BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnflasyona en yüksek katkı enerjiden geldi----

Enflasyona en yüksek katkı enerjiden geldi

Enflasyona en yüksek katkı enerjiden geldi
04 Şubat 2022 - 10:13 www.finansgundem.com

TÜFE yıllık enflasyonundaki artışa en belirgin katkı enerji fiyatlarından geldi.

Merkez Bankası, dün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmeleri içeren Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu açıkladı. Raporda enflasyondaki artışın alt gruplar bazında genele yayıldığı ifade edilirken enerji fiyatlarının enflasyonu yükselten en önemli kalem olduğuna işaret edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda şöyle denildi:

"Tüketici fiyatları Ocak ayında yüzde 11,10 oranında artmış, yıllık enflasyon 12,61 puan yükselişle yüzde 48,69 olarak gerçekleşmiştir. Tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken, bu gelişmeye en belirgin katkı enerji fiyatlarından gelmiştir. Ocak ayında döviz kurları istikrarlı bir görünüm sergilerken, emtia fiyatları Omikron varyantına bağlı gerileme sonrasında tekrar güçlü bir artış göstermiştir. Enerji enflasyonu, uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, doğal gaz, şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde önemli ölçüde yükselmiştir. Tüketici fiyatları üzerinde başta elektrik olmak üzere enerji maliyetlerindeki artışların ikincil etkilerinin de izlendiği değerlendirilmektedir. Gıda yıllık enflasyonundaki yükseliş alt gruplar genelinde devam ederken, önceki dönemlerde nispeten daha ılımlı seyreden taze meyve ve sebze enflasyonu bu dönemde yüksek artış sergilemiştir. Temel mal fiyatlarındaki artış eğilimi giyim dışı gruplarda daha belirgin olmak üzere sürmüştür. Hizmet enflasyonu ise ulaştırma, lokanta-otel, sağlık ve bakım-onarım alt grupları öncülüğünde yükselmiştir. Alkollü içecek ve tütün ürünleri fiyatlarındaki artışta özel tüketim vergisindeki gelişmelerin yansımaları izlenmiştir. Başta enerji ve metal olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarında sektörler geneline yayılan artışlar ile tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde üretici fiyatları kaynaklı baskılar sürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları ve ana eğilimlerindeki yükseliş devam etmiştir."

Enflasyon 20 yılın zirvesine yükseldi

 

S&P, Türkiye'nin enflasyon tahminlerini yükseltti

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI04 Şubat 2022 14:28

    çalan ,talan ,yalan bol olunca enflasyonun düşmesi hayal.

  • azmi04 Şubat 2022 13:07

    Onbeş milyona ulaşan geçici sığınmacılar ,ülkemde var olduğu sürece ,enflasyona katkıları bitmez. Bir an önce gönderilmeliler

  • Mucise Reis ;)04 Şubat 2022 10:43

    14 tl mazo ile. içeride üretilen hiç bir şey günlük 80 tl -125 tl emekli ve işçi tarafından tüketilemez. imkansız... bu düşük maaşlar ile işsizlik durgunluk fakirlik oluşacaktır. kimse çıkıpda bu millet bana oy verecek diye düşünmesin. imkansız bir girdaba soktular. bu elektrik, mazot, su, ulaşım, ilk ve zorunlu 2022 modern masraflar ile asla emekli işçi emekli işsiz huzur bulamaz. girdiler usd olarak giriyor, tl olarak karşılık bulup içeride üretilemiyor. ne teknolojin ne bilim dünyan nede tl ye ilk girdileri çevirecek projen ve çalışman yok. bu millet her gün fakirleşecek, fakirleşecek dahada fakirleşecek. sağırlar körler birbirini ağırlamaya devam ediyor. iktisad asla şaşmaz. 2 + 2 = 4 2x2 =4 3 +1 = 4 1 + 1 + 2 = 4 sonuç yine 4 olacak. öyle yada böyle.