BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon doları euro karşısında güçlendirdi----

Enflasyon doları euro karşısında güçlendirdi

Enflasyon doları euro karşısında güçlendirdi
12 Kasım 2021 - 16:19 www.finansgundem.com

ABD Doları Çarşamba günü açıklanan şok edici enflasyon rakamlarının ardından euro karşısında güçlendi. Euro karşısında dolar son 16 ayın en yüksek seviyesine yükseldi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından ABD Merkez Bankası’nın para politikasında sıkılaşmaya gideceğine ilişkin bahisler hızlandı. Perşembe günü ABD Doları, euro karşısında son 16 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Gece boyunca devam eden sert düşüşlerin ardından Euro Bölgesi para birimi dolar karşısında yüzde 0,3’lük düşüşle Temmuz 2020’den bu yana en zayıf seviyesi olan 1,145 dolara kadar geri çekildi.

Sterlin de dolar karşısında Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. İngiltere ekonomisinin Eylül ayında bir önceki aya göre beklenenden daha iyi bir yüzdeyle %0,6 büyüdüğünü gösteren resmi verilere rağmen bu haber dolar karşısında sterlinin tutunabilmesine yetmedi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD tüketici fiyatları, Çarşamba günü açıklanan rakamlara göre, ekim ayında bir yıl öncesine göre yüzde 6,2 artarak ekonomistlerin beklentilerini aştı. Rakamlar Mart 2020'deki küresel piyasa türbülansından bu yana kısa vadeli ABD Hazinesi tahvillerinde en büyük satış dalgasına yol açtı. ABD Hazinesi tahvil piyasası Perşembe günü ulusal tatil nedeniyle kapalıydı.

Financial Times’ın haberine göre, ETF veri sağlayıcısı şirket WisdomTree’nin Araştırma Direktörü Mobeen Tahir konuyla ilgili, “ABD'deki ilk faiz artışına ilişkin piyasa beklentileri enflasyonun yüksek kalması sebebiyle 2023'ten gelecek yılın ortasına taşındı” açıklamasında bulundu.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jay Powell, FED’in geçen haftaki para politikası toplantısının sonunda faiz oranlarını yükseltme konusunda "sabır" sözü vermişti. FED ayrıca, arz ve talep dengesizlikleri ve 2020'de pandemi nedeniyle gerçekleşen kapanma sürecinden itibaren ekonominin yeniden açılması kaynaklı yüksek enflasyonun "geçici" olduğu görüşünü korumuştu.

Standard Chartered stratejisti Steve Englander müşterileriyle paylaştığı bir notta, TÜFE verilerinin gerçekten de "göründüğü kadar kötü" olduğunu söyledi. Standard Chartered gıda ve enerjinin yanı sıra ikinci el otomobil, otel ve havacılık gibi pandemiye duyarlı kalemlerdeki fiyat hamlelerini hariç tutan "çekirdek" enflasyon ölçütlerinin de Eylül'den Ekim'e kadar yüzde 0,45 arttığına dikkat çekti.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde geçen ayın sonlarında yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi enflasyonunun mevcut yüksek oranlardan 2023 yılına kadar yüzde 2 hedefinin altına düşeceğini söyledi.

Kredi yatırımcısı firma Muzinich'in Kamu Piyasaları Başkanı Tatjana Greil Castro, "ECB genel olarak daha uzun süre güvercin kalacak gibi görülüyor" dedi.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel de hafta başında yaptığı bir konuşmada, Euro Bölgesi merkez bankasının krizle mücadele için yaptığı tahvil alım programını sona erdirene kadar ana mevduat faizini sıfırın altında tutabileceğinin sinyalini verdi.

Kâbus senaryosuna karşı 3 yatırım stratejisi

 

Dolar zirveden vazgeçmiyor

 

Faiz indirimi beklentisi doları zirveye taşıdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)