BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEPİAŞ'ta kritik uyarılar----

EPİAŞ'ta kritik uyarılar

EPİAŞ'ta kritik uyarılar
28 Kasım 2013 - 17:19 www.finansgundem.com

5'inci Türkiye Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisi, Herdem Avukatlık'ın ana sponsorluğunda 26 Kasım Salı günü Ankara'da düzenlendi.

Herdem Avukatlık'ın Kurucu Ortağı Şafak Herdem, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin referans fiyat belirlenmesi tarafında Enerji Piyasası İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) önemli rol alması gerektiğine dikkat çekerek, “Yabancı yatırımcı ilgisindeki EPİAŞ’ın ortaklık yapısını da oluştururken özellikle halka açık enerji şirketlerinin EPİAŞ’a ortak olmaları halinde hem kurucu ve hem aktör olmaları uzun vadede manipülasyon ve insider-trading riskleri doğurabilir” diye konuştu.
5'inci Türkiye Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisi, Herdem Avukatlık'ın ana sponsorluğunda 26 Kasım Salı günü Ankara'da düzenlendi. Kongreye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı.
Zirve'nin ana sponsoru olan enerji, finans ve bankacılık gibi alanlarda büyük çaplı yatırımlara danışmanlık yapan Herdem Avukatlık'ın Kurucu Ortağı Şafak Herdem, “Yeni Enerji Borsası ‘EPİAŞ’ İle Ortaya Çıkan Fırsatlar” başlıklı konuşmasında,  Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının proje finansmanı sağlayan kurum ve yabancı yatırımların takibinde olduğunu ancak referans fiyat belirlenmesi tarafında Borsa İstanbul çatısı altında hayata geçirilmesi öngörülen Enerji Piyasası İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) önemli rol alması gerektiğine dikkat çekti.
Manipülasyon ve İnsider Trading Riski
Herdem, “Yabancıların ilgisinin arttığı bu süreçte, EPİAŞ’ın sektöre katkısı yadsınamaz. Fakat enerji piyasası türevleri ile referans fiyatların rekabetçi ortamda eş zamanla sağlanması mümkün değil. EPİAŞ öncelikle referans fiyat belirlenmesinde önemli rol almalı. EPİAŞ’ın kısa-orta ve kısa vadeli projeksiyonlarında kontrat fiyatlamasına bağlı türevler yapılandırması son derece önemli. Yabancı yatırımcı ilgisindeki EPİAŞ’ın ortaklık yapısını da oluştururken özellikle halka açık enerji şirketlerinin EPİAŞ’a ortak olmaları halinde hem kurucu ve hem aktör olmaları uzun vadede manipülasyon ve insider- trading riskleri doğurabilir” diye konuştu.
Herdem, oluşabilecek manipülasyon ve insider-trading’e yol açma potansiyeli olan süreci ise şöyle özetledi: “Halihazırda hisseleri işlem gören enerji şirketleri, aktör oldukları piyasalarda aynı zamanda EPİAŞ’a da ortak olmaları halinde kurucu-ortak niteliğine de kavuşacaklar. Anonim şirket olarak kurulacak EPİAŞ’ın hisse yapılanmasında özellikle Türk Ticaret Kanunu ve SPK mevzuatı el verdiği ölçüde hisseleri işlem gören şirketlere ait EPİAŞ hisselerine bağlı hakların tasarrufu sınırlandırılmalı. Aksi halde bu tür şirketler yetkin şeffaflık sağlanamadığı sürece gerek kurumsal yönetim gerekse borsa kotasyonlarında riskli muamelelere dahil olabilir. “
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)