BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyona gıda freni: Yeni sistem! ----

Enflasyona gıda freni: Yeni sistem!

Enflasyona gıda freni: Yeni sistem!
09 Haziran 2021 - 10:44 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın koordine edeceği, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye, Ticaret, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK'in de katılacağı Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül'e kadar hayata geçirilecek

Dünya çapından pandemi sürecinde tırmanışa geçen gıda fiyatları ve küresel piyasalarda da endişeye yol açan enflasyon Türkiye'de de yükselişte. 

Merkez Bankası'nın her açıklamasında önemle vurguladığı "fiyat istikrarı" ve ekonomi reform paketinin önemli başlıklarından birini oluşturan enflasyonla mücadelede bu yıl önemli tedbirler devreye giriyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) koordinasyonunda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile ilgili bakanlıklardan Hazine ve Maliye, Ticaret, Tarım ve Orman, ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğiyle Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül'e kadar uygulamaya alınıyor.

Uygulamanın Tarım Bakanlığı'nın sahip olduğu tarımsal üretimi izleme amaçlı kurulan teknolojik imkânların temelinde, Ticaret Bakanlığı'nın dış ticaret tedbir seti, arz zinciri izleme ve iç piyasa uzmanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi enstrümanları, Merkez Bankası'nın fiyat izleme uzmanlığı ile ortak bir yapı kuruluyor. 

BU YIL DEVREDE

İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimlerin etkisini azaltmak için kurulacak sistemin birinci ayağını arz sistemi oluşturacak.

Arz izleme sistemiyle tohumdan hasat dönemine kadarki süreçte sıcaklık, yağış, don, hastalık gibi riskleri tüm bölgelerde anlık olarak tespit ederek arz eksiklikleri ürün bazında tespit edilecek.

Kalıcı arz eksikliklerine yönelik tedbirlerin geliştirilmesi sağlanacak. Sistem, arz eksikliklerini gidermeye yönelik önlemlerin geliştirilmesine katkı sunacak. Tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine yönelik veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergide tedbirler tespit edilecek.

Gıda fiyatlarındaki yükselişin nedenleri

Küresel gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde!

FED ve ECB enflasyon sınavında

Enflasyonda tam kapanma etkisi

TÜİK'den yanlış girilen enflasyon verisiyle ilgili açıklama

Enflasyondaki yükseliş hız kesti

Enflasyon 7 ay sonra ilk kez geriledi

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)