BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon sülük gibi üzerimize yapışacak----

Enflasyon sülük gibi üzerimize yapışacak

Enflasyon sülük gibi üzerimize yapışacak
09 Ağustos 2022 - 11:33 www.finansgundem.com

Dünyanın en öncelikli sorunu olan enflasyondan kurtulacakmışız gibi gözükmüyor. Ekonomist El-Erian, enflasyonun sülük gibi üzerimize yapışacağını söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon, 2022 yılında ABD ekonomisi ve dünya ekonomisinin karşı karşıya kaldığı en acil sorunların başında geliyor. FED’in rekor faiz artırımları ve genel ekonomiye dair verilerle son zamanlarda enflasyonun dizginlenebileceğine dair ortaya çıkan işaretlere rağmen ekonomistler enflasyonun şiddetini artırarak devam edeceğinden endişe ediyor.

Yerleşik ve geniş tabanlı olacak

Fortune’dan Will Daniel’in haberine göre, Allianz Baş Ekonomi Danışmanı ve Cambridge Queens College Başkanı Mohamed El-Erian enflasyonun geleceğiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. Bir yılı aşkın bir süredir enflasyonun yaratacağı tehlikeler konusunda uyaran El-Erian, enflasyonun bir sülük gibi üzerimize yapışacağını ve maalesef yerleşik ve geniş tabanlı olacağını söylüyor.

Çekirdek enflasyon yüksek kalacak

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski Pimco CEO'su El-Erian, pandemi sürecinde FED yetkililerine yönelik kamuoyu eleştirisi ve artan tüketici fiyatlarını “geçici” olarak nitelendirmesiyle tanınmıştı. Şimdi El-Erian, tüketici fiyat endeksi ile ölçülen manşet enflasyon benzin fiyatları düştükçe düşse bile, değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyonun ‘inatçı bir şekilde yüksek’ kalacağı konusunda uyarıyor.

El-Erian, çekirdek enflasyonun ‘yapışkan’ olacağını ve 2022 yılı çekirdek enflasyon oranının yüzde 4,5 ila yüzde 5,5 arasında olmasını beklediğini belirtiyor. Bu oran, FED’in hedeflediği yüzde 2’lik çekirdek enflasyon oranının epey üzerinde bir orana karşılık geliyor.

Manşet enflasyon düşecek

El-Erian, “Özellikle enerji ve gıda, enflasyonun çok daha zayıf itici güçleri olacak, bu yüzden manşet enflasyon düşecek. Ancak daha kötüsü, çekirdek enflasyonun inatla yüksek kalacak olması. Bu, ekonomimizde daha yerleşik hale gelen ve daha geniş tabanlı bir enflasyon sürecine işaret ediyor” şeklinde konuşuyor.

Özellikle enerji ve gıda enflasyonun çok daha zayıf itici güçleri olacak, bu yüzden manşet enflasyon düşecek. Ancak daha kötüsü, çekirdek enflasyonun inatla yüksek kalacak olması.

Enflasyonist eğilim kırılamadı

El-Erian’ın bu sözleri korkutucu olarak kabul edilmeli. Enflasyonun yerleşik olmasının genel ekonomiye olan etkileri herkes gibi FED tarafından da biliniyor. Üst düzey FED yetkilileri ‘yerleşik’ enflasyonun ABD ekonomisi için ‘önemli bir risk’ oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılar yeni değil. 2021 yılında enflasyonun yerleşik ve yaygın olma riskine değinen Richmond Federal Rezerv Bankası yetkilileri enflasyonun ‘geniş tabanlı’ hale gelmesi durumunda bunun ‘kalıcı bir olgu’ olma olasılığının daha yüksek olduğu konusunda uyarmıştı.

FED, artan tüketici fiyatlarıyla mücadele umuduyla bu yıl dört kez rekor seviyede faiz artırımına gitti ancak şimdiye kadar ABD ekonomisinin enflasyonist eğilimi kırılamadı. Enflasyon Haziran ayında, 1981 yılı Kasım ayından bu yana görülen en yüksek seviye olan yüzde 9,1’e çıktı.

Gözler Temmuz ayı tüketici fiyat endeksi verilerinde

Şimdi ise gözler Temmuz ayı tüketici fiyat endeksi verilerinde. Tüketicilerin enflasyon beklentileri emtia fiyatlarının düşmesiyle Temmuz ayında keskin bir şekilde düştü ve birçok ekonomist için bu durum enflasyonun Haziran ayında zirve noktasına ulaşmış olduğuna dair umut verici karşılandı. Ancak El-Erian, manşet enflasyon buradan aşağı inse bile çekirdek enflasyonun yapışkan olacağını ve bunun genel ekonomiye etkileri ve FED’in agresiflik seviyesiyle ilgili endişeleri olduğunu söylüyor.

Resesyonda değiliz. Resesyon riski yüksek mi? Evet öyle. Yüksek ve daha da yükseliyor ancak henüz resesyonda değiliz.

Henüz resesyonda değiliz

El-Erian, “En çok endişelendiğim şey, enflasyonun düşmesiyle ilişkilendirilecek ikincil hasarlar. Çünkü FED, enflasyona yanıt vermekte oldukça geç kaldı” diyor. Yine de El-Erian, ABD GSYİH’sının bu baharda art arda ikinci çeyrekte de daralmasına rağmen ABD ekonomisinin henüz resesyonda olduğuna inanmıyor. El-Erian, resesyonla ilgili olarak “Resesyonda değiliz. Resesyon riski yüksek mi? Evet öyle. Yüksek ve daha da yükseliyor” şeklinde konuşuyor.

Yükselen Faiz oranları ekonomiyi soğuturken ABD’de resesyon riskinin artmasına neden oluyor. El-Erian buna rağmen FED’in kredibilitesini geri kazanmak istiyorsa enflasyonu düşürmeye odaklanması gerektiğini belirtiyor. El-Erian, “Enflasyon canavarını kontrol altına almalıyız. FED'in sadece para politikasını sıkılaştırmak için değil, aynı zamanda kredibilite kazanmak için de harekete geçmesi gerekiyor. FED’in ileriye dönük rehberliği şu an için neredeyse bir değer ifade etmiyor ve bu iyi bir şey değil” diyerek sözlerini noktalıyor.

ABD’de enflasyon kâbusu bitmeyecek

 

ABD'ki yeni harcama tasarısı enflasyonu azaltabilir

 

ABD'li tüketicilerin enflasyon beklentisi temmuzda düşüş gösterdi

 

Enflasyonla mücadelede yaşlı nüfus önemsenmiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)