BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon ve faize yönelik adımlar etkisini gösterdi----

Enflasyon ve faize yönelik adımlar etkisini gösterdi

Enflasyon ve faize yönelik adımlar etkisini gösterdi
05 Ocak 2020 - 09:00 www.finansgundem.com

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş, yılın ilk haftasını değerlendirdiği yazısında yeni hafta için de öngörülerde bulundu. Borsa için ilk destek seviyesini 111.885 puan olarak öngören Aktaş, dolarizasyonun da çözüleceği görüşünde. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Toplam mevduatların yüzde 48.5’i dövizde... Ancak Merkez Bankası’nın yeni hamleleri ve dövizin enflasyonun altında artma beklentisiyle döviz mevduatında gevşeme bekleniyor

Döviz kurlarındaki yüksek dalgalanmayla birlikte risk algısı artan halkın Ağustos 2018’den beri dövize yöneliminde artış sürüyor. Geçtiğimiz 26 Aralık itibariyle yabancı para mevduatı 193,6 milyar dolar seviyesinde ve zirvesinde bulunuyor. Kurunun 7,23 TL’ye tırmandığı Ağustos 2018’de 6,5-7 aralığından dolar alanlar ise geçen zaman diliminde hala maliyetlerine gelmesini bekliyor. Dolar tutanların ana beklentisi ise 2019’u kurunun 6 lira seviyesinde tamamlamasıydı. Fakat kur yılı 5,9491 seviyesinden tamamladı. Yılın ilk günlerinde ise yeniden hareketlendi ve haftayı 5,9716’dan kapattı.

Karşılık hamlesi

Kur riskini almak istemeyen şirketler dolar tutmaya devam ediyor. Bireysel yatırımcıların dolara yönelme nedeniyse kurun artacağına yönelik beklentileri. Bu beklenti enflasyon seviyesinde kalması dahi dövizdeki pozisyonlar korumaya yetiyor.

Merkez Bankası ise zorunlu karşılıklar konusunda adım atarak dövize talebin önünü kesmeye çalışıyor. Enflasyon ve faize yönelik atılan adımlar ise etkisini gösterdi. TCMB’nin TL’yi özendirici hamleler yapması dolarizasyonun azalmasını sağlayabilir. Burada önemli olan “piyasalarla iyi bir iletişim” ve geleceğe dönük beklentilerde kurun enflasyonun üzerinde artacağı beklentisinin kırılabilmesi. TCMB’nin ilk adımı bankaların yabancı para (YP) zorunlu karşılığa tabi bazı yükümlülüklerinden artık TCMB tarafından komisyon uygulamasına gidilecek olması.

Maliyeti artacak

Merkez Bankası bankalardan aldığı döviz zorunlu karşılıklara nema ödememeye başladığı gibi komisyon da kesecek. Yani bankanın DTH tutma maliyeti artacak, bunu da tasarruf sahibine yansıtması çok olası. Bankada döviz tutma maliyeti artarsa alternatif seçenekler değerlendirilecektir. Doların, TL faizlerin ve enflasyonun altında bir performans sergilemesi diğer enstrümanları dolara alternatif hale getirecektir. Döviz tutma maliyetinin artması halinde diğer bir seçenekte paranın yastık altına çekilmesi olabilir. Bu çok tercih edilen bir durum olmasa da böylesi bir riski de gözardı etmemek gerekiyor.

Değeri, işletme sermayesinin altında kalan borsa şirketleri

İşletme sermayesi, bir şirketin faaliyet dönemi içerisinde paraya döndürebileceği tahmin edilen dönen varlıkları içerisinden yine o süre içerisinde ödeyeceği borçları, finansal yatırımları, kredi ve avansları düşüldükten sonra kalan değerdir. Şirketlerin piyasa değeri ise o şirkete ait hisse fiyatının toplam hisse sayısıyla çarpılmasıdır. Buna kısaca şirketin piyasada oluşan değeri de diyebiliriz.

Borsadaki şirketlerin piyasa değerlerinin işletme sermayesinin üzerinde olması beklenir. Bir şirketin fiyatı işletme sermayesinin dahi altında işlem görüyorsa bu hisselere talebin zayıf olduğu anlamına gelmektedir. Bununla birlikte neden işletme sermayesinin altında işlem gördüğüne bakmakta yarar var. Böyle hisselerin ileriye dönük fırsat yaratabileceği göz ardı etmemeli.

Borsadaki şirketlerden 14’ü net işletme sermayesinin altında işlem görüyor. Bu firmalardan sekizinin piyasa değeri 280 milyon TL’nin üzerinde bulunuyor. Bunlar Sabancı Holding, Emlak Konut GMYO, Borusan Mannesmann, Sinpaş GMYO, Sarkuysan, Ulusoy Un Sanayi, Menderes Tekstil, Arena Bilgisayar.

Ülkenin risk primi izleniyor

Türkiye’nin kredi risk primi önemli bir gösterge. Bu oran 2 Ocak’ta 275’i gördü ve 3 Ocak’ta 286,7’den tamamladı. Risk priminin 150’li seviyelere gelmesi gerekiyor ki TL varlıklara ilgi artabilsin. Jeopolitik riskler arttıkça ülke risk primi de yükseliyor. Öngörülemeyen risklerin artması bu oranda da ciddi değişimlere yol açıyor. Ülkeler arasında yeni dengeler kuruluyor. Küresel güç olma isteği ülkelerin daha agresif adımlar atmasına neden oluyor. Yılın ilk günlerinde yaşanan gelişmeler gösteriyor ki Ortadoğu’da tansiyon yüksek olmaya devam edecek. Suriye’ye ilişkin gelişmeler daha sıcaklığını korurken İran’ın önemli simalarından birisi olan Kasım Süleymani ABD’nin askeri operasyonu ile Irak’ta öldürüldü. Piyasalar açısından bu öngörülemeyen bir risk. Riskler arttıkça dolar, tahviller, ons altın gibi klasik yatırım enstrümanları portföylerde artıyor. 2020 Kasım ayında gerçekleşecek ABD’de başkanlık seçimine kadar önümüzde 11 ay var ve beklenmedik gelişmelere sürekli yeni şeyler eklenebilir. Bu dönemde ekonomide enflasyonun düşeceğine dair güvenin artması, ülke risklerine rağmen parasal açıdan güçlü duruş yine de sermaye çekilmesini sağlayabilir. Ancak kur riskinin dış faktörlerdeki gelişmelere bağlı olarak sürdüğü unutulmamalı.

Yılın ilk haftası hareketli geçti

Yılın ilk haftasında oluşan verilere baktığımızda Ortadoğu’daki gelişmelerin de etkisi ile Cumhuriyet altını yükselişini sürdürürken altının onsu da 1.547 dolara çıktı. Yıla 5,9491 seviyesinden başlayan dolar haftayı 5,9748’den tamamladı. Dolar kuru için 6.05 ilk hedef olarak göze çarpıyor. 113.684 seviyesinde olan BIST 100 Endeksi’nde ilk destek 111.885. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde 108.000 takip edilecek. Endekste 101.800’deki 200 günlük ortalama aşağı kırılmadıkça orta vadeli seyrin yönelimi yukarı doğru. Kısa vadede gelinecek seviye ise 111.885 ve 108.000. Yükselişin devam edebilmesi için endeks hisselerine para girişi olması gerekiyor. Faizde yatay hareket gözlenebilir. Altında ise artan jeopolitik risklere bağlı olarak yükseliş sürecek.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yeşil yeşil dolar 07 Ocak 2020 09:43

    Aynen dostlar Teknosa zor durumda , bazı Kenyalı şirketlerle konsorsiyum görüşmeleri başladı, tez zamanda devuluasyon gerçekleşecek. Ayrıca dolar ve altında yakın zamanda faiz ve karşılıklı baz döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle , önlenemez bir yükseliş bekliyorum. Herkese bol kazanclar olsun , eyvallah

  • istanbullu 05 Ocak 2020 22:37

    sabancılar nasıl şirket yönetiyorlar . teknosa sinek avlıyor. diğer e ticaret şirketleri aldı başını gitti . 

  • Pazarlama06 Ocak 2020 20:22

    Teknosa batık bir şirket sabancı muhtemelen satacak. Ucuza gitmemesi için götürüyorlar kağıdı. Finansal verileri çok kötü. Bi kaç üstadda pazarlıyor kağıdı. Hepimiz biliyoruz o ismi..

  • AHMET ÖZBİR05 Ocak 2020 19:59

    USA'nın KILsasından bu yıl bir cacık olmaz, gold yani altına yatırdığın para da kuyumcunun ter dökmeden cebe indirşrken, biz de altı ay ya da oniki ay sonra aldığımız fiyata gelir mi diye kara kara düşündüğümüzle kalırız. ALTIN GÜVENLİ LİMAN PALAVRA BE ANAM! BİST'i iyi takip eden BU YIL BAL KAYMAK arkasından KÜNEFEYİ de götürür inşallah.

  • mkke05 Ocak 2020 16:46

    borsa  :'(  :'( 

  • Özcan. Ustun05 Ocak 2020 14:01

    Şu. Anda. En akili. Yatırım. Döviz hesabında. Amerika'nın. İran'la. Durumu kiritik. Bölgede oluşabilecek olaylarda. Ekonomi zaten kötü. Döviz. Alır başını gider

  • Kara Kartal05 Ocak 2020 12:44

    Merkez Bankası nin aldığı karar dövizi yastık altına atar oysa ekonomiye kazandırılması ben dövizim olsa bankadan çekerdim doğru bir yaklaşım değil

  • Okivireke Dokisirike05 Ocak 2020 11:43

    ABD den yine ocak ayında paraları topladım  bist geldim fakat bu sene bist ten bir şey kazanacağımı düşünmüyorum.şuan param yen, isviçre frangı ve altına çevirdim bekliyeceğim taki haziran ayına kadar.

  • mali05 Ocak 2020 10:28

    Batıkların batırdıkları listesi. Emlak konut, sahol bu hisselere para koyupta sermayesini koruyan yok. Alanlar battı.!

  • Babba 07 Ocak 2020 09:45

    Ailenin akıl küpü

  • Sebati Simez05 Ocak 2020 11:41

    malesef öyle kardeş sabancı ya ait 3 tane hisse senedi aldım iki senedir daha zararı doğrulmadım.yine ekgyo hiç 3 TL nin altına düşmüyor diye almış idim 3 TL den 3 sene önce ondanda zarardayım.yarı param gitti.

  • karadeniz05 Ocak 2020 10:01

    Toplam mevduatların yüzde 48.5’i dövizde... Ancak Merkez Bankası’nın yeni hamleleri ve dövizin enflasyonun altında artma beklentisiyle döviz mevduatında gevşeme bekleniyor.. Ya böyle bir cümle nasıl kurulur ya??

  • Kömeç07 Ocak 2020 09:45

    Cidden mı

  • İsmail sagısman05 Ocak 2020 22:31

    Mevduat faizi artmadıkça döviz ve altının önüne gecemez

  • oktaydoğaner05 Ocak 2020 11:33

    sinirlenmeden bi daha oku