BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon verisi açıklandı! Dolar 5.73'ü gördü----

Enflasyon verisi açıklandı! Dolar 5.73'ü gördü

Enflasyon verisi açıklandı! Dolar 5.73'ü gördü
03 Eylül 2019 - 09:12 www.finansgundem.com

Dün büyüme verisiyle 5.80 lira bandına kadar çekilen dolar kurunda enflasyon verisinin beklenenden iyi gelmesi sonrası düşüş hızlandı

ABD-Çin ticaret savaşı ve anlaşmasız Brexit ihtimalinin yarattığı küresel riskten kaçış baskısına Arjantin'in sermaye kontrollerine gitmesi de eklenirken, bu durum TL'de baskıyı artırıyor

Enflasyonun verisinin Ağustos’ta beklentinin altında açıklanması ve Merkez Bankası’nın yeni bir faiz indirimi konusunda elin güçlendirmesinin adından dövizlerde görülen hafif düşüşle dolar 5.73 liraya kadar geriledi.

Enflasyon verisi piyasa beklentisinin altında geldi

Dolar saat 18:03 itibariyle 5.7420 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7363 lira, en yüksek 5.8237 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2972 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0964 seviyesinde. Gram altın 285.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.97 seviyesinde.

Reuters'ın toplam 13 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Ağustos'ta sigara ve doğalgaz başta olmak üzere zamların etkisiyle aylık %1.3 artış göstermesi, ancak baz etkisiyle yıllık enflasyonun Temmuz'daki %16.65'ten %15.51'e gerilemesi bekleniyordu.

Piyasada 12 Eylül'de açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesinde Ağustos ayı enflasyon verilerini önemli bir gösterge olarak izledi. Yıllık enflasyon Temmuz'da Haziran'daki %15.72'den %16.65'e çıkarken, ekonomistler Ağustos'ta baz etkisinin yapılan doğalgaz ve son sigara zamlarının enflasyonda yaratacağı yükselişi sınırlaması beklediklerini söylemişlerdi.

Ekonomistler, baz etkisinin daha da artacağı Eylül-Ekim aylarında ise yıllık enflasyonda sert gerileme öngörüyor. Yıllık enflasyon son 15 yılın rekor seviyesini 2018 Ekim'de %25.24 ile görmüş, daha sonra yönünü aşağı çevirmişti. Baz etkisiyle enflasyonun Eylül Ekim aylarında tek haneye yaklaşması ardından yılın son iki ayında yükselişe geçmesi bekleniyor. Ekonomistlerin yıl sonu beklentileri %14'ün hemen altında şekilleniyor.

Öte yandan Türkiye ekonomisi geçen yıl TL'nin sert değer kaybetmesinin ardından oluşan resesyonun etkilerini üzerinden atmaya başlarken, yılın ikinci çeyreğinde %1.5 https://tmsnrt.rs/2k8VNhL ile beklentilerden daha az daraldı.

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos'ta 48'e yükselerek geçen yıl Temmuz'dan bu yana en yüksek değeri aldı. Veriler art arda 17 aydır devam eden daralmanın hız kestiğine işaret ediyor.

GSYH ve PMI verileri piyasalarda sınırlı da olsa iyimserlik yarattı. Bankacılar ekonomik aktiviteye ilişkin tahminlerden bir miktar iyimser gerçekleşmelerin piyasaya da olumlu yansıdığını söylediler. Dolar/TL büyüme ve PMI verileri öncesi 5.83 civarında işlem görürken verilerin ardından kademeli olarak 5.7990'a kadar geriledi.

Küresel hisse senedi piyasaları ABD-Çin ticaret gerilimleri nedeniyle gerilerken, sterlin İngiltere Başbakanı Boris Jonhson'ın parlamenterleri Brexit konusunda elini bağlamaları durumunda seçime gideceği konusunda uyarmasıyla iki buçuk yılın dip seviyesinde seyrediyor.

AB'den gelen zayıf ekonomik verilerin ECB'nin gelecek haftaki toplantısında para politikasını gevşeteceğine dair beklentileri vurgulamasıyla euro ise iki yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine geriledi. Dolar endeksi ise 99 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Bir diğer taraftan Suriye başta olmak üzere ise jeopolitik gelişmeler de piyasalarda yakından takip ediliyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Enflasyondaki beklentilerin altında seyir TCMB'ye Faiz indirimi için manevra alanı tanıyor. TCMB'nin bir sonraki toplantısı önümüzdeki hafta, enflasyon %15'e geriledi; politika faizi %19.75. Önümüzdeki iki aya baktığımızda enflasyondaki düşüş tek haneye doğru ilerliyor. Yani faiz indirimleri için yer var" dedi.

Bankacı TCMB'den faiz indirimlerinin devamına işaret eden verilerin TL'yi neden pozitif etkilediğine dair bir soruya ise, "TCMB'den enflasyonda önümüzdeki aylardaki düşüş öngörüsüne istinaden bu hafta enflasyonda olumsuz bir seyir izlense bile haftaya önemli bir faiz indirimi bekleniyordu. Yıllık enflasyonda beklentilerin üzerinde bir düşüşün Ağustos itibarıyla başlamış olması faiz indirimleri için bankanın elini kuvvetlendiren bir veri. Bu açıdan TL pozitif bir fiyatlama yaşanıyor" dedi.

Ağustos'ta manşet ve çekirdek enflasyonda gözlenen düşüşün yanı sıra Eylül ve Ekim'de baz etkisiyle enflasyonun tek haneli seviyelere gerileyebilecek olması TCMB'nin faiz indirimi konusunda elini kuvvetlendiriyor. Bu çerçevede ekonomistler gelecek haftaki PPK toplantısında 200-250 baz puan civarında faiz indirimi bekliyor.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta %15.99, valörde son işlem %15.90 oldu. Bugün spot piyasada son işlemler %15.49 seviyesinden gerçekleşti. Bu verilere göre 10 yıllık tahvil getirisindeki düşüş 40 baz puanı aştı. İki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi ise dün spot kapanışta %16.27 oldu. Bugün spot piyasada son işlem %16.01 seviyesinden gerçekleşti. Bu verilere göre 2 yıllık göstege tahvil getirisindeki düşüş 25 baz puanı aştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)