BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyona endeksli tahvil söylentisi dolarda satışları hızlandırdı----

Enflasyona endeksli tahvil söylentisi dolarda satışları hızlandırdı

Enflasyona endeksli tahvil söylentisi dolarda satışları hızlandırdı
23 Mayıs 2022 - 18:00 www.finansgundem.com

Bugün gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısından enflasyona endeksli tahvil kararının çıkacağı söylentisi son günlerde yükselişe geçen dolarda düşüşe neden oldu.

Türk Lirası geçtimiz iki hafta boyunca değer kaybetti. Dolar/TL, aralıksız yükselişin ardından neredeyse 16'ya ulaşırken euro/TL yeni haftanın ilk saatlerinde 17 seviyesinin üzerine çıktı.

Böylece Euro, 20 Aralık 2021'den bu yana ilk kez 17 liranın üzerine çıkmış oldu. 

Ancak sabah saatlerinde 16 sınırına kadar yükselen dolar/TL, saat 13:55 itibarıyla 15,76 seviyesine kadar geri çekildi.

Euro/TL ise 17,03 seviyesine kadar yükselmesinin ardından 16,81'e çekildi.

Kurlardaki bu geri çekilmenin Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısından enflasyona endeksli tahvil kararının çıkacağı söylentisi etkili oldu. 

Hükümet enflasyon korumalı tahvil için hazırlıklarını tamamladığını açıklarken, yeni ürünün cazip olması durumunda TL, döviz ve hatta KKM mevduattan kaçışa yol açabileceği konusu bankacılık sektörü için endişe yaratıyor. 

Reuters'ın aktardığına göre İstanbul Analytics bu sabah yayımladığı raporda, "Hafta boyunca dolar/TL'de yeni savunma hattı 16'yı koruyan TCMB, oldukça yüksek bedel ödedi. Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz veri ve anektodlara göre, günde 1 milyar dolar döviz satmış olabilir. Sonuçta, TCMB'nin müdahale için kullanılabilecek rezervleri 30 milyar doların da altına gerilemiş olmalı" dedi ve ekledi:

"TCMB açısından net döviz girişi turizm gelirleri vasıtasıyla olacak. Bu meblağ Haziran-Eylül döneminde en fazla ayda 5 milyar dolar tutar. Buna karşın, TCMB halen müdahale için ayda bu girişin dört katı döviz satıyor. Oyun sonunun çok yaklaştığını bu aritmetikten bile görebiliriz."

Gün Sonu: İstanbul serbest piyasada dolar 15,7745 liradan, euro 16,8365 liradan satılıyor.

Uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,0668, sterlin/dolar paritesi 1,2571 ve dolar/yen paritesi 127,64 düzeyinde seyrediyor.

Kısa vadeli dış borç stoku arttı

 

Küresel borçlar yılın ilk çeyreğinde 305 trilyon doları aşarak rekor kırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)