BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEPDK tebliği Kimya Sektörü’nü ayağa kaldırdı----

EPDK tebliği Kimya Sektörü’nü ayağa kaldırdı

EPDK tebliği Kimya Sektörü’nü ayağa kaldırdı
08 Haziran 2013 - 20:37 www.finansgundem.com

Kimya ihracatçıları soluklarını tutmuş 1 Temmuz’u bekliyor. İKMİB Başkanı Akyüz acilen yeni düzenleme istediklerini söyledi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yayınladığı tebliğ Kimya Sektörü’nü ayağa kaldırdı. Sektör temsilcileri, “Tebliğ bu haliyle 1 Temmuz’da yürürlüğe girerse, Kimya Sektörü biter” yorumunu yapıyor. İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ise sektörün 2023’teki 50 milyar dolarlık ihracat hedefinin sekteye uğrayacağı konusunda uyardı. İKMİB tarafından yapılan açıklamada olayın seyri şu şekilde özetlendi:
 “EPDK tarafından hazırlanan ve kimyanın tüm alt sektörlerini ayağa kaldıran “Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” 24 Nisan 2013’te Resmi Gazete’de yayımlandı. 01 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecek tebliğ hazırlanmadan önce sektörlerin görüş ve önerilerini almak amacıyla taslak bir tebliğ yayımlanmıştı ancak Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğin taslaktan çok farklı olduğu görüldü.
 Kimyanın pek çok alt sektöründe üretimde kullanılan petrokimya ürünlerinin sadece ithalatında değil yurt içi temininde de EPDK’dan uygunluk yazısı alınması zorunlu hale geliyor. Tebliğin 5’inci maddesinde, sevkiyat başına net 150 kilogramı geçen akaryakıt harici petrol ürünü temininde uygunluk yazısının aranacağı ifadesi yer alıyor. İtirazlar da bu noktada başlıyor. Her sevkiyatta izin alma zorunluluğunun bürokrasiyi artıracağı, üreticinin ihracatçının ise beklemeye tahammülü olmadığı yorumları yapılıyor. Bir diğer itiraz ise 4’üncü maddedeki, sanayicinin en fazla iki ithalatçıya yetki vererek uygunluk yazısı talebinde bulunabileceği noktasında geliyor.
 Sektör temsilcileri, binlerce firmayı ve en az 150 milyar dolarlık bir pazarı etkileyecek tebliğin bu haliyle 01 Temmuz 2013’de yürürlüğe girecek olmasına tepkili, talepleri ise sektörün de görüşü alınarak yeniden gözden geçirilmesi ve uygulamasının 2013 sonuna kadar ertelenmesi yönünde…”
Kimyanın mineral yağlar, boya, kozmetik, plastik gibi pek çok alt sektörünün üretimde kullandığı petrokimya ürünlerini ilgilendiren tebliğ ile ilgili açıklama yapan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile EPDK nezdinde girişimlerde bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Akaryakıt harici ürünlerin amaç dışı kullanımının engellenmesi amacıyla yapılan çalışmaların, Türkiye ekonomisinin ve ihracatının belkemiği sektörlerinden biri haline gelen kimyayı vurduğunu, petrokimya ürünlerinin ithalatı ve yurt içi temininde uygunluk yazısı aranmasının rekabet avantajlarını ellerinden alacağını vurguladı. Akyüz, “Üreticilerimiz ve ihracatçılarımızın itiraz ettiği nokta, 150 kilogram sınırı getirilen tüm sevkiyatlarda uygunluk yazısının şart koşulmasının, serbest piyasa kurallarına ve rekabete aykırı bir durum ortaya çıkarması. Artan bürokrasi izin sürelerini yavaşlatacak, üreticinin, ihracatçının ise beklemeye tahümmülü yok. Emtia fiyatlarındaki değişkenliği de göz önüne alırsanız çoğu zaman anlık kararlarla iş yapmak zorundasınız, firmalarımız müşteri kaybeder, ihracat yapamaz hale gelir.” dedi.
 Kimya sektörü olarak 2023 yılında 50 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını belirten Murat Akyüz, “İhracatçılarımız şimdiye kadar en az destekle kimyayı Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü konumuna yükseltti. Kimya sektörü, neredeyse tüm sektörlere girdi sağlıyor. Bu açıdan ekonominin de nabzını tutuyoruz. Sektörümüzün görüşü alınmadan yapılan bu tür uygulamalar, maalesef ihracatçımızın önünü tıkıyor, moralleri bozuyor. Bürokrasinin artması yabancı yatırımcıyı da Türkiye’den uzaklaştırıyor. Avrupalı iki büyük yatırımcının, anlatmakta bile zorluk yaşadığımız bu sorun nedeniyle yatırım kararlarını gözden geçirme kararı almaları hem sektörümüz hem Türkiye için üzücü bir durumdur” diye konuştu. 
 İKMİB Başkanı Murat Akyüz ayrıca, akaryakıt harici ürünlerin amaç dışı kullanımının Ekim 2012’de Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ÖTV Tebliği ile azalmasından dolayı, EPDK’nın hazırladığı bu tebliğin yürürlüğe alınmasına gerek kalmadığı, mevcut haliyle kimya sektörünü cezalandırmaktan öteye gitmeyeceğini vurguladı. Beklentilerini ise sektör temsilcilerinin görüşü alınarak tebliğin yeniden gözden geçirilmesi ve uygulamasının 2013 sonuna  ertelenmesi olarak sıraladı.
 
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)