BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdal Aksoy: Türkiye Çin’den daha güçlü vaziyette----

Erdal Aksoy: Türkiye Çin’den daha güçlü vaziyette

Erdal Aksoy: Türkiye Çin’den daha güçlü vaziyette
22 Mart 2018 - 18:00 www.finansgundem.com

Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, "Türkiye dünyayı ilgilendiren bir pozisyondadır, en önemli avantajlarından biri coğrafyasıdır, pazar büyüklüğüdür“ dedi.

"Türkiye büyük sıkıntılara rağmen, her zaman güçlü ülke pozisyonunu muhafaza edecektir. Türkiye'nin önü açıktır, dünyayı ilgilendiren bir pozisyondadır. Coğrafyası, pazar büyüklüğü en önemli avantajlarındandır…"

Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Bloomberg HT’de konuk olduğu "Üst Düzey" programında Arzu Maliki’nin gündeme, ekonomiye dönük sorularını yanıtlarken bu sözlerle başladığı konuşmasında, çok çarpıcı yorumlar yaptı. Türkiye'nin yatırımcı dostu ülke haline getirilmesi gerektiğinin altını da çizen Aksoy, sermayenin riskten korkup kaçtığını hatırlatarak şu anda en önemli problemin 'algı' olduğunu belirtti. Erdal Aksoy, Arzu Maliki'nin sorularına çapıcı cevaplar verdi.  

TÜRKİYE HER ZAMAN GÜÇLÜ ÜLKE KONUMUNU MUHAFAZA EDECEKTİR

-Küresel ve Türkiye ekonomisinden başlayalım; 2017'de de yüksek bir büyüme bekliyoruz, küresel risklerle beraber 2018 nasıl bir sene olur, ekonomi ve büyüme açısından?

Erdal Aksoy: Dünyada Amerika'nın başı çektiği bir korumacılık anlayışı tekrar ortaya çıktı ve dengelerde bir takım bozulmalar olabilir. Türkiye büyük sıkıntılara rağmen, her zaman güçlü ülke pozisyonunu muhafaza edecektir. Eğer uygulamaya geçirebildiğimiz takdirde, doğru projelendirmeyle doğru uygulamayı yapabilirsek ben Türkiye'nin önünün çok açık olduğu kanaatindeyim. Bundan sonra kendi imkanlarımızın dışına çıkmamız gerekir. Türkiye dünyayı ilgilendiren bir pozisyondadır, en önemli avantajlarından biri coğrafyasıdır, pazar büyüklüğüdür. Bizim amacımız Türkiye'yi yatırımcı dostu ülke haline getirebilmektir.

Bir Çin hadisesi var; eskiden Çin ucuz imalat yeri olarak görülebilirdi ama bu özelliğini kaybetti; Türkiye Çin'den daha güçlü vaziyette şu anda. Üstelik Çin de artık bulunduğu ortamdan çıkıp, "İpek Yolu" projesi dediğimiz proje ile dünyaya açılmak istiyor. Bu yolda ise Türkiye ve Orta Doğu pazarı önem arz ediyor. Bütün bunlarla beraber ben Türkiye olarak ödediğimiz bedelin karşılığını alacağımızı düşünüyorum.

-Siz çok seyahat ediyorsunuz; aynı zamanda birçok yabancı yatırımcı ortaklarınız da var; yabancı yatırımcının Türkiye'ye bakışı açısından neler söylersiniz? Biz diğer gelişmekte olan piyasalardan nasıl ayrışabiliriz?

Erdal Aksoy: Türkiye içinde bulunduğu coğrafyadan ötürü maalesef riskli adledilen bir yatırım noktasında bulunmakta. Tabi sermaye riskten çok korkar ve kaçar. O zaman o sermayeyi elde etmek için bir bedel ödemeniz gerekir ki o da sizin finansmanınızı pahalılaştırır, uzun vadeli finansman almakta sıkıntı çekebilirsiniz. Türkiye'nin şu anda en büyük problemi "algı problemi"dir.

Bizimde uluslararası birçok ortaklıklarımızdan dolayı, biz onlara Türkiye'nin geleceğine dair güven vermeye çalışıyoruz. Bizim el ele verip kendi bölgemize refah getirmemiz lazım. Türkiye'nin de bulunduğu bu bölge dünyaya ivme kazandırabilir, Türkiye enerji konusundaki avantajlarını da iyi değerlendirdiği sürece Avrupa, Batı dünyası, Ortadoğu ve Çin içinde bir umut noktasıdır.

TÜRKİYE’Yİ YATIRIMCI DOSTU ÜLKE POZİSYONUNA GETİRMELİYİZ

-Özel sektörün finansman sıkıntısına değinmek istiyorum; 2018 bu anlamda nasıl bir sene olur?

Erdal Aksoy: Bizim öncelikle cari açığımızı kapatmamız gerekir. Turizmde sıkıntılı zamanlar geçirdik, başka ülkeler olsa bunu kolay kolay atlatamazdı, bu sene turizmde başarılı bir sene olacağını düşünüyorum.

Türkiye'nin yatırımcı dostu olabilmek yönünde daha atılması gereken muazzam adımlar var. Beni yanlış anlamasınlar ama Türkiye'de yatırım yapmak çok zor, bir Singapur gibi dünyanın 1 numarası olmayalım ama ilk 10'a girebilecek yatırımcı dostu ülke pozisyonuna gelmek güzel olur. Tabi ki özel sektör üzerindeki dış borç stoku da finansman maliyetlerini yükseltmekte. Buralarda da mesafe almamız gerekir.

-Enerjide Türkiye'nin önemi nedir? Jeopolitik konumuna da bakarsak, siz Aksoy Holding olarak 2018'de enerjide yeni plan ve projeleriniz neler olacak?

Erdal Aksoy: Biz yenilenebilir enerjiye çok odaklandık, çok başarılı bir operasyonla jeotermal santralimizi 2018'in başında faaliyete geçirdik. Şimdi ordaki kapasiteyi 2-3 misline çıkarıyoruz, ve bunu enerjinin diğer türevleriyle de birleştirip hibrit çözümlerle daha da randımanı artırmak istiyoruz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)