BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnkazdan çıkarılan tarihi parşömen Türkiye'ye iade edildi----

Enkazdan çıkarılan tarihi parşömen Türkiye'ye iade edildi

Enkazdan çıkarılan tarihi parşömen Türkiye'ye iade edildi
19 Şubat 2023 - 16:26 www.finansgundem.com

Depremde bir kısmı yıkılan Antakya Sinagogu enkazından kurtarılan Ester Kitabı, muhafaza edilmek için ekipler tarafından İsrail'e götürülmüştü. Tevrat'taki Tanah bölümünü içeren kitap, Türkiye Hamambaşılığına geri verildi

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören Antakya Sinagogu'ndaki yıkımdan kurtarılan ve bölgedeki İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından önce İsrail'e götürülen Ester Kitabı parşömenleri İstanbul'daki Yahudi Hahambaşılığına teslim edildi.

Türk Yahudi Toplumu, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İlgili Ester (Kitabı) parşömeni İsrail'den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir" ifadelerine yer verdi.

Kitap İsrail'e götürülmüştü

Ester Kitabı, Tevrat'la birlikte Yahudi kutsal metinlerini oluşturan Tanah'ın bir bölümü sayılıyor.

İsrail'in Yediot Ahranot gazetesinin haberine göre, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye gelen İsrailli arama kurtarma ekipleri, Antakya'da çalışma yaptıkları sırada, bölgedeki sinagogun enkazından kurtarılan tarihi Ester Kitabı parşömenlerini İsrail'e götürmüştü.

İsrailli arama kurtarma kuruluşu "ZAKA" gönüllüsü Binbaşı Haim Otmazgin, kutsal metnin bu tarihi nüshasının, sinagogun enkazında bunları bulan "yaşlı bir yerli Yahudi tarafından kendilerine teslim edildiğini" söylemişti.

Söz konusu adamın, "parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemediğini ve korunması için kendilerine teslim ettiğini" anlatan Otmazgin, şunları kaydetmişti:

"Böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının, depremin yerle bir etmesine rağmen bozulmadan kalmasını sağlamaktan ötürü gerçekten onur duyuyorum."

Otmazgin, "parşömenleri kime emanet etmeleri gerektiğini öğrenmek için İstanbul'daki Yahudi cemaatinden bir yetkiliyle görüşeceklerini" ifade etmişti.

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde tarihi Antakya Sinagogu da zarar görmüştü.

Antakya Yahudi Toplumu Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Tuna Cenudioğlu da depremde yaşamını yitirmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığından konuya ilişkin açıklama

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülke sınırları içinde asırlardır var olmuş her türlü inanca ve kültüre ait eserlerin, itinalı şekilde bu topraklarda korunmaya devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız."

İsrail'den yardım talimatı

Asrın felaketinde can kaybı 40 bin 689'a yükseldi

Enkazda buldukları 46 bin lirayı polise teslim ettiler

Bölgedeki 830 bin binanın 105 bini acilen yıkılmalı!

Depremde yıkılan binalara ilişkin 131 kişi tutuklandı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)