BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnflasyon dönemlerinde para yönetimi nasıl olmalı?----

Enflasyon dönemlerinde para yönetimi nasıl olmalı?

Enflasyon dönemlerinde para yönetimi nasıl olmalı?
22 Şubat 2022 - 16:59 www.finansgundem.com

Pandemi nedeniyle oluşan tedarik zinciri sorunları ve artan tüketici talebiyle birlikte enflasyonda sert yükselişler görüldü. Gıdadan doğalgaza, ikinci el araçlardan mobilyaya birçok üründe yüksek fiyatlar dikkat çekiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon 2021’in ocak ayı ile 2022’nin ocak ayı arasında %7,5 yükseliş gösterdi. Bunun sonucunda enflasyon endişeleri şimdi birçok hane halkı için finansal korku nedeni. Market alışverişi, doğalgaz, mobilya ve ikinci el araçların fiyatları yükseliyor. Buna rağmen enflasyonun etkilerini azaltmak için uygulanabilecek stratejiler bulunuyor. İşte yüksek enflasyon dönemlerinde uygulanabilecek finansal ipuçları.

1. Satın aldığınız ürünler için daha düşük fiyatlı alternatifleri araştırın

Genellikle az bilinen markaların ürünleri, yaygın olarak bilinen markaların ürünleriyle oldukça benzer içeriklere sahiptir. Satın aldığınız her ürüne ödediğiniz fiyat ve bu ürünün kullanım alanları konusunda detaylı bir inceleme yapın. Sık satın aldığınız ürünlerin bir listesini çıkararak, alternatifleri araştırın ve karşılaştırma yapın. Bu listeden çıkarabileceğiniz kalemler de olabilir.

2. Üyeliklerinizi gözden geçirin

Üyeliklerinizi gözden geçirerek, kullanmadığınız üyeliklerinizi iptal edin. Bunun için banka hesap hareketlerinize ve kredi kartı ekstrenize bakabilirsiniz.

3. Gıda atıklarınızı gözden geçirin

Forbes’un haberine göre ortalama bir ABD’li hane her ay 151 dolarlık gıdayı çöpe atıyor. Yapacağınız yemeklerin listesini önceden çıkarmak ve buna göre alışveriş yapmak bu sorunu ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda kullanılmayan gıdaları dondurmak da seçenekler arasında. Satın aldığınız gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerine dikkat etmek de gıda atıklarının önüne geçmek için uygun stratejilerden bir tanesi.

4. Büyük alışverişlerinizi erteleyin

Korona virüs pandemisi nedeniyle ortaya çıkan tedarik zincirlerindeki sorunlar, birçok ürünün fiyatının yükselmesine neden oldu. Sıfır otomobiller ve mobilya gibi ürünlerin fiyatlarında sert yükselişler görüldü. Bu tür bir harcama planınız varsa, bunu erteleyin ve indirimleri takip edin. Aynı zamanda tedarik zincirlerindeki darboğazların ortadan kalkmasıyla fiyatların normal seviyelere dönmesi de beklenebilir.

5. Borçlarınızı yeniden yapılandırın

Minimum ödemelerin dışında daha büyük ödemeler yapıyorsanız geçici olarak bunları azaltmayı gözden geçirin. Borçlarınızı ödeme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, kredi kurumlarına ulaşarak ödemelerinizi yeniden yapılandırın ya da faiz oranları konusunda görüşün. Bu hamle harcamalarınızı diğer alanlarda kontrol altına alırken, pozitif bir nakit akışına geçebilmeniz için alan tanıyacaktır.

6. Sigorta poliçenizi gözden geçirin

Otomobil ve emlak gibi sigorta poliçelerinizi gözden geçirerek yüksek maliyetli sigorta giderlerinizin olup olmadığını inceleyin. Bu şekilde sigorta primlerinizi düşürebilir, aylık giderlerinizi de indirebilirsiniz. finansgundem.com'un derlemesine göre farklı sigorta şirketlerinin sunduğu farklı poliçeleri de araştırarak daha uygun maliyetli bir sigorta poliçesine geçebilirsiniz.

7. Kariyerinize yatırım yapın

Ünlü yatırımcı Warren Buffett enflasyona karşı en iyi korumanın kişilerin kariyeri olduğunu söyledi. Bu mesleğinizden elde ettiğiniz geliri de etkileyebileceği gibi, gelecekteki gelirleriniz için de oldukça önemli. Düşük maliyetli online eğitimler ya da farklı kurslar, gelecekte daha yüksek maaşlı bir iş bulabilmenize imkan tanır.

Yüksek enflasyon sonsuza kadar sürmeyecek ancak kısa ve orta vadeli kararlarımızı etkileyecek kadar uzun süre bizimle olabilir. Bu stratejileri izleyerek, ani finansal zorluklardan kaçınabiliriz.

Altının kilogramı 843 bin 950 liraya yükseldi

 

Dolandırıcılarının yeni yöntemi: ‘Elektrik faturaları’

 

Katar'dan gaz fiyatları açıklaması: Ukrayna ile ilgisi yok

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realite22 Şubat 2022 17:36

    Yatırım için icerdeki ve dışardaki yatırımcılar içintürk parasının güçlenmesi için faizlerin eksi faizden kurtulup gerçek enflansyon üstü getiriye çekilmesi şarttır faizlerin şu anda %70 %80 lere getirilmesi enflansyon yüzde yüzleri geçmişken

  • Güvenç22 Şubat 2022 20:01

    Faizlerin acil yükselmesi gerekir TL ye en yüksek reel getiriyi vermek dövizi ve enflansyonu geri çekmektir doğrudur eksi faizle ne güven gelir nede ekonomi düzelir

  • Dejavu22 Şubat 2022 17:11

    TL güvensiz TL ye güven için faizlerin yükselmesi olmazsa olmazı ekonominin uyduruk kur koruması gibi ekonominin bilimsel gercekleri dışında saçma sapan kararlarla TL nin güvenin oluşması imkansız ötesi mümkün degil enflansyon yüzde yüzü geçmişken ilimle bilimle inatlaşan bir zihniyetin faizleri yirmi seviyesinde eksi faizle piyasada oluşması orta çağ gerisinin dogmalarıdır akla ilime bilime yönelip faizlerin reel olarak acil yükselmesi yatırımın güvenin olmazsa olmazıdır