BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonda gıda fiyatları etkisi sürecek mi?----

Enflasyonda gıda fiyatları etkisi sürecek mi?

Enflasyonda gıda fiyatları etkisi sürecek mi?
01 Haziran 2021 - 15:52 www.finansgundem.com

Deutsche Bank enflasyonun yatay kalmasını, yılsonunda da yüzde 15 civarında dengeleneceğini öngörürken, gıda enflasyonunun baskı altında olmayı sürdürdüğünü belirtti.

Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska Türkiye ekonomisinin yüzde 7 olan ilk çeyrek büyüme rakamının beklentilerin üzerine çıkmasında makine ve ekipman yatırımlarındaki güçlü artışın desteğinin olduğunu belirterek şu yorumu yaptı:

Çeyreklik büyümede mal ve hizmetlerdeki net ihracat çeyreklik büyümede temel belirleyici oldu. Yatırımlar ve net ihracat büyümeyi destekledi. Devasa kredi büyümesi ve istikrarlı kur ilk çeyrekte büyümeye katkı sağlarken dış talep de bu dönemde önemli rol oynadı.

Yılın ikinci çeyreğinde baz etkisiyle yıllık yüzde 19 civarında büyüme beklediklerini belirterek, “son veriler ve hızlı aşılama süreci sonrası bu yıl yüzde 5 - 5.5 civarında büyümeyle tamamlanabilir” tahmininde bulundu.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Nisan ayında yıllık yüzde 17.14, aylık yüzde 1.68 artan TÜFE rakamları için de Mayıs ayındaki tam kapanma nedeniyle enflasyonun yatay kalmasını beklediklerini belirterek, “Manşet enflasyon beklentimiz yüzde 17,1, aylık yüzde 1.34. Mayıs ayındaki tam kapanma TL’de değer kaybı ve kur geçişkenliğinin etkilerini telafi etti. Gıda enflasyonu Mayıs ayında da baskı altında, akaryakıttaki vergi artışının enflasyona Mayıs’ta 0.1 puan, Haziran’da 0.2 puanlık etkisi olabilir” dedi ve şu değerlendirmede bulundu:

Merkez Bankası’nın toplantısında da belirttiği gibi 3 hafta süren tam kapanma nedeniyle hizmet enflasyonunda düşüş öngörüyoruz. Haziran ayında enflasyonun yüzde 17.5 ile zirve yapmasını, 3. çeyrekte yüzde 17’lerde seyretmesini, Ekim ayında da yüzde 16.5’e gerilemesini bekliyoruz. Yıl sonu enflasyon tahminimiz ise yüzde 15

Stopaj teşviki, mevduatları uzun vadeye yöneltti

TCMB'den yatırımcı toplantısı

İstanbul'un enflasyonunda dikkat çeken toptan eşya artışı

Karpuzda üretici ile market fiyatı farkı 3 kata yükseldi

İmalat sektörü frene bastı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)