BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon sıfırlanacak, ekonomi dibe vuracak----

Enflasyon sıfırlanacak, ekonomi dibe vuracak

Enflasyon sıfırlanacak, ekonomi dibe vuracak
06 Mayıs 2020 - 13:07 www.finansgundem.com

Euro bölgesi tarihi bir resesyona girmeye hazırlanıyor; enflasyon ise buharlaşacak

AB Komisyonu, Kovid-19 salgının etkisi ile Euro Bölgesi'nde bu yıl ekonominin rekor bir daralma yaşayacağını ve enflasyonun neredeyse sıfıra ineceğini tahmin ederken, kamu borcu ve bütçe açığı ise giderek artıyor.

Komisyon, bugün yayınladığı 2020 Bahar Dönemi Ekonomik Görünüm raporunda. Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 7,7 daralacağını ve enflasyon oranının yüzde 0,2'ye gerileyeceğini tahmin etti.

Avrupa Komisyonu'nun Ekonomiden ve Maliyeden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, "Avrupa, Büyük Buhran'dan beri benzeri görülmemiş bir ekonomik şok yaşıyor" dedi. Gentiloni, "Tecrit önlemlerinin kaldırılma hızına, turizm gibi hizmet sektörlerinin her ülke için önemine ve ülkelerin mali kaynaklarına bağlı olarak hem resesyonun derinliği hem de ekonomik toparlanmanın gücü dengesiz olacak" diye ifade etti.

AB Komisyonu'nun tahminlerine göre, bu yıl ekonominin daralmasıyla birlikte tüketici fiyatlarındaki artış da neredeyse durma noktasına gelecek. 2020 yılında %0.2'ye gerilemesi öngörülen enflasyon, gelecek yıl euro bölgesinin %6.3'lük büyümeye ulaşması halinde %1.1'e çıkacak. Avrupa genelindeki
yatırımlar ise bu yıl %13.3 düşecek.

Geçen sene gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) %0.6'lısına denk gelen euro bölgesindeki bütçe açıkları, ekonomileri canlandırma teşebbüsleri sonrası bu yıl %8.5'e çıkacak. Toplam bütçe açığının 2021 yılında ise %3.5'e inmesi bekleniyor.

Bununla beraber, AB Komisyonu'na göre, kamu borcundaki artışın geriye döndürülmesi daha fazla zaman alacak. Geçen sene GSYH'nin %86'sına tekabül eden euro bölgesindeki kamu borcu, bu
yıl GSYH'nin %102.7'sine çıkacak; 2021 yılında ise yalnızca %98.8'e düşecek.

İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz pandeminin ekonomik etkilerini en ağır yaşayan ülkeler olurlarken; Lüksemburg, Malta ve Avusturya ise şoku daha kolay atlatabilecekler.

Yunanistan'ın bu yıl GSYH'sindeki %9.7 daralma ile Avrupa'daki en fazla küçülen ekonomi olması beklenirken, İtalya'nın %9.5, İspanya'nın ise %9.4'lük küçülmeleri bekleniyor.

Pandemiden en sert etkilenen Avrupa ülkesi olan İtalya'nın bütçe açığının GSYH'ye oranının bu yıl %11.1'e çıkması bekleniyor. Geçen sene İtalya için bütçe açığı oranı %1.6 idi.

İtalya'nın kamu borcunun GSYH'ye oranı ise geçen seneki %134.8'den bu sene %158.9'a çıkacak..

AB Komisyonu, Türkiye için daralma öngörüyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)