BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaEnflasyon zenginleri daha çok vuruyor!----

Enflasyon zenginleri daha çok vuruyor!

Enflasyon zenginleri daha çok vuruyor!
16 Kasım 2021 - 15:56 www.finansgundem.com

Ifo: Almanya’da yüksek enflasyon zengin haneleri fakir hanelere göre daha ağır vuruyor

Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülkedeki yüksek enflasyonun zengin haneleri yoksul hanelere göre daha ağır vurduğunu belirtti.

Ifo’nun Almanya'da "Mevcut Yüksek Enflasyon Oranlarının Dağılımsal Etkileri" araştırmasının sonuçları yayımlandı.

Araştırmada, aylık net geliri 5 bin euronun üzerinde olan bir hanenin alışveriş sepetinin fiyatının ekimde bir önceki yıla göre yüzde 4,8 arttığı belirtildi.

Aylık 1.300 eurodan az kazanan haneler için artışın yıllık yüzde 4 olduğu ifade edilen araştırmada, ülkede ortalama enflasyon oranın da ekimde yüzde 4,5 ile 1993 sonundan bu yana seviyeye ulaştığı hatırlatıldı.

Ifo'nun hesaplamasında, net geliri 1.300 ile 1.700 euro arasında olan haneler için ekimde enflasyon oranı yüzde 4,4, 1.700'den 5.000 euroya kadar olan gelir sınıflarında ise yüzde 4,6 olduğu görüldü.

Araştırmada, şunlar kaydedildi:

2019 ile karşılaştırıldığında, fiyatlar, korona krizinden önceki yıllardaki ortalamadan daha hızlı arttığı için en yoksul haneler alışveriş sepetlerine şu anda 19 euro ve en zengin haneler ayda 111 euro daha fazla harcamak zorunda. Yüksek enflasyon oranları özellikle tüketicileri beklenmedik bir şekilde vurduğu için ekonomik sonuçları oluyor. Bu (yüksek enflasyon), tüketicilerin satın alma güçlerini azaltıyor. Çünkü gelirleri, yaşam maliyetiyle aynı oranda artmıyor. Yoksul haneler tüketimlerini daha fazla sınırlamak zorunda kalıyor.

Ifo Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershauser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, zengin haneler ile fakir haneler arasındaki enflasyon oranı farkının alışveriş sepetinin bileşimine bağlı olduğunu belirterek, "Akaryakıt ve otomobil alımı için yüksek fiyatlar, daha zengin hanelerin aylık harcamalarının daha büyük bir bölümünü oluşturuyor." ifadesini kullandı.

İngiltere'de işsizlik yüzde 4.3'e geriledi

Ünlü ekonomistten FED’e sert uyarı: Acilen faiz artırmalı

Goldman, Çin'in 2022 için büyüme tahminini düşürdü

AB üçüncü çeyrekte yüzde 2.1 büyüdü

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)