BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEnerjideki sorunlu krediler için fonlar kurulacak----

Enerjideki sorunlu krediler için fonlar kurulacak

Enerjideki sorunlu krediler için fonlar kurulacak
03 Mayıs 2019 - 16:49 www.finansgundem.com

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, enerji sektöründe 12-13 milyar dolarlık sorunlu kredi bulunduğunu belirterek, her bir sorunlu kredi için ayrı ayrı fonlar kurulacağını söyledi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, enerji sektöründe toplam ödenmemiş olan 47 milyar dolarlık kredinin 12-13 milyar dolarının sorunlu göründüğünü belirterek, kurulacak portföy yönetim şirketi altında her bir sorunlu kredi için ayrı ayrı fonlar kurulacağını söyledi.

Edin, Bloomberg HT'de katıldığı programda yaptığı açıklamada, bankaların bilançolarını rahatlatmak için sorunlu enerji kredilerinin aktarılacağı fonla ilgili detayları anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da geçen haftalarda enerji kredilerinin enerji kredilerinin bankaların bilançosunun dışına taşınması için bir fon kurulacağını açıklamıştı.

Kurulacak fonlara her bir kreditör bankanın hissesi oranda ortak olacağını söyleyen Edin, "Sektörde 70 milyar dolar krediden bahsediyoruz. Bunun 23 milyar doları ödendi. Geriye 47 milyar dolar kaldı, bunun 40 milyar doları üretim tesislerinde, 7 milyar doları dağıtım tesislerinde. Yine 40 milyar doların yüzde 60'ı yani 24 milyar doları yenilenebilir YEKDEM'e tabi projeler" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu (yenilenebilir enerji) portföyde toplam yüzde 10 civarında bir sorun var diyebiliriz, yani 2.5 milyar dolar civarında... Termik santrallerde ise bu bahsettiğimiz sorun yüzde 50'ler seviyesinde, yani 8 milyar dolar da oradan var. Dağıtımdan da 2-2.5 milyar dolar sorunlu krediden bahsedersek, toplam 12-13 milyar dolar arasında (sorunlu) bir kredi paketi söz konusu."

Edin, 70 milyar dolarda 12-13 milyar dolara bakıldığında da yüzde 20'ler seviyesinde bir portföyün söz konusu olduğunu belirterek, "Sorun bizlerin öngördüğünden, gerçek resimden daha fazla büyütülüyor aslında. Deniliyor ki, bankalarda 47 milyar doların 12 milyar dolarının yapılandırmaya ihtiyacı var... Bazı projeler yapılandırıldığı takdirde vadeler uzatıldığında bu kredileri ödeme kapasitesine sahipler... Ancak bazı projelerin, bunları yapsak bile ödeme kapasitesi olmayabilir."

AYRI AYRI FONLAR KURULACAK

Bunun çözümü için de bu kredilerin bir fona devredileceğini belirten Edin yeni kurulacak fon ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Bir fon modeli olacak. Öncelikle bir portföy yönetim şirketi kurmayı planlıyoruz. Bunun içinde olmak isteyen bankaların hepsinin burada yer almasını önemsiyoruz. Çünkü burada ortak bir akıla ihtiyaç var. Öncelikle teknik bir altyapıyı kullanmaya çalışacağız. Elektrik piyasası sermaye piyasası uzmanlarını bunun içinde olmasını sağlayacağız."
Daha sonra sorun olan şirketlerin her biri için ayrı bir fon olacağının altını çizen Edin, buradaki amacı da şöyle anlattı:

"Eğer onları, kendi içinde hepsine bir havuz yaparsak sorunun içinden çıkmamız daha zor olacak. Ne yapacağız? Bu portföy yönetim şirketi ayrı ayrı fonlar kuracak. Her banka sorunlu olan kredilerde (genelde bir kredide 4-5 Türk bankası birlikteler) aynı paylarda bu fonun hissedarı olacak. Öngörülen sermaye kredi oranı da bu fonun içinde sağlamış olacak."

Fonlarda bankaların sermayesinin olacağını kaydeden Edin, "Mesela (100 liralık kredinin) 70'ini transfer ettik diyelim, bunun 50'si kredi oldu, 20'si de sermaye oldu. Bizler de bankalar olarak sermayedarı olacağız" dedi.

Edin, ileride belki bu fonun katkı paylarının yerli yabancı başka yatırımcılara satabileceğini belirterek, belirli bir stabilitenin sağlanmasının ardından bunların satılabilir varlıklar olacağını düşündüklerini ifade etti. Şu anda da bu şirketlere potansiyel alıcıların olduğunu kaydeden Edin, ancak şimdi satılması durumunda zararın realize edilmiş olacağına dikkat çekti. Edin ayrıca, daha ileri safhada bir stratejik yatırımcının gelip bütün bu fonlardaki ayrı ayrı şirketleri alabileceği yapının da olabileceğini belirtti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)