BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon verisi sonrası faiz indirim beklentisi kuvvetlendi----

Enflasyon verisi sonrası faiz indirim beklentisi kuvvetlendi

Enflasyon verisi sonrası faiz indirim beklentisi kuvvetlendi
03 Aralık 2019 - 12:14 www.finansgundem.com

Yıllık enflasyonun Kasım'da %10.56 ile beklentilerin altında kalması Merkez Bankası'ndan faiz indirim beklentisini kuvvetlendirdi

Kasım ayında %10.56 ile yeniden çift haneye çıkan ancak tahminlerin altında artan yıllık enflasyon Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini sürdüreceği beklentisini güçlendirdi. Geçen sene % 25 ile zirveyi gören enflasyon bu sene sert düşüş kaydetmiş ve Ekim ayında %8.55'e kadar gerilemişti.

Enfasyondaki bu düşüş, Merkez Bankası'nın % 24'e kadar çıkan politika faizini düşürmesi için de önemli bir alan yaratıyor. Piyasalarda gelecek haftaki toplantıda faiz indirim beklentileri 100 ile 200 baz puan arasında değişiyor. Merkez Bankası son 3 toplantıda 10 puan indirimle politika faizini % 24'ten % 14'e kadar çekmişti.

100 - 150 BAZ PUAN BEKLENTİSİ  

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ege Yazgan Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası'ndan 100 ile 150 baz puan arası indirim beklediğini söyledi. Yazgan "% 11 civarında enflasyon bekliyordum ve Faiz indirimi beklemiyordum ama % 10.50'ye gelince yüzde 1'in üzerinde indirim olabileceğini düşünüyorum. 200 baz puan indirim bekleyenler de var ama bu fazla ileri gitmek gibi olur" ifadesini kullandı.  

"ENFLASYON SONRASI 200 BAZ PUAN ŞAŞIRTICI OLMAZ"

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'ye 100 baz puan indirim beklediğini ama 200 baz puan indirimin de şaşırtıcı olmayacağını söyledi. Global tarafta da olumlu rüzgar olduğunu belirten Altınsaç "ellerinden geldiği müddetçe faizi indirmeye çalışacaklardır. Ben temkinli olunmasını tercih ederim ama bugünkü enflasyon rakamı faiz indirimi için avantajlı bir veri. Veri sonrası 200 baz puan indirim de görme ihtimalimiz var" şeklinde konuştu.

"MAKASIN AÇILMASI RAHATLATICI"

GCM Yatırım ise %14 seviyesinde bulunan politika faizi ile yıllık enflasyon arasındaki makasın pozitif yönde açılmasının Merkez’in elini faiz konusunda rahatlattığını belirtti. Kurum "Bu durum faiz indirim beklentisini kuvvetlendiriyor. Beklentimiz 200 baz puan faiz indirimi olarak devam etmektedir." ifadesine yer verdi.

Merkez Bankası bu yılın son toplantısını 12 Aralık'ta gerçekleştirecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • turan03 Aralık 2019 17:15

    200 baz puan rahat indirebileceği bir seviye var ve bunu merkez bankası kaçırmamalı...bu çok önemli...%12...