BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon Fed'in istediği gibi gitmiyor----

Enflasyon Fed'in istediği gibi gitmiyor

Enflasyon Fed'in istediği gibi gitmiyor
30 Ekim 2015 - 23:34 www.finansgundem.com

İki tüketici anketi, ABD'de orta ve uzun vadede enflasyon için beklentilerinin azaldığını gösterdi

İki tüketici anketinin sonuçları, ABD'de enflasyon beklentilerimim orta ve uzun vadede düşmekte olduğunu gösteriyor.

Michigan Üniversitesi tarafından düzenlenen aylık anketin sonuçları, ABD'de hanehalklarının, 5 ila 10 yıllık dönem için yıllık enflasyon beklentisinin ortalama yüzde olduğunu gösterdi. Bu, 1979'a kadar geri giden veriler dikkate alındığında, rekor düşük seviyenin tekrar görüldüğünü işaret ediyor. 

Fed yetkilileri bu hafta faizi, Aralık 2008'den beri bulunduğu sıfır seviyesi yakınında tutma kararı aldı. Ancak yetkililer, yaptıkları açıklamada, yaklaşık 10 yıl sonra yapılacak ilk faiz artırımının bir sonraki toplantının yapılacağı Aralık ayında gerçekleştirilebileğini işaret ettiler.

Çarşamba günü Washington'da yapılan açıklama, politika yapıcıların, faiz artırımına gitmeden önce, enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine yükseleceği konusunda makul bir şekilde güvenmeleri gerektiğini tekrarladı. 

Gerçek enflasyon, petrol fiyatlarındaki büyük çaplı düşüş ve doların değer kazanarak ithal edilen malları daha ucuzlatmasından dolayı baskı altında kaldı. ABD merkez bankası üç yılı aşkın süredir yüzde 2 enflasyon hedefini tutturamıyor. 

Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek enflasyon da düşük seviyelerde. Cuma günü Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan veri, Fed'in enflasyonu takip etmede tercih ettiği gösterge olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin Eylül ayında yıllık bazda yüzde 12 arttığını gösterdi. Bu, bu yılın ilk sekiz ayındaki ortalama seviyeye yakın. 

Diğer bir deyişle, enflasyon düşük seviyelerde istikrarlı. 

Fed yetkililerinin çoğu, işgücü piyasasının iyileşmeye devam ettiğine ve  enflasyonun bankanın yüzde 2 hedefine ulaşacağına güvendiklerini açıkladılar. Daha önemlisi, Fed Başkanı Janet Yellen ve diğerleri, bu nedenle, Faiz artırımına başlamadan önce, gerçek enflasyonun tekrar arttığını görmeye ihtiyaç olmadığını söyledi. 
Ancak onların inançlarının büyük bölümü beklentilerin istikrarına dayanıyor.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, 15 Ekim'de Washington'da Brookings Institution'da katıldığı bir panelde, "Enflasyon beklentileri son yıllarda oldukça iyi çıpalanmış durumda, bu durum, gerçek enflasyonun ne olduğunun daha güçlü bir belirleyicisi gibi görünüyor" dedi. 

New York Fed'in düzenlediği bir tüketici anketi de, beklenen enflasyonun düşmekte olduğunu gösterdi. Bu ayın başında yayınlanan sonuçlar, şu andan itibaren üç yıllıı süre için yıllık enflasyon için medyan tahmininin yüzde 2.8 olduğunu gösterdi. Bu Haziran 2013'e kadr giden veriler dikkate alındığında en düşük seviyeyi işaret ediyor. 

Enflasyon beklentilerine dayanan anketler, hükümetin gerçek fiyat verilerinden daha yukarıda seyredebilir, zira bu veriler mal ve hizmetlerdeki kalite iyileşmesini dikkate almazlar. Fed yetkilileri, anket ve piyasa bazlı ölçümlerde trende, yani aşağı ya da yukarı olup olmadığına bakarlar.

Fed politika yapıcıları tarafından bu hafta yayınlanan açıklamada, uzun vadeli enflasyon beklentilerinde anket bazlı ölçümlerin istikrarlı kaldığı kaydedildi. Son sonuçlar çok fazla güven vermedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)