BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon verisi sonrası dolar yükseldi----

Enflasyon verisi sonrası dolar yükseldi

Enflasyon verisi sonrası dolar yükseldi
03 Haziran 2019 - 08:04 www.finansgundem.com

Enflasyon verisinin beklenenden iyi gelmesini piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapma olasılığı arttı şeklinde algıladı. Bu durum sonrası kurda yukarı yönlü hareket gözlendi.

Dolar/TL ABD ile ilişkilerde iyimser beklentilerin desteğiyle geçen hafta 5 haftanın en düşük seviyesi olan 5.8205'e kadar geriledikten sonra bu haftaya 5.85 civarında başladı.

Enflasyon verisi beklenenden iyi geldi

Normalde beklenenden iyi gelen enflasyon sonrası kurda aşağı yönlü hareket beklenirken, piyasalarda beklentinin aksi yönünde hareket oldu.

Enflasyon verisinin beklenen iyi gelmesini piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapma olasılığı arttı şeklinde algıladı. Bu durum sonrası kurda yukarı yönlü hareket gözlendi.

Dolar saat 12:34 itibariyle 5.8677 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8301 lira, en yüksek 5.8934 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5674 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1173 seviyesinde. Gram altın 247.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.00 seviyesinde.

Piyasa bugün işlemler yarım gün gerçekleşecek, takip eden üç gün ise resmi tatil. Bankacılar tatil öncesi bugün iç piyasada Mayıs ayı enflasyon ve PMI verilerinin takip edileceğini son dönemde piyasadaki ana sürükleyici konumundaki ABD ile ilişkilerin de izlenmeye devam edildiğini belirttiler. Dolar/TL Mayıs ayının üçüncü haftasında 6.15'i test ettikten sonra yönünü aşağı çevirmişti.

TL'deki değer kazancı ise geçen hafta benzer para birimlerinden pozitif ayrışmaya dönüşerek kuvvetlendi. Dolar/TL geçen hafta 24 Nisan'dan beri en düşük seviye olan 5.8205'i test etti.

Kur bu sabah ise saat 0845'te 5.8480/5.8585 ile 5 haftanın en düğünün hemen üzerinde işlem görüyor. Sepet bazında TL aynı saatte 6.1919/6.2029, euro/TL 6.5357/6.5478 seviyesinde.

Bankacılar geçen hafta belirginleşen pozitif ayrışmanın en önemli nedeninin ABD ile olası bir gerilimin İstanbul seçimi sonrasına ertelendiği izlenimi olduğunu belirtiyorlar.

Diğer öne çıkan etkenler ise "Güney Afrika randı al/ TL sat" gibi önerilerin altı haftada %15 üzeri getiri sağladıktan sonra kapatılması ve TL'nin son yıllarda açık ara en çok satılan para birimi olması.

Son bir yıla bakıldığında TL %30 civarı değer kaybı ile benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrışırken, son üç yılda ise değer kaybı %50 civarında. Bugün iç gündemde enflasyon ve PMI verileri öne çıkıyor.

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksinde (PMI) daralma geçen ay itibarıyla 13'üncü ayına girmişti. Daralmanın şiddeti ise 13 ayın ortalamasına kıyasla azalmayı sürdürürken Mayıs ayı PMI verileri büyüme trendi açısından önemli bir öncü gösterge olarak izleniyor.

Öte yandan Reuters'ın toplam 13 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre TÜİK tarafından bugün 1000'da açıklanacak olan Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE), Mayıs'ta aylık %1.30 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise Nisan'daki %19.50'den %19.10'a gerilemesi bekleniyor.

Mayıs'ta yeni mevsim ürünlerinin tezgahlara girmesiyle işlenmemiş gıda tarafından fazla baskı gelmeyebileceği ancak giyim ve ulaştırma gibi kalemlerin artış yönlü etki yaratabileceği belirtiliyor. Sigara zamlarının da enflasyona etkisi izleniyor.

Yıllık enflasyon son 15 yılın rekor seviyesini 2018 Ekim'de yüzde 25.24 ile görmüş daha sonra yönünü aşağı çevirerek Ocak ayında %20.35'e, Mart'ta %19.71, Nisan'da ise %19.5 olmuştu. Enflasyonda önemli bir öncü gösterge olarak izlenen İstanbul Ticaret Odası (İTO) erilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar Mayıs'ta bir önceki aya göre %1.02 artış gösterdi.

KÜRESEL RİSKTEN KAÇIŞ KUVVETLİ PETROL SERT GERİLİYOR

ABD endeks vadeli kontratları ve Asya borsaları ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ve ABD'nin Meksika ürünlerine gümrük vergisi getirme tehdidinin etkisiyle geriledi.

Yatırımcılar küresel ekonominin daralacağından endişe ederken, petrol fiyatları da son ayların en düşük seviyesine indi.

S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.5 gerileyerek Mart'tan bu yana en düşük seviyelere gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.1 düşüşle dört ayın dip seviyesini gördü.

ABD ile Çin ve Meksika arasında devam eden ticaret gerilimi ve bu gerilimin küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı beklentisi yatırımcının risk iştahını zayıflattı.

Yatırımcılar hisse piyasalarından, güvenli liman olarak gördükleri devlet tahvillerine yöneldi. Petrol, Cuma günü %3'ü aşan kayıplarını küresel ekonomik büyümenin ticaret savaşları nedeniyle ivme kaybedeceği endişesiyle bugün de sürdürdü.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı Cuma günü kapanışa kıyasla %1.4 kayıpla 61.12 dolara indi. Küresel riskten kaçışın kuvvetli olduğu bir dönemde TL'de değer kazancı yaşanması bankacılara göre TL'deki nominal değer kazancı ötesinde kuvvetli bir trend oluğunun en önemli göstergesi.

Tahvil-bono piyasasında ise önümüzdeki hafta yapılacak ihaleler takip edilecek. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi geçen hafta 100 baz puan düşüşün ardından Cuma günü son işlemde %24.97 seviyesindeydi. İşlem hacminin son dönemde yeni ihraçlar gelmemesi nedeniyle oldukça azaldığı gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günü son işlem %18.85 oldu. Mayıs ortasında işlem bazında %20.81 test edilmişti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)