BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaErdem Başçı'nın eli rahatlayacak mı----

Erdem Başçı'nın eli rahatlayacak mı

Erdem Başçı'nın eli rahatlayacak mı
29 Ekim 2015 - 07:01 www.finansgundem.com

"Seçim bittikten sonra Başçı’nın eli daha rahatlayacak, hem tek faize dönüp hem faiz oranlarını artıracak ortamı bulacak"

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün yaptığı açıklamada enflasyon raporunu açıkladı, Fed ile birlikte faiz artırımına gidileceğinin işaretini verdi. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki köşesinde Başçı'nın açıklamalarını değerlendirdi.

İşte Sağlam'ın o yazısı:

SEÇİME 3 gün kala Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın rahatlamaya başladığını görüyoruz.
Dün Enflasyon Raporu’nu açıklayan Başçı, “FED faiz artırırsa Merkez Bankası politika faizini arttırır yorumu vardı, bu çok yanlış değil. Enflasyon görünümüne bağlı olarak böyle hareket edebiliriz” demiş. Yani önümüzdeki aylar içinde Merkez Bankası Faiz artıracağını daha yeni yeni açıkça söylemeye başladı.

Bir adım ileri gidelim; Merkez Bankası mümkün olduğunca kısa süre içinde klasik para politikalarına da dönecek, yani faiz koridorundan da vazgeçecek. Bunun işaretlerini zaten vermeye başladı ama üzerindeki baskının arttığını yani işi hızlandıracağını söyleyebilirim. Başçı dün, IMF’le ilgili yazdığımız endişelerin kendilerine ulaşmadığını söylemiş. Başçı’nın dediği doğru; geçen haftaki 4. Madde konsültasyon çalışmaları değilmiş, bu hata bana ait. Geçen haftaki staff görüşmeleriymiş, yani şimdi IMF uzmanları rakamlar için ön bilgi topluyor, bir-iki ay içinde gelip 4. Madde konsültasyon çalışmaları yapacaklar.
Bu kapsamda IMF’in daha önceki raporlarında Merkez Bankası’nın klasik para politikalarına dönmesi gerektiğini açıkça yazdığını biliyoruz. Geçen haftaki görüşmelerde de uzmanların benzer yorumlarda bulunduklarını da biliyoruz.
Kısacası; seçim bittikten sonra Başçı’nın eli daha rahatlayacak, hem tek faize dönüp hem faiz oranlarını artıracak ortamı bulacak. Tabi ki 1 Kasım’dan çıkacak sonuçlara göre Başçı’nın elinin ne kadar rahatlayacağını göreceğiz. Koalisyon kurulması halinde Başçı’nın elinin iyice rahatlayacağı, teknik karar vereceği kesin. Mayıs’ta yeniden seçilebilecek mi, onu hep birlikte yaşayıp göreceğiz.
Bir başka deyişle bağımsız Merkez Bankası’nın daha önce yapması gereken faiz açıklamaları şimdi yapılmaya başlandı. Başçı, “Enflasyon görünümüne bakarak faiz artırırız” diyor ya, aslında enflasyon şimdiye kadar faiz artışını gerekli kılıyordu, işin bu yönüne değinmiyor. Öyle olmasa, sürekli revize edip yüzde 6.9’a çıkardığı bu yıl sonu enflasyon tahminini yine artırıp 7.9’a çıkarmazdı. Bunun, enflasyonda kaçıncı ve ne kadar büyük bir sapma olduğu unutuluyor.
 
KUR KAYNAKLI
 
Merkez Bankası ithalat fiyatlarındaki düşüşün enflasyona 0.2 puan azaltıcı etki yaparken kurlardaki artışın yukarı yönlü baskısının 1.2 puan olduğunu söyledi. Yani enflasyon hedefindeki revizyon tümüyle kurlardaki harekete bağlandı. Bu arada Merkez Bankası’nın faize bağlı kurdaki hatalarını da unutmamak gerek.
2016 yılsonu enflasyon tahmini ise yine 1 puanlık artışla yüzde 5.5’den 6.5’e çıkarıldı. Böyle giderse bu tahminlerde de yeni revizyonlar kaçınılmaz olacak.
Başkan Erdem Başçı, geçtiğimiz yılın aynı ayındaki enerji zamlarının yarattığı baz etkisiyle, bu yıl Ekim sonunda yıllık enflasyonun biraz azalacağını ama bunun geçici olacağını, yılsonuna kadar yeniden artışa geçeceğini de söyledi.
Başçı dünkü açıklamasında, bir süredir olduğu gibi yine, içtalepte ılımlı seyir, ihracatta önümüzdeki dönem kıpırdanma yani dış talebin dengeleneceğini dolayısıyla büyüme dengesinin kurulacağını da, yine tekrarlamış. 
Özetle; Merkez Bankası Başkanı Başçı şimdiye kadar bağımsız davranamadı, o nedenle enflasyonu savsakladığını söyleyebiliriz. Bundan sonra ne olacağını ise büyük ölçüde seçim sonrası oluşacak tablo belirleyecek.
Umarız uzlaşma ile kurulacak Hükümet, güçlü bir reform programı ve bağımsız bir para politikası uygulaması, hiç olmazsa bundan sonra mümkün olabilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)