BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon zirve yaptı, yavaşlama sürecek----

Enflasyon zirve yaptı, yavaşlama sürecek

Enflasyon zirve yaptı, yavaşlama sürecek
24 Kasım 2022 - 12:30 www.finansgundem.com

Uzmanlar enflasyonun zirve yaptığını ve yavaşlamayı sürdüreceğini öngörüyor. Bunda, para arzındaki yıllık büyümenin son aylarda düşmesi önemli bir veri olarak kabul ediliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonun zirve yapıp yapmadığı ve bunun piyasalar ve ekonomi üzerindeki olası etkileri herkesin odağında. Ekonomistler, uzmanlar ve yatırımcılar, enflasyonun nasıl seyredeceği noktasında zaman zaman farklı verileri öne çıkarsalar da, bazı alanlardaki kalıcı düşüşler noktasında uzlaşıyorlar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyonun zirve yaptığı ve düşüş trendine girdiğine yönelik tahminler arasında konut kredisi finansmanı şirketi Fannie Mae’in para arzına odaklanan analizi dikkat çekici bir yaklaşım olarak öne çıkıyor.

Enflasyon yavaşlıyor

CFO Dive’dan Jim Tyson’ın haberine göre, Fannie Mae, ekonomi yavaş yavaş bir çöküşe doğru sürüklense de, enflasyonun zirve yapmış olabileceği tahmininde bulunuyor. Fannie Mae yayınladığı raporda, talepte ve tedarik zincirindeki aksamalarda yaşanan azalma ve para arzındaki büyümede yaşanan yavaşlama nedeniyle enflasyonun geniş çerçevede yavaşlıyor olabileceğini belirtiyor.

Fannie Mae, geçen ay Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yıllık bazda beklenmedik şekilde düşerek yüzde 7,7 seviyesine gerilemesinin, ‘enflasyonist baskıların büyük ölçüde gevşemiş olabileceğini’ gösterdiğini belirterek, düşük sağlık hizmetleri maliyetlerine ve kullanılmış otomobil fiyatlarındaki yüzde 2,4'lük düşüşe dikkat çekiyor. Fannie Mae, “Bu eğilimlerin her ikisi de muhtemelen devam edecek. Enflasyon zirve yapmış olabilir” öngörüsünde bulunuyor.

Fannie Mae, gayri safi yurt içi hasılanın üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 2,6 oranında genişledikten sonra, ihracattaki kısa süreli artışın sona ermesiyle, mevcut çeyrekte muhtemelen yüzde 0,5 küçüleceğini tahmin ediyor. Fannie Mae, raporunda, “Sıkılaşan para politikası ve sendeleyen küresel büyüme, muhtemelen ilk çeyrekte ‘ılımlı bir durgunluğu’ tetikleyecek ve 2023 için GSYİH'da yüzde 0,6'lık bir daralmayla sonuçlanacak” diyor.

Fed, şahin duruşunu koruyor

Yavaşlayan enflasyon ve ekonomik büyüme belirtilerine rağmen, son aylarda Fed, talebi dizginlemek ve fiyat baskılarında sürekli bir düşüş sağlamak için faiz oranlarını yükseltmeye devam etme taahhütlerini yineliyor. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Federal Açık Piyasa Komitesine (Federal Open Market Committee - FOMC) atıfta bulunarak, “Yüksek enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, fiyat istikrarını yeniden sağlamak FOMC'nin bir numaralı odak noktası olmaya devam ediyor” dedi. Mester, “Enflasyonu yüzde 2'ye kadar sürdürülebilir bir aşağı yönlü yörüngeye oturtmak için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız” diye ekledi.

ABD Çalışma Bakanlığı'na göre, beklenenden iyi gelen TÜFE verilerinin yanı sıra toptan eşya fiyatları da Mart ayındaki yıllık bazda yüzde 11,7'lik artış oranına kıyasla Ekim ayında yıllık bazda yüzde 8 arttı.

Perakende sektöründe fiyatlar düşecek

Moody's Investors Service de tüketici harcamalarında ve ekonomik büyümede düşüş tahmininde bulunurken, “Enflasyon verileri, talebin yumuşaması sırasında arz sürtüşmesinin istikrarlı bir şekilde normalleştiğini yansıtıyor” diyor.

Moody's yayınladığı raporda, “Ekim ayı sanayi üretimindeki aylık yüzde 0,1'lik düşüş, mal talebinin kademeli olarak zayıflamasıyla birlikte reel ekonomik aktivitenin de yavaşladığını doğruluyor” diyor. Moody's'e göre, ekonomik büyümenin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamaları, ‘yüksek faiz oranları, daha yavaş ekonomik büyüme, azalan tasarruf tamponları ve daha az kesin iş gücü beklentileri’ nedeniyle muhtemelen önümüzdeki aylarda daha da düşecek.

Moody's, buna karşılık, perakendecilerin artan stoklar karşısında muhtemelen fiyatları düşüreceğini söylüyor. Moody’s, “Genel koşullar, önümüzdeki aylarda yavaşlayan enflasyon ivmesine katkıda bulunacak” diyor.

Fannie Mae'ye göre, fiyat baskılarının azaldığının bir başka işareti olan para arzındaki yıllık büyüme de son aylarda düşüyor. Fannie Mae, ekonominin 2024 yılında yüzde 2 oranında büyüyeceğini tahmin ederken, “Bu, önümüzdeki yıl boyunca yavaşlayan bir enflasyonist eğilime işaret ediyor” diye ekliyor.

Bundesbank uyardı! Enflasyon çift hanede kalabilir

 

Villeroy: Enflasyon, bir ekonomi hastalığı

 

ABD'de tatil sezonu alışverişlerine enflasyon darbesi

 

Fed Jefferson: Düşük enflasyon ABD refahının anahtarı

 

Barclays, 2023 yılı için küresel büyüme tahminini revize etti

 

Lagarde: Büyüme görünümüne yönelik riskler aşağı yönlü

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rölanti25 Kasım 2022 14:31

    katardan 5 milyar dolar borcu aldı.suriyelilere yani katarlıların soydaşlarına yedirecek gene bizim cebimize gözünü dikecek .o borç neyle ödenecek.enflasyon yine uçacak ama hükümet gene yalana dolana sarılacak.ah muhalefet ah.adam gibi muhalefet yok.