BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisErdem Başçı'nın eli sıkıştı----

Erdem Başçı'nın eli sıkıştı

Erdem Başçı'nın eli sıkıştı
05 Ağustos 2014 - 06:53 www.finansgundem.com

Başbakan Erdoğan ile faiz konusunda ters düşen Başçı’nın “Hazirandan sonra düşecek” dediği enflasyon, haziran ayının ardından temmuzda da inmedi

Artık yapısal soruna dönüşen gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra ulaştırmadan haberleşmeye, kiradan LPG dolum ücretine kadar hayatın her alanındaki zamlar enflasyonu aylık yüzde 0.45 yıllık ise yüzde 9.32’ye çıkardı. Adeta talepteki canlılığı gören iş dünyası her alanda zammı yapıştırdı.

Hem Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı hem de ekonomistler şimdiye kadar sadece gıda fiyatlarına vurgu yaparken genele yayılan temmuz enflasyonu ekonomistleri korkuttu. Başbakan Tayyip Erdoğan ile faiz konusunda ters düşen Başçı’nın “Hazirandan sonra düşecek” dediği enflasyon, haziran ayının ardından temmuzda da inmeyince Başkan’ın kariyeri üzerindeki tartışmaları gündeme getirdi.

Habertürk'ün haberine göre, Temmuzda dolardaki artışın üzerinden 3 ay geçmiş olmasına rağmen fiyatı kura bağlı olan elektronik eşyalardaki artış Merkez Bankası’nın kendi deyimi ile ‘fiyatlama davranışlarının’ bozulduğunu en iyi ortaya koyan gösterge oldu. Öyle ki enflasyon hesaplamasında gösterge olarak alınan 12 ana kalemin 9’unda fiyat artışı oldu.

ÇILGIN ZAMLAR YAPILDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) rakamlarına göre temmuzda en yüksek artış yüzde 2.97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti. Tütün ve alkollü içkilerdeki yüzde 1.99’luk fiyat artışı otomatik vergi artışından kaynaklandı. Geri kalan artışlar ise çılgın denilebilecek zamlardan kaynaklandı.

HAC PARASI YÜZDE 25 ARTTI ENFLASYONU KÖRÜKLEDİ

Gıdada sivribiber ve limondaki yüzde 30’luk astronomik artışları diğer meyve sebze takip etti. Enflasyon sepetinde ağırlığı yüzde 2.75 olan ekmek yüzde 1.1’lik fiyat artışı ile tavuk ve dana etindeki yüzde 5’e varan artışlar gıdayı yukarı taşıyan ana etken oldu. Kültür ve eğlence kaleminde ilginç bir artış yaşandı. Kurban Bayramı’nda kutsal ibaretlerini yerine getirmek için Kâbe’ye gidecek olan hacı adayları yüzde 25’lik zam ile karşı karşıya kaldı. Umre seyahati de yüzde 10 zamlandı. Yurtiçi ve dışı turlardaki fiyat artışları da eklenince bu kalemdeki artış yüzde 3’ü buldu.

Kiralar etkiledi metro ve vapur bileti fiyatı arttı

Konutta fiyat artışında sepetteki ağırlığı yüzde 5.4 olan kira başı çekti. Kiradaki artış aylık yüzde 0.6 olurken enflasyonu etkileyen diğer kalem olan su faturasındaki artış yüzde 1.6 ‘yı bulunca konut harcamalarındaki artış da yüzde 0.56’yı geçti. Vapur, tren ve metro ücretlerindeki artışlar ile yüzde 3’lük LPG zammı bu kalemi yüzde 0.7 yukarı çekti. Yurtiçi telefon ücretine yapılan yüzde 7’lik zam ile haberleşme genel havaya ayak uydurdu.

YILLIK ARTIŞ LİDERİ OTELLER

Yıllık bazda en fazla artış yüzde 13.74 ile lokanta ve oteller grubunda olurken, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış yüzde 12.56’ya çıktı.

Sezon sonu indirimi yetmedi

Diğer yandan geçen yıllarda en az yüzde 6 indirim yapan tekstilci bu kez indirimi yüzde 3.2’de tutunca enflasyondaki yükselişi yeterince frenleyemedi. Döviz kurunda bir artış olmamasına rağmen televizyon, tablet bilgisar gibi elektronik eşyalarda meydana gelen artış ise uzmanlar tarafından ekonomiye olan güvenin azalması nedeniyle yapılan fiyat artışları olarak yorumlandı. Son 10 yıllık temmuz enflasyonunun 5’inde enflasyon eksi değer almıştı.

ÜFE DE ALARM VERDİ

Bu yılki enflasyon rakamı son 6 yılın en kötü temmuz ayı enflasyon rakamına işaret ediyor. Öte yandan, son birkaç aydan beri daha ılımlı bir seyir izleyen yurtiçi üretici fiyat endeksi (YI-ÜFE) ise temmuzda imalat grubu fiyatlarında ve özellikle gıdada görülen artışla yüzde 0.73 yükselirken, baz etkisinden dolayı yıllık rakam yüzde 9.46’ya geriledi. Çekirdek enflasyon da 9.75 ile geçen yılın zirvesine çıktı.

BAŞÇI’NIN İTİBARINI SARSTI

Normal şartlar altında eksi gerçekleşen temmuz ayı enflasyonu bu yıl gıda fiyatlarında beklenen düşüşün olmaması nedeniyle beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Ramazan etkisi, devam eden kur geçişkenliği ve olumsuz hava koşulları nedeniyle temmuzda gıda enflasyonu yüzde -0.64 olan son 10 yılın temmuz ayı ortalamalarının üzerinde artış gösterdi. Gıda fiyatları temmuzda yüzde 0.3 artarken senelik gıda enflasyonu yüzde 12.6’ya ulaştı. Bu oran Merkez Bankası’nın 2014 yılı için gıda fiyatlarında öngördüğü yüzde 9 artışın oldukça üzerinde bir seviye. Enflasyon sepeti içindeki yüzde 24.45 olan gıda grubu alt kalemleri incelendiğinde temmuzda en fazla artış yüzde 31 ile sivribiber fiyatlarında gerçekleşti.

Gıdada artış son 10 yılın ortalamasının üzerinde

Sivribiberi, yüzde 30 ile limon, yüzde 23 ile kayısı, yüzde 13.3 ile marul, yüzde 10.3 ile yeşil soğan ve yüzde 8.8 ile sarmısak izliyor. Gıda alt kalemlerinde özellikle tarım ürünlerinde yaşanan sert fiyat artışlarının nedeni olarak ise kuraklık, don, sel, fırtına, dolu gibi hemen hemen bütün afetlerin bu üretim sezonunda yaşanması gösteriliyor. Yıllık yüzde 12.6 artan gıda fiyatlarının enflasyonda ana belirleyici olmaya devam edeceğini belirten ekonomistler, Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda önerdiği üzere gümrük vergileri ve dış ticaret kaynaklı bir sistemik düzenlemeye gidilmediği takdirde gıda fiyatlarında önemli bir iyileşme beklemediklerini dile getiyor.

Son dönemde Erdem Başcı'nın tahminleri tutmadı

1- “Dolar 2013 sonunda 1.92 olacak” dedi ancak kur 2.17’den yılı tamamladı.
2- 12 Aralık 2013’te “TL’nin değer kazanma ihtimali yüksek” dedi. 1 ay sonra kur 2.40’a çıktı.
3- Şimdiye kadar Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminleri tutmadı.
4- Haziranda enflasyonun düşüşe geçeceğini söyledi. Bu da gerçekleşmedi.

YENİ FAİZ İNDİRİMİNDE BAŞKAN’IN ELİ SIKIŞTI

Temmuz ayında beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamları, yeterli derecede faiz indirmediği gerekçesiyle sık sık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın elini iyice sıkıştırdı. Merkez Bankası daha önce yaptığı açıklamalarda haziran ayından itibaren enflasyonda belirgin düşüş olacağını belirtiyordu. Ancak ekonomistler, yüksek gelen temmuz verilerinin ardından 27 Ağustos’ta yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısında Erdem Başçı’nın politika faizini indirmek için manevra alanının iyice daraldığını belirtiyor. Birçok banka yayımladığı enflasyon raporunda Merkez Bankası’nın Faiz indirimine gitmesini artık beklemediklerini belirtirken, bazı bankalar da bir indirime gidilse dahi bunun 25 baz ile sınırlı kalacağını kaydetti. Merkez Bankası son üç toplantıda toplam 1.75 puan faiz indirimine gitmişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)