BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnflasyon emekliler için ne anlama geliyor?----

Enflasyon emekliler için ne anlama geliyor?

Enflasyon emekliler için ne anlama geliyor?
16 Kasım 2021 - 16:11 www.finansgundem.com

Enflasyon dünyanın birçok ülkesinde yükselişte. Peki yükselen enflasyon emekliler için ne anlama geliyor?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Emeklilikte rahat bir yaşam sürmek için ne kadar gelir gerekiyor? Bu sorunun cevabı geride bıraktığımız 10 yılda giderek artış gösterdi. 2021 yılında yükselişe geçen enflasyonun pandemi sonrası toparlanmanın yan etkilerinden biri olduğu düşünülüyor. Ancak ABD’de devasa hükümet harcamaları, sosyal programlar ve emlak kıtlığının devam etmesi enflasyonun tarihin en düşük seviyelerine gerilemeyeceğinin de sinyallerini veriyor.

Önümüzdeki birkaç yılda ABD’nin son 10 yıldır görülen seviyelerin çok daha üzerinde bir enflasyonla mücadele etmesi kaçınılmaz görünüyor. ABD Merkez Bankası (FED) da önümüzdeki dönemlerde tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmaya devam edeceğinin sinyallerini verdi. Forbes’un haberine göre emekliliğe yönelik finansal planlamalarını geride bıraktığımız 10 yıl içerisinde yapanlar, enflasyondaki yükseliş nedeniyle bu planları gözden geçirmek isteyebilir.

Emeklilerin, çalışanlara kıyasla değişen senaryolara adapte olabilmek için çok daha az seçeneği var. Ancak neredeyse herkesin gerçekleştirebileceği bazı düzenlemeler de bulunuyor. Örneğin yüksek getirili bir birikim hesabına nakit aktarmak, paranızın değerini korumanıza yardımcı olabilir. Yine de bu seçenek artan enflasyon karşısında geride de kalabilir. Bu nedenle çeşitli yatırım araçlarına yönelmek de seçenek arasında. Ancak Kısa vadede nakde ihtiyacı olacak olanların, likiditelerini korumaları gerekiyor.

Uzmanlar emeklileri düşük faiz ortamında getiri arayışına karşı uyarıyor. Birçok emekli faiz oranları ve tahvil getirileri yükselirken, tahvil piyasasına yönelmeyi düşenecek. Ancak Finansal Planlama Uzmanı Joel Johnson’a göre, tahvillerin ve tahvil vadelilerinin sağlayacağı potansiyel getiriler, beraberinde getirdikleri risklerden çok daha düşük. Johnson emekliler için temettü ödeyen hisselerin çok daha uygun bir risk/ödül profili oluşturduğunu düşünüyor. Emekiler temettülerinde istikrarlı bir yükseliş görülen, büyük ve güçlü şirketlerin hisselerini değerlendirebilir. Yükselen Faiz oranları borsalarda düşüşü tetiklediği ve volatiliteyi artırdığı takdirde, temettü ödemeleri bu iki senaryoda da kayıpları telafi edebilir.

Emekliler temettü ödemeleri sayesinde, belirli aralıklarla gelirlerine zam da yapabilir. Bu basit taktik, alım gücünün düşmesini de telafi edecek. Enflasyon kendi evinde oturan ve taşınmayı düşünmeyenler için olumlu bir güç de olabilir.

Tüm bunlarla birlikte, finansgundem.com'un derlemesine göre konu enflasyon olduğunda her zaman gözler altına çevriliyor. Altın genellikle iyi bir enflasyon koruması olarak düşünülse de, gerçekte altın fiyatında oldukça yüksek bir volatilite gözlemleniyor. Bu nedenle de değerli metal yatırımcılarının alım ve satım zamanlarını her seferinde çok doğru zamanlaması gerekiyor. Ancak uzmanlara göre, piyasaların zamanlamasını bilmek mümkün değil.

Dahası altın enflasyonun ılımlı seyrettiği dönemlerde her zaman beklentileri karşılamıyor. Değerli metal 1990 yılının mart ayı ile 2021’in mart ayı arasında yılda yaklaşık %5,2 getiri sağladı. Aynı dönemde S&P 500 endeksinin sağladığı yıllık getiri oranı, yeniden yatırım için kullanılan temettülerle birlikte %10,4 oldu.

Bu nedenle yükselen fiyatlar nedeniyle endişelenmek yerine, enflasyonda yükselişe finansal planlamanızı yaparak hazırlanabilirsiniz. Amaç ise hayatınız boyunca alım gücünüzü korumak olmalı.

Sahip olduğunuz birikim, gelecekte değer kaybedecekse, sürdürdüğünüz yaşam tarzına devam edebilmek için daha fazla paraya ihtiyacınız olacak. Enflasyonla mücadele zorlu olabilse de, etkilerinin farkında olarak önlem almak emeklilikte gelir sağlayabilir.

Enflasyon zenginleri daha çok vuruyor!

 

İngiltere'de işsizlik yüzde 4.3'e geriledi

 

Çeyrek altın 1.000 lira

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.16 Kasım 2021 23:19

    EMEKLİLER ARASINDA ÇOK FAZLA MAAŞ FARKI OLMAMALI EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İLE EN YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ARASINDA 4 KATTAN FAZLA FARK OLMAMALI YANİ EN YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI 6 BİN TL Yİ GEÇMEMELİ_- YA DA EN YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL İSE EN DÜŞÜK 2500 TL OLMALIDIR-ASGARİ ÜCRETTE DE BENZER ORAN UYGULANMALI ASGARİ ÜCRET TESPİT EDİLDİĞİ GİBİ AZAMİ ÜCRET DE 4 KAT OLARAK TESPİT EDİLMELİDİR ASGARİ ÜCRET 2825 TL İSE EN YÜKSEK MEMUR MAAŞI/ÜCRETLİ DERNEKBAŞKANI VAKIF BAŞKANI KOOP BAŞKANININ DA MAAŞI 4 ASGARİ ÜCRET KARŞILIĞİ OLAN 11.300 TL Yİ GEÇMEMELİDİR SEÇİMLE GOREVE GELENLERE %10 -20 FAZLA ÖDENEBİLİR