BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon verileri piyasaları nasıl altüst etti?----

Enflasyon verileri piyasaları nasıl altüst etti?

Enflasyon verileri piyasaları nasıl altüst etti?
15 Eylül 2022 - 14:57 www.finansgundem.com

ABD enflasyon raporu tüm dünya piyasalarını altüst etti. Peki bu tam olarak neden oldu ve bundan sonra ne olacak?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyon raporu küresel finans piyasalarını altüst etti. Bu, dünyadaki tim yatırımcıların güvenini sarsan, dünya çapında etki yaratan tek rapor olma özelliği taşıyor. Peki, enflasyon raporunun etkisi neden bu denli büyük ve olumsuz oldu ve bundan sonra neler olacak?

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Asya ve Avrupa'da hisse senedi piyasaları, ABD Ağustos ayı tüketici fiyat endeksi raporunun yayınlanmasından bir gün sonra, son iki yılın en kötü günlerinden birini yaşadı. Büyük satış gerçekleşen borsalarda belirgin düşüşler yaşandı.

Dolar son 20 yılın zirvesine yakın

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’den beklenen kısa vadeli stratejiye bağlı olan politikaya duyarlı iki yıllık Hazine getirisi, büyük ölçüde ABD merkez bankasının faizleri daha ne kadar yükseltebileceğine dair beklentiler tarafından yönlendirilerek neredeyse son 15 yılın en yüksek seviyesinden işlem gördü. Genellikle dünyanın geri kalanına kıyasla ABD faiz oranlarının gidişatına bağlı olan ABD Doları ise, son 20 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyretti.

Yatırımcılar tahminlerinde yanıldı

Analistler ise TÜFE raporunun da vurguladığı güçlü enflasyonun, küresel finans piyasası katılımcılarının ABD enflasyonunun anlamlı ve hızlı bir şekilde düşebileceğini tahmin etme noktasında ne kadar kötü bir konumlanma içinde olduğunu gösterdiğinin altını çiziyor.

Bu süreçte yatırımcıların en çok dikkatini çeken ise yıllık yüzde 8,3'e gerileyen enflasyondaki hafif düşüş eğilimi olmadı. Bunun yerine yatırımcılar, diğer şeylerin yanı sıra, yüzde 0,3'ten yüzde 0,6'ya yükselen ve enerji ve gıda enflasyonunu dışarıda bırakan, görece küçük aylık okumaya odaklanmayı tercih etti.

100 baz puan faiz ihtimali artıyor

Yatırımcılar, önümüzdeki hafta Fed tarafından gerçekleştirilecek olası 100 baz puanlık Faiz artırımı için makul bir olasılık hesabı yapmaya başladılar bile. Ancak oranların nereye varabileceği konusunda endişeli bekleyiş hakimiyetini sürdürüyor. PIMCO ve Jefferies gibi firmalar, şu an yüzde 2,25 ila yüzde 2,5 arasında seyreden federal fon oranının, yüzde 4,5’e yükselmesini daha büyük bir olasılık olarak görüyor.

New York merkezli FHN Financial ekonomisti Will Compernolle, Ağustos ayındaki aylık çekirdek TÜFE göstergesindeki değişimin boyutuna atıfta bulunarak, “Önceki ayın enflasyon verilerinin piyasalara aşıladığı tüm umutlar kırıldı. Bu sadece hafif bir kırılma olmadı; karamsarlık seviyesi iki katına çıktı” dedi. Compernolle, “Salı gününden önce, işler ne kadar kötü olsa da, daha da kötüye gitmeyeceğine dair bir güven vardı ve insanlar enflasyon ve Fed'in gidişatı için belirli bir iyileşmeyi fiyatlıyordu. Çarşamba günü açıklanan verilerin ardından ise piyasalarda işlerin ne kadar kötü olduğuna ve daha ne kadar kötüye gidebileceğine dair tam anlamıyla güvensiz bir ortam oluştu” şeklinde konuştu.

Compernolle, “Bu, dünya çapında yankı buldu çünkü pek çok ülke, büyük ölçüde artan enerji maliyetlerine ve güçlü dolara bağlı olarak fiyatlandırılan kendi enflasyon sorunlarıyla boğuşuyor. Ve daha sıkı Fed politikasına yol açacağına kesin gözüyle bakılan ABD enflasyonu, doların değer kazanmasına ve diğer ülkeler için enerji krizini hızlandırmasına neden olmaya devam ediyor” dedi.

Üç haftada iki büyük çöküş

Daha da kötüsü, ABD’li politika yapıcıların son kırk yılın en sıcak enflasyonist ateşini bastırmak için harekete geçmeye hazır oldukları hız. 26 Ağustos'ta, Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole sempozyumunda, Fed'in enflasyonu hedeflenen değere düşürene kadar faiz artırımına devam edeceğine ve daha yüksek oranların ‘hanelere ve işletmelere biraz acı’ getireceğine dair açık bir mesaj vermişti. Dow sanayi endeksi aynı gün bin puandan fazla düşüşle kapandı ve üç büyük ABD endeksi de o haftayı kayıplarla kapatmıştı.

Enflasyon verileri sonrası ABD hisse senedi piyasalarındaki satışları, hisse senedi yatırımcılarının üç haftadan kısa süre içinde, tek bir günde bu kadar kötü bir performansla ikinci kez karşılaşmalarına neden oldu.

Bir şeyler bozuluyor

Compernolle, “Yakın tarihsel verilerle kıyaslandığında, dünyanın buna uyum sağlayıp sağlayamayacağını söylemek zor olsa da, federal fon oranlarının yüzde 4 seviyesine hızla ulaşabileceğini görüyoruz” dedi. “Gelişmekte olan piyasalardaki enerji maliyetlerini birçok dolar cinsinden borçla bir araya getirdiğinizde, yüzde 4,5 oranındaki bir federal fon oranının bu sıkıntılı kaynakları nasıl etkileyeceğini öngörmek oldukça zor” diyen Compernolle, gerek ABD konut piyasasındaki durumun gerekse mevcut enerji krizinin derinden etkilediği ülkelerdeki siyasi huzursuzlukların her şeyin yerli yerinde durduğunu söylemeyi zorlaştırdığını ifade etti. Compernolle, “Artık bir şeylerin bozulacağını düşünmek zorundasınız” dedi.

Enflasyon yerleşik hale geliyor

Ağustos ayındaki TÜFE raporunda, Temmuz ayındaki yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 8,3'e düşen yıllık manşet enflasyona rağmen, enflasyonun geniş tabana yayılmaya devam ettiğine dair yeni işaretler de gözlendi.

Penn Mutual Asset Management Baş Yatırım Yetkilisi Mark Heppenstall, “TÜFE raporu, ABD ekonomisi açıkça yavaşlıyor olmasına rağmen, enflasyonun bu noktada insanların beklediğinden daha yerleşik olduğunun bir işaretiydi” dedi. Heppenstall, “Enflasyonda hala anlamlı bir dönüş görmedik ve özellikle çekirdek enflasyon rakamları Fed için rahatsız edici seviyede gerçekleşti. Beklenti, enflasyonun hızlı ve keskin bir şekilde dönmesiydi ve dünkü rakamlar, herkesi güzel bir rüyadan uyandırıp gerçeğe döndürdü” şeklinde konuştu.

Borsalardan 1,5 trilyon dolar silindi

FactSet'e göre, Salı günkü ABD hisse senedi satışları S&P 500'den 1.5 trilyon dolarlık değeri sildi. Hisse senetlerindeki düşüşte, enflasyonun soğuyacağına yönelik görüşe yakın olan kurumsal yatırımcıların yüksek kaldıraçlı pozisyonlarını kapatmasının büyük etkisi olduğu düşünülüyor.

Edward Jones Yatırım Stratejisti Angelo Kourkafas, “Salı günkü TÜFE raporunun ardından birçok kişi yanlış tarafta yakalandı. Yukarı yönlü sürpriz bir yükseliş beklentisi içindeyken büyük bir satışla sonuçlanan bu konumlanma, birçok yatırımcının epey canını yaktı” şeklinde konuştu.

Kourkafas, “Fed'in devam eden faiz artırımları, Haziran ayının en düşük seviyelerine yeniden uğrama ihtimalimizle birlikte, hisse senetlerinde durgunluk ve daha fazla oynaklık riskini de açıkça artırıyor" dedi. Kourkafas, yatırım açısından bakıldığında ise daha kısa vadeli oynaklığın tahvil getirileri üzerinde bir miktar yukarı yönlü baskı ve potansiyel olarak pazarın büyüme segmentlerinde bir miktar zayıflık beklentisi yarattığını sözlerine ekledi.

Las Vegas merkezli Rareview Capital Baş Yatırım Yetkilisi Neil Azous, Ağustos ayındaki TÜFE verilerinin Fed'in faiz artırım döngüsünü 2023'ün ilk çeyreğine kadar uzattığını söyledi ifade etti.

Mobius: FED faizleri yüzde 9’a çıkarmalı

 

Klasik borsa mottosu yenilendi: FED’le savaşmayın

 

Elon Musk'tan Fed'e: Faiz indir!

 

Gundlach, Fed'i faiz artırımlarını yavaşlatması yönünde uyardı

 

Enflasyon sonrası gözler Fed'e çevrildi

 

Fed, Eylül'de 100 baz puan faiz artırabilir

 

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sefer16 Eylül 2022 08:26

    Adamların herseyi düzgün kurumları yalan dolan sahtekarlık yapmadan rakamları doğru dürüst söyleyip açıklıyorlar ahlak ve doğruluk kişiliklerinde inançlarında halklarında başka ne denirdi onun için her anlamda güçlüler Tanrıda yanlarında