BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonda gelecek aylarda tek hane görülebilir----

Enflasyonda gelecek aylarda tek hane görülebilir

Enflasyonda gelecek aylarda tek hane görülebilir
05 Ağustos 2019 - 12:31 www.finansgundem.com

Bloomberg HT'ye Temmuz enflasyon rakamlarını değerlendiren uzmanlar, enflasyonun gelecek ayalrda tek haneye inebileceğini, ancak yeniden yükseleceğini belirtti

Temmuz ayı enflasyonu yıllık bazda beklendiği gibi yükselerek % 15.72'den % 16.65'e çıktı. Enflasyondaki artışta gelen zamların etkili olduğunu belirten uzmanlar enflasyonda Eylül Ekim aylarında tek haneli seviyelerin görebileceğini belirtti. Ancak risklere de dikkat çekti.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ege Yazgan Bloomberg HT'ye Eylül ve Ekim aylarında enflasyonda daha iyi rakamlar görüleceğini söyledi.

Temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Yazgan "Enflasyonda hafif bir yükseliş oldu, çekirdek enflasyon da yükseldi. Bu rakamlara bakınca kurda dalgalanma fiyatlara yansıyor gibi görünüyor. Çekirdek enflasyon üzerindeki etkiden bakınca kur artışındaki dalgalanmayı minimize etmek önemli" diye konuştu.

"TEK HANEYİ GÖREBİLİRİZ"

Enflasyonda tek hanenin görülebileceğini, ardından yeniden yükseliş olacağını belirten Yazgan "Kurun dalgalanmasından gelen bir etki var, oynaklığın düşmesi önemli. Ağustos'ta baz etkisi var, Eylül ve Ekim'de enflasyonda çok daha iyi rakamlar görceğiz, Ekim'de tek hanelere gitme olasılığı yüksek ama baz etkisi ortadan kalkınca enflasyonda tekrar artış görme ihtimalimiz yüksek" yorumunu yaptı.

Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk Mayıs'ta enflasyonda aşağı trendin görülmeye başlandığını, Temmuz'da ÖTV iniriminin ortasadan kalkması, elektrik ve doğalgaz zamlarıyla % 17'ye yakın olmasını beklediklerini söyledi.

EN KÖTÜSÜ GERİDE Mİ KALDI?

Yükseltürk "Alt detaylarda çekirdek tarafta hala momentum yüksek. Fakat burada talepten ziyade maliyet enflasyonu kaynaklı baskılar devam ediyor. ÜFE TÜFE arasındaki makas kapansa da önümüzde geçmişte yansımayan maliyetlerin tekrar hızlıca canlanabileceği bir resim var." değerlendirmesini yaptı.

Ağustos, Eylül, Ekim'de enflasyonda düşüş olabileceğini belirten Yükseltürk "Ekim'den sonra asıl enflasyon trendini göreceğiz. Şu aşamada enflasyon görünümü beklentilere paralel gitse de maalesef en kötüsü geride kaldı diyemiyoruz" yorumunu yaptı.

Enflasyonun Eylül'de tek haneye bile düşelebileceğini kaydeden Yükseltürk kur şoku olmazsa yılı % 14 seviyelerinde kapatabileceğimizi söyledi.

ERDOĞAN'DAN ENFLASYON MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı konuşmada faizlerin düşüş trendine girdiğini, enflasyonun da düşeceğini belirtti. Erdoğan konuya dair "Merkez Bankası faizleri indirdi, daha da inecek. Müjdeyi veriyorum enflasyon da düşecek, bunu da göreceksiniz" yorumunu yapmıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)