BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinEnflasyon en çok bekarları vuruyor----

Enflasyon en çok bekarları vuruyor

Enflasyon en çok bekarları vuruyor
16 Ağustos 2022 - 17:52 www.finansgundem.com

Yükselen küresel enflasyon hane halklarının servet üretme yetisini düşürdü. Tek başına yaşayan bireylerse evli çiftlere göre çok daha zorlu şartlarla karşı karşıya kalıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal açıdan yaklaşıldığında evli olmanın bekar olmaktan daha avantajlı olduğu bilinen bir gerçek. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre genç evli çiftler ve bekarlar arasındaki para farkı, enflasyon ve yükselen ev fiyatları nedeniyle daha da genişledi.

ABD Merkez Bankası St. Louis Şubesi’nin en son verilerine göre, 25 ila 34 yaşları arasındaki evli çiftlerin medyan net serveti, 2019 yılında bekar hane halklarının medyan net servetinin yaklaşık dokuz katı oldu. 2010 yılında ise evli hane halklarının medyan net servetleri sadece dört kat daha fazlaydı. St.Louis FED’in raporuna ve ekonomistlerin açıklamalarına göre, hızla yükselen enflasyon ve iki yıl süren pandeminin ardından şimdiyse bekar bireyler daha da geride kalmaya başladı.

St. Louis FED Ekonomik Eşitlik Enstitüsü Araştırmacısı Lowell Ricketts "25-34 yaş arası yaş bir geçiş dönemidir, bir hane halkı oluşumu zamanıdır ve bence finansal kaynaklarınızı başka biriyle bir araya getirip getiremeyeceğiniz önemlidir" diyor.

Evli insanlar da enflasyonun etkilerini hissediyor. Ancak bir yastıkta kocayan çiftler, genellikle iki kişilik gelire ve birikmiş varlıklarla sahip oluyor. St. Louis FED’in araştırmasına göre, evliler daha fazla servet birikimine ve önemli ölçüde daha az borca sahip oluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, servetlerin birleştirmesi, son on yılda evli çiftlere özellikle yardımcı oldu. Zira birçok hane halkının serveti artan konut fiyatları ve güçlü borsa performansıyla birleşti.

Buna karşın daha geç yaşlarda evlenme akımı yaygınlaştıkça tek başına yaşayan hanelerin sayısı da artıyor. Söz konusu durum daha fazla bekar insanın tamamen kendi başına birden fazla finansal zorlukla mücadele edeceği anlamına geliyor. WSJ haberine göre, araştırma şirketi Freddie Mac'in verileri, son kırk yılda tek kişilik hanelerin sayısı neredeyse iki katına çıktığını gösteriyor. Gençlerin evlilik kararlarını ertelemesiyle birçok insan önceki nesillerin onların yaşlarında çoktan ulaştığı hedeflere erişebilmek için mücadele eder hale geliyor.

Çiftler ev alma hedefine daha yakın

Ekonomistlere göre ev sahipliği yoluyla servet inşa etmek söz konusu olduğunda da yalnızlar daha dezavantajlı konumda. Küçük bir ev satın almak geçmişte yalnız bireyler için mümkün olsa da fiyatların yükselmesiyle bu şartlar son dönemde gittikçe zorlaştı. ABD’li emlak firması Redfin’in verilerine göre konut satın alınabilirlik seviyeleri 2022 yılında 1989’dan bu yana en kötü seviyelerine ulaştı. Rakamlara göre ABD’de son iki yılda ev fiyatları %44 arttı.

Bu konu aynı zamanda evli çiftlerin en büyük avantajlarından birine işaret ediyor. Bir mortgage başvurusunda bulunan bu çiftler, cazip bir başvuru oluşturmak için birlikte çalışabilir ve uygun miktarda peşinat için gerekli parayı toplayabilirler.

Bekar kadınlar en zor durumda

Evlenmeyen kadınlarsa servet üretme konusunda bekar erkeklerle karşılaştırıldığında ek zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Wall Street Journal'ın analizine göre, cinsiyete dayalı ücret farkı, üniversite mezuniyetinden üç yıl sonra genişlemeye başlıyor. Erkeklerden önemli ölçüde daha uzun yaşayan kadınlar ayrıca emeklilik yıllarını yalnız başına finanse etmek için ek baskılarla karşı karşıya kalıyor.

Finansal planlama şirketi Gionalo Financial Planning’in Kurucusu Jill Gianola, “Herkes için korkutucu zamanlardayız. Ancak bana kalırsa belirttiğimiz nedenlerden olayı bekar kadınlar için özellikle korkutucu zamanlar” ifadelerine yer verdi.

Yalnızlar felaketle karşı karşıya

Bekar insanlar sağlık veya diğer büyük sorunlar nedeniyle potansiyel felaketlerle de karşı karşıya kalabilir. Evli çiftler acil durum tasarrufları ve diğer finansal hazırlıklar üzerinden olası darbeleri yumuşatabilirken bekarlar aynı desteği sağlayamayabilir.

Brookings Enstitüsü Aile Çalışmaları Kıdemli Araştırmacısı Isabel Sawhill evli çiftlerin avantajlarına dikkat çekerek, “Partnerinizle acil durumlar için hazırladığınız bir yol haritanız var. Sizi kurtarmaya yardım edecek birileri var. Bu çok önemli” ifadelerine yer verdi.

Enflasyon aşkı öldürüyor

 

Evli ve üniversite mezunu erkekler daha uzun yaşıyor

 

Evlilik maliyeti 150 bin lira

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)