BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiEnkaz altındaki insanları böcekler kurtaracak----

Enkaz altındaki insanları böcekler kurtaracak

Enkaz altındaki insanları böcekler kurtaracak
23 Eylül 2022 - 17:21 www.finansgundem.com

Japonya, felaketlerde hayatta kalanları bulmak için hamam böceği kullanacak.

Deprem olduğunda enkaz altında kalan insanlara ilk ulaşan ve onların hayatını kurtaran canlı, cyborg hamam böcekleri olabilir.

Japon araştırmacılar, hamam böceğinin üzerine güneş pilleri ve küçük elektronik cihazlar koyarak hamam böceğinin hareketlerini uzaktan takip etmeyi başardı. Japonya merkezli araştırma şirketi Riken’deki Thin-Film Device Laboratuvarı’nda görevli Kenjiro Fukuda ve ekibi, 4 mikron kalınlığında, insan saçının yaklaşık dörtte biri genişliğinde bir güneş pili şeridi hamam böceğinin sırtına yerleştirmeyi başardı.  

Güneş pili, böceğin üstünde bulunan duyu organlarına sinyal vermek için enerji üretirken hamam böceğinin serbestçe hareket etmesine izin veriyor.

Elektrik ya da pila ihtiyaç duymuyor

Çalışma, ilk olarak Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde başladı. Üniversitedeki uzmanlar, vücutlarına yerleştirilmiş teknolojik ekipmanla tehlikeli alanlara robotlardan çok daha kolay girebilen cyborg böcekler üzerine çalıştı.

Fukuda, “Küçük robotların içindeki piller hızla tükeniyor. Bu nedenle bu robotların çalışma süresi kısalıyor. Ancak bir cyborg hamam böceği kendi başına hareket edebiliyor, elektrik ya da pile ihtiyaç duymuyor” dedi.

Fukuda ve ekibi, Madagaskar hamam böceğini seçti zira bu tür, üzerine pil şeridi taşıyabilecek kadar büyük. Çeşitli ekipmanları ve güneş pilleri, hamam böceklerinin sırtına takıldığında dahi bu böcekler küçük engelleri sorunsuzca aşabiliyor.

Yalnız cyborg hayvan geliştirmek için daha çok araştırma yapılması gerekiyor. Riken’da görevli Yujiro Kakei, hamam böceğine sola dönmesini söylemek için özel bir bilgisayar ve kablosuz bluetooth sinyali kullandı. Ancak hamam böceği, sola dönmek yerine daire şeklinde hareket etti.

Kurtarıcı böcek

Araştırmacılar, bir sonraki çalışmada böceklerin daha kolay hareket etmesi için böceğe yerleştirilen ekipmanları küçültmek, böceğe sensörlerin ve kameraların yerleştirilmesi için çalışacak.

Fukuda, doğal afetlerde kurtarıcı görevi görecek hamam böceklerinden ziyade enkaz altında kalan kişileri tespit etmek için plastik, gümüş ve altın katmanlarından oluşan güneş pili şeritleri için uygun olduğunu düşünüyor. Bu güneş pilleri, yaşan belirtilerinin takip edilmesi için giysilere veya deri üzerine yerleştirilebilir.

İstanbul'da hangi ilçeler depremde tehlikeli? Korkutan rapor!

 

'İstanbul depremi beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız'

 

 Japonya depremi otomotivi de vurdu

 

Japonya depremin zararını atamıyor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)