BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon sonrası Merkez’in hamlesi ne olur?----

Enflasyon sonrası Merkez’in hamlesi ne olur?

Enflasyon sonrası Merkez’in hamlesi ne olur?
03 Mart 2021 - 11:24 www.finansgundem.com

Bugün açıklanan Şubat 2021 enflasyonu piyasa beklentilerini aşarken, fiyat istikrarına her defasında vurgu yapan Merkez Bankası’nda nasıl bir hamle gelecek?

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, "Şubat Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde” denilirken, şu değerlendirme yapıldı:

“Şubat ayında TÜFE %0,70 olan beklentilerin üzerinde %0,91 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Ocak'taki %14,97 seviyesinden Şubat ayında %15,61'e yükseldi. ÜFE ise aylık bazda %1,22 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %26,16 seviyesinden Şubat ayında %27,09'a yükselmiş oldu. TÜFE tarafında, sağlık %3,00, gıda ve alkolsüz içecekler %2,57,  lokanta ve oteller 1,32 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, en fazla düşüş gösteren gruplar ise %2,32 ile çeşitli mal ve hizmetler ve 0,93 ile giyim ve ayakkabı grupları oldu. ÜFE tarafında ise en fazla artış %9,43 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları ürünleri, %6,10 ile mobilya hariç ağaç ve mantar ürünleri gruplarında gerçekleşirken, en fazla düşüş ise %2,66 ile metal cevherleri grubunda gerçekleşti.

Dolar/TL'nin seyrine bakıldığında ekonomi tarafında yapılan değişikliklerin ardından atılan adımlar ile kur tarafında 8,50 seviyesinden 6,89 seviyesine kadar geri çekilmeler meydana geldi.  Ancak geçtiğimiz hafta ABD 10 yıllık faizlerinin %1,6 seviyelerine kadar yükselmesi ve yurt içindeki siyasi olaylar gelişmekte olan ülkelerin para birimleriyle birlikte Türk Lirası'nın da Dolar karşısında değer kaybetmesine sebep oldu. Yılın başından beri gelişmekte olan para birimleri arasında en iyi performansı gösteren Türk Lirası'nın kayıplarda negatif ayrıştığını gördük ve kur 7,50 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Hafta başında ABD faizlerinin %1,4'lere gerilemesi ve pandemi ile gelen tedbirlerin gevşetilmesi ile kur şimdilik 7,30'larda dengelenmişe benziyor.

Küresel piyasalar ve BİST100 endeksi tarafında ise bu haftaya risk iştahı yüksek başlandı. ABD'de 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin Temsilciler Meclisi'nden geçmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın senatörlere paketi onaylama çağrısı yapması piyasalara olumlu yansıdı. Gerçekleşen Kabine Toplantısı'nda tedbirlerin gevşetilmesi ve kurdaki geri çekilmeyle birlikte BİST100 endeksi pozitif seyrediyor. TCMB tarafından yapılan faiz artırımları sonrasında gelen piyasaya güven veren açıklamalar ve doğru iletişim politikasıyla birlikte Başkan Naci Ağbal'ın sıklıkla vurguladığı ''sıkı para politikasındaki duruşun enflasyonda kalıcı düşüş görene kadar sürdürüleceği" mesajları TCMB'nin gevşeme konusunda aceleci olmayacağını gösteriyor. Yılın ilk yarısında faizlerin yüksek seyretmesini ve hatta gerekirse ek sıkılaştırmaya dahi gidilebileceğini düşünüyoruz.

TCMB'nin 18 Mart'ta Şubat'ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi jeopolitik riskler ve siyasi konular birlikte korona virüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 18 Mart'ta gerçekleşecek PPK toplantısında faiz artırımı öngörmüyoruz."

Moody's'den kritik Türkiye değerlendirmesi

Şubat enflasyonu açıklandı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 03 Mart 2021 12:50

    Hamlesini bilmem lakin 128 milyar doları ne yaptı o önemli

  • Hasan Talip IŞIK03 Mart 2021 11:48

    TÜİK başkanı madem ASALETEN atanabiliyordu ( Ahmet Kürşad Dosdoğru) neden VEKALETEN atandı? Adam koltuğa oturup, imajı yerlerde sürünen kurumun yapısını değiştireceğim diye demeçler vermeye başlayınca hemen görevden aldılar. Yerine Prof.Dr.Sait Erdal DİNÇER'i asaleten atadılar. Neden? Çünkü gerçek İŞSİZLİK ve ENFLASYON rakamlarının ortaya çıkmasını istemediler. Bu zihniyet REFORM yapmaz. YAPAMAZ. " Akıl fukara olunca, dil ukala olur " derler. Ne kadar doğruymuş.

  • Galip Güven03 Mart 2021 11:47

    Faiz artırmakla, ülkenin parasının değer kazanmadığı görülmüştür. Yüksek faizlerle yabancı fonları ve bankaları beslemekten vazgeçmesi gerekir. Hani siz faize karşıydınız. " FAİZ SEBEP, ENFLSYON NETİCE " diyordunuz. Bütün dünyada ülkeler GENİŞLEMECİ POLİTİKALAR izleyerek halkına yardımcı olmaya çalışırken, bizim hükümet vatandaşı boğmaya, iflas ettirmeye çalışıyor. Yazıklar olsun.