BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEPDK'yı umursamadılar!----

EPDK'yı umursamadılar!

EPDK'yı umursamadılar!
06 Ağustos 2013 - 06:28 www.finansgundem.com

Benzin fiyatlarını yüksek bulan EPDK, akaryakıt ve LPG dağıtım şirketlerine uyarı yazısı göndererek fiyatları indirmesini istedi

Son dönemde rekor üstüne rekor kıran akaryakıt fiyatlarını mercek altına alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye’deki fiyatlar ile “referans” olarak alınan “Akdeniz çanağı” ülkelerinin fiyatları karşılaştırdı. Türkiye’deki benzin, motorin ve LPG fiyatlarının ortalamanın üzerinde olduğunu tespit eden Kurum, şirketlere uyarı yazısı göndererek, indirim yapılmasını istedi. Uyarı yazısını alan şirketlerin yöneticileri soluğu EPDK’da aldı. Fiyatı 4 lira 80 kuruş olan benzinde, bayi ve dağıtıcı payının 40 kuruş olduğunu söyleyen akaryakıt sektörü temsilcileri, “Marjlarımız zaten sınırlı. Akaryakıt fiyatındaki esas yük vergilerden oluşuyor. Bizim payımızdan 1 kuruşluk indirim bile ciddi ekonomik yükler doğuruyor. 10–15 kuruşluk dağıtıcı-bayii payında indirim mümkün değil” diye konuştu.
İNDİRİME GİDEMEYİZ
Sektör temsilcileri, şu değerlendirmeyi yaptı: “Vergilerden arındırılan fiyatlara baktığınızda bizim marjlarımız Avrupa ile uyumlu. Fiyatların ve ithalatın serbest olduğu bir piyasada bu tür müdaheleler serbest piyasa mantığıyla da çelişiyor. 35-40 kuruş payımız var. 4.80 lira benzin fiyatında, 40 kuruşta yapılacak indirim nihai tüketiciyi etkilemez bile. Ancak 1 kuruşluk indirimin bile bizim için yükü ağır olur.”
DUYAN EPDK’YA KOŞTU
Özellikle yabancı akaryakıt şirketlerinin üst düzey yöneticileri dün EPDK yetkilileriyle bir araya geldi. Şirket yetkilileri, Türkiye akaryakıt piyasasındaki ticari operasyonların, taşımacılık alanında olduğu gibi, kendine özgü maliyetleri olduğuna dikkat çektiler. Sektörde kıyasıya bir rekabet bulunduğunu vurgulayan yetkililer, toptan satış yaparken, bayide satılandan çok ucuza satış yapılması gibi gerekçeler sundular. Görüştüğümüz bir sektör temsilcisi, EPDK tarafından kendilerine motorinde 50 kuruş, benzinde 40 kuruş civarına bir dağıtıcı-bayii payı olduğunu, bunun da Akdeniz fiyatlarına göre 10–15 kuruş fazlalık oluşturduğu bilgisinin verildiğini ifade ederken, bu kapsamda EPDK Tarifeler Daire Başkanlığı ile rakamlar üzerinde karşılıklı değerlendirme yapacaklarını belirttiler.
Yarısından fazlası vergi
· Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yarıdan fazlasını vergiler oluşturuyor.
· İstasyonda 4.94 liraya satılan bir litre benzinin 2.93 lirası vergiye (ÖTV+KDV) gidiyor.
· Rafineri şirketi 1.57 lira ve dağıtım şirketi de 0.44 lira pay alıyor.
· Sektör temsilcilerine göre pahalı akaryakıtın en önemli nedeni yüksek vergiler.
· EPDK’nın iki aya kadar tavan fiyat uygulama yetkisi bulunuyor.
Büyük buluşma bugün
EPDK, indirim istediği akaryakıt dağıtım firmaları ile bugün bir araya geliyor. Yetkililer, firmalara 7 Ağustos’a kadar süre verildiğini, bugünkü toplantının ardından Kurul’un durumu değerlendireceğini tavan fiyata karar vermesi halinde Kurul kararı gerekeceğini söylediler.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)