BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnerji maaliyetleri, markalar ve AVM'leri birbirine düşürdü----

Enerji maaliyetleri, markalar ve AVM'leri birbirine düşürdü

Enerji maaliyetleri, markalar ve AVM'leri birbirine düşürdü
16 Kasım 2022 - 07:01 www.finansgundem.com

AVM’deki elektrik faturasının cadde mağazasından yüzde 70 pahalı hale gelmesi marka ve AVM’leri karşı karşıya getirdi. Trafo yatırımını taraflardan hiçbiri üstlenmek istemedi.

Cadde ile alışveriş merkezleri arasında oluşan yüzde 70'lik elektrik faturası farkı, perakendeciler ile AVM'leri karşı karşıya getirdi. Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre, artan enerji maliyetleri karşısında ayakta durmaya çalışan markalar, AVM'lerde bireysel aboneliğe geçiş için trafo değişimi yapılmasının şart olduğunu dile getirirken sürecin AVM'ler tarafından yürütülmesini bekliyor. AVM'ler ise söz konusu talebe kendi sorumlulukları olmadığı gerekçesiyle itiraz ediyor.

Elektrikte zam oranı yüzde 266

Ulusal tarifeye göre aylık tüketimi 900 kilowatt saatin altında olan cadde mağazaları elektriği KDV dahil 3,33 TL'den alırken, söz konusu rakam ortak sayaç kullanılan AVM'lerde 5,50 TL ile 6 TL arasında değişiyor. Bu da herhangi bir markanın aynı miktarda enerji kullanmasına rağmen AVM’de yüzde 70 daha fazla elektrik faturası ödemesine yol açıyor. Öte yandan elektrik fiyatlarında artış oranı da en son yapılan eylül ayı zamları ile birlikte 3 kata yaklaştı. 1 Eylül 2022 tarihinde yapılan zamlarla birlikte 2022 yılında elektriğe yapılan toplam zam oranı işyeri düşük kademe için yüzde 174, işyeri yüksek kademe için de yüzde 266’ya ulaştı.

Perakendeye zam olarak yansıyor

Bu kapsamda geçen hafta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz ile görüşen Birleşmiş Markalar Derneği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na da bir mektup yazdı. 474 üye markaya ait 59 bin yurtiçi mağazayı temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, “Enerji çok önemli gider kalemi haline dönüştü. Bu gider kalemi ister istemez ürün fiyatlarına yansıdı. Ekim ayında giyim en fazla ücret artışı yapılan ürünler sıralamasında en üst sıraya yerleşti” dedi. Öncel'in bu açıklaması, açıklanan tüketici enflasyonuyla da uyuşuyor. TÜİK verilerine göre aylık bazda ana harcama gruplarında giyim enflasyonu yüzde 8,34’lük oran ile ilk sırada yer aldı. Öte yandan markaların cirosu içinde yüzde 2-3 pay alan enerji gideri, zam ve söz konusu uygulamanın etkisi ile yüzde 8’lere çıktı. Bu oran AVM’lerde ise yüzde 10-15 seviyelerinden yüzde 20-30’lara yükseldi.

Sorun bakanlık ve EPDK’ya iletildi

Konu ile ilgili görüşlerini ve sektörün mağduriyetini EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’a yazdığı mektupta da belirttiğini söyleyen Öncel, açıklamalarına şöyle devam etti: “İkinci durak olarak da bakanlığa yazı yazdık. Şimdi haber bekliyoruz. Biliyoruz enerji piyasaları pek çok tarife ile pek çok alanı sübvanse ediyor. Ama bizim perakendecilerin en büyük mağduriyeti aynı cadde üzerinde aynı metrekarede aynı kWh harcanmasına rağmen AVM’lerde oluşan 2 kata yakın fiyat farkı. Zaten pahalı olan enerji, bu şekilde daha da pahalı hale geliyor. Bu da enflasyona artıran en önemli etkenlerden biri. Bizim önerimiz ya enflasyona direk etki eden bu durumun düzeltilmesi. Yani caddedeki tarifeye ne ödüyorsak AVM’de de aynısının ödenmesi ya da bireysel sayacın AVM’lerde mecbur tutulması. Bireysel abonelik için yasal prosedürle ilgili sıkıntı yok sadece proje değişecek. Bu süreci AVM’ler yürütmeli, maliyeti de onlar karşılamalı. Ama biz takip etmek zorunda kalıyoruz”.

Elektrik dağıtım şirketleri kolaylık sağlamalı

Konuyla ilgili görüşleri sorulan birçok AVM yetkilisi, zaman zaman kiracılarından böyle talepler aldıklarını ancak proje değişimi ve yeni trafo gibi maliyetlerin yüksek olması gerekçesi ile kimsenin yanaşmadığını söyledi. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, artan enerji faturaları ile ilgili olarak AVM’lerin herhangi bir sorumluluğu olmadığını belirterek sözlerine başladı. Devletin belirlediği fiyatlar üzerinden oluşan faturanın markalara ortak gider olarak yansıtıldığına dikkat çeken Altaş, enerji maliyetinin sadece markalar için değil AVM’ler için de oldukça büyük bir maliyet kalemi haline geldiğini belirtti. Bu noktada tek çözümün bireysel abonelik olduğunu ve bunun da önemli bir maliyete yol açacağını söyleyen Altaş, şöyle devam etti: “Bu durumun bizim için hiçbir sakıncası yok. Güzel olur. Biz de markalardan elektik parası toplamaktan kurtulmuş olacağız. Ama trafo yatırımları açısından baktığımızda ciddi bir yatırım maliyeti var. Perakendeci AVM’ye ‘bu yatırımı sen yap, benim ne kadar kalacağım belli değil’ diyor. AVM de ‘sen ucuz elektrik kullanacaksın, ben neden yapayım ‘diyor. Devlet de yapmıyor çünkü elektrik dağıtımı özelleşti. Aslında elektrik dağıtım şirketleri, müracaat eden aboneler için yeterli kolaylığı sağlamalı.”

AVM'lerde 'ikinci kira' krizi

 

AVM'lerden enerji tasarruf hamlesi

 

Bir yıl içinde AVM’ler kendi elektriğini üretecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)