BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonda düşüş için gıda morali----

Enflasyonda düşüş için gıda morali

Enflasyonda düşüş için gıda morali
02 Haziran 2015 - 06:27 www.finansgundem.com

İstanbul'da gıda fiyatları eylül 2014'ten bu yana ilk kez düşüş göstererek 1.54 azalması, enflasyonda düşüş ihtimali olarak değerlendirildi

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre toptan fiyatlar yüzde 0.11, toptan fiyatlara göre gıda maddeleri grubu ise yüzde 0.98 azaldı. 
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, veri sonrası yayınladığı notta, “Enflasyonun bu ay yüzde 0.9 artış göstereceğini hesaplarken gıda fiyatlarında yüzde 0.5 gibi sınırlı bir artış bekliyorduk  gıda daha da düşük gerçekleşebilir. Aylık enflasyon beklentimizi yüzde 0.75’e çekiyoruz” dedi ve ekledi: “Gıda tarafında uzun süredir beklediğimiz düşüş başlamış olabilir. Bu açıdan bugünkü veri görece olumlu.”
Tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık artış TÜİK verilerine göre Nisan’da yüzde 14.36 seviyesinde gerçekleşmişti. Merkez Bankası’nın yüzde 6.8 olarak tahmin ettiği yıl sonu enflasyonu üzerinde “temel risk unsuru olmaya devam” ettiğini belirttiği gıda fiyatlarının yıl sonunda yüzde 14’lerden yüzde 9’a gerilemesini bekliyor. 
 
Ilımlı beklenti hakim

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, “Geçen hafta açıklanan ve işlenmemiş gıda fiyatlarında beklediğimiz önemli aşağı yönlü düzeltmeye işaret eden Ankara’daki gıda fiyatlarından sonra, İstanbul’daki gıda fiyatları da Çarşamba günü açıklanacak Mayıs enflasyonuna ilişkin ılımlı beklentilerimizi destekliyor” dedi.

Tokalı, gıda fiyatlarındaki düşüşün ardından bu yıla ait Mayıs gıda enflasyonunda aşağı yönlü sürpriz olasılığının bulunduğunu belirtti. Perakende fiyatlar 2015 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.41, toptan fiyatlar ise yüzde 10.16 yükseldi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)