündeki tüm Müslümanların bir an durup samimi bir kalple bize ne oluyor deme vakti gelmiştir
İsrail Gazze’ye bomba yağdırıyor. Şu ana kadar 200’den fazla masum hayatını kaybetti. Bunu ilk kez yaşamıyoruz. Dünya ölenler Filistinli olduğu için ses çıkarmıyor.

NE İŞE YARIYOR BM

Ne işe yarıyor bu Birleşmiş Milletler. Gizli amaçları neyse ona hizmet ediyorlar. Barışa hizmet edecek bir yapıda değiller. Dünya Müslümanlarının bir tane temsilcisi yok orada. Yapının içinde bir kişi  hayır dediği zaman oradan bir karar çıkaramazsınız.

NEREDESİN SEN İSLAM DÜNYASI

Dünyayı suçlamak, batıyı suçlamak işin en kolay tarafı. Dünya susarken, Müslüman dünyası da  susuyor. Neredesin sen İslam Dünyası. Senin için yanmıyor mu ya, için parçalanmıyor mu? Sonra diyoruz ki Batı neden susuyor? Sen batıyı bırak ya sen önce bu işi sahiplenmezse başkası sahiplenir mi? Bir mezhep çatışması olmadığı için, oradaki can alıcı mesele İslam dünyasının da maalesef ilgisini çekmiyor. İşte bu çok yaralayıcı. Filistin’de insanlık ölüyor. Müslümanların onuru ölüyor. Kim ne derse desin. Daha da ileri gidiyorum. Bizim için önemli olan rabbimizin rızasını kazanmaktır kulların rızasını kazanmak değil. Filistin olaylarından memnun olan İslam ülkeleri var. Filistin’e duyarsızlık boğma noktasına giden bir sinire dönüşüyor. İslam tarihi boyunca zaman zaman benzer dönemleri yaşadık.

11 yıllık başbakanlığımda bunu sordum. Acaba bizim her hareketimizi gören Allah içinde bulunduğumuzu duruma karşı bize nasıl nazar ediyor. Peygamber efendimiz bize acaba ne söylerdi. Her Müslümanın durup bunu kendisine sorması gerekir. Ama onlar Şii, Sünni mi diyeceğiz yoksa kutup yıldızlarımız olan HZ. Ali’ye, HZ. Hüseyin’e bunları nasıl izah edeceğiz. HZ. Ömer’in adını duyduğunda isyan edenlere sesleniyorum:

Benim büyük kayınbiraderimin adı Hüseyin’dir, daha ufağının adı Ali’dir. Benim bir torunumun adı Ali Tahirdir, bizim böyle bir derdimiz yok. Siz niçin Ömer adını duyduğunuzda rahatsız oluyorsunuz? Ömer bizim değil mi, Ali bizim değil mi? Biz mezhepçilik yapamayız.

"HZ. ÖMER'İN YÜZÜNE BAKAMAZLAR"

Kuran bize emrediyor, Allah’ın ipini bırakmayın. Zalimin zulmüne rıza göstermek bu dinde yer almayan bir tavırdır. Zalim Esed’e sırf mezhebinden dolayı hürmet gösterenler HZ. Ömer’in yüzüne bakamazlar. Camiye girip bomba patlatan kişiler hiçbir dinin, hiçbir mezhebin insanı olamaz. İslam dünyası kan ağlıyor. Bu coğrafyadaki yoksulluk bu insanların eseridir. Bu uzak kalmışlık başkalarının değil, bizzat bu coğrafyanın insanlarının eseridir. Bu manzaraya daha fazla rıza gösteremeyiz. Seyirci olamayız. Ön yargıları bir tarafa bırakmanın zamanı gelmiştir. Türkiye bütün bu tartışmaların, haksızların dışındadır.

"İSTEDİĞİ KADAR ALİM OLSUN..."

Bir taraf olan bertaraf olur. Katledilen masumlarım mezheplerinle ilgilenmiyoruz. Hepsini kardeşimiz olarak görüyoruz. Tüm tarafları düşünmeye davet ediyoruz. Bu kanlı manzarayı değiştirecek olan sizlersiniz. İslam bilginleri olarak bütün siyasilere hakkı haykırması gerekenlersiniz. Ben bir İslam bilgininin bir siyasetçi karşısında el pençe durmasını kabul edemem. Bunu söylemek bana düşmez ama böyle. Suriye’de zalim Esed yanına aldığı zatlarla dünyaya mesaj veriyor, yanımda kimler var diyor. İslam bilginleri var yanımda diyor

İstediği kadar alim olsun. Dolara mahkum olan kişiden alim olmaz. Hayır alim böyle olmaz, alim ilmini satmaz. Siz yüreğinizi ortaya koyduğunuzda inanıyorum ki devletler de arkanızdan gelecektir.

İslam dünyasında taraflar arasında çözüme kavuşturulamayacak bir mesele yok. Ölen çocuklar öz be öz çocuğumuzdur. Umutsuz değiliz ve olmayacağız. Makus talihimiz değişecektir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)