BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnerji krizi yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandıracak----

Enerji krizi yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandıracak

Enerji krizi yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandıracak
20 Ekim 2021 - 12:06 www.finansgundem.com

Çin’in enerji kriziyle güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi şirketlerine yeşil ışık yandı. Enerji kesintileri, Çin’in yeşil enerjiye geçiş adımlarını ve yatırımlarını hızlandırmasına neden olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in enerji krizi şimdi karanlığa neden oluyor olabilir. Ancak ülkede yeşil enerjiye geçiş için bir sonraki adımı şekillendiriyor. Yakın zamanda Çin’de yaşanan enerji kesintileri fabrikaların kapanmasına neden oldu. Bunun sonucunda küresel tedarik zincirleri de zarar gördü. Çin’de elektrik üretiminde kullanılan temel maddelerden kömürün fiyatının sert yükselişi, özellikle de katı bir elektrik fiyatlaması mekanizmasıyla birleştiğinde temel nedenlerden biri oldu.

Çin’de birçok santral zarar ediyor. Yerel hükümetlerin karbon hedeflerine ulaşabilmek için katı bir şekilde enerji kullanımını kısıtlaması da faktörlerden bir tanesi. Bu soruna çözüm bulabilmek için Çin hükümeti kömür arzını yükseltmeye çabalıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Çin’in birçok kömür madeni geçtiğimiz yıl bir güvenlik kampanyası nedeniyle kapatılmıştı. Çin’in devlet planlayıcısı geçtiğimiz hafta kömürle üretilen enerji fiyatlarındaki limiti yükselteceğini açıkladı.

Yüksek miktarda enerji kullanan şirketlere uygulanmayacak olan limit, çok daha sert yükselişlerle karşı karşıya kalabilir. Kömür arzında artışın gerçekleşmesi zaman alabilir ve fiyatlardaki yükseliş, kömür fiyatındaki yükselişi telafi etmek için yeterli olmayabilir. Ancak daha yüksek fiyatlara izin vermek, krizi çözmek ve bir sonraki krizi engellemek için doğru bir adım.

Hükümet aynı zamanda kademeli olarak tüm kömür temelli enerji üretimini ve aynı zamanda ticari ve endüstriyel tüketicileri daha pazar temelli bir fiyatlandırmaya yönlendirmek istiyor. Şimdilerde bazı müşteriler sabit ücret öderken, kömür kullanan enerji santralleri garantilenmiş talebe ulaşıyor. Daha liberal bir sistemde, talep ve arz daha iyi dengelenebilir. Bunun sonucunda da yenilenebilir enerji için çok daha adil bir ortam oluşur.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi üretimi maliyetleri istikrarlı bir şekilde düşüyor ve şimdi kömür karşısında rekabet avantajına sahip. Tedarik zincirinceki bozulmalar bu trendi bir süreliğine raydan çıkarabilecek olsa da, uzun vadede yenilenebilir enerji fiyatlarının giderek düşmesi bekleniyor. Yenilenebilir enerjide düşen maliyetler aynı zamanda Çin’in yenilenebilir projelere desteğini hızlandırabilir.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler’in (BM) Biyoçeşitlilik Konferansı’nda devasa bir rüzgar ve güneş projesinin yapımının ilk etabının başladığını açıkladı. Jinping Çin’in rüzgar ve güneş kapasitesini 1,200 gigawatt’a yükseltmeyi hedeflediğini açıkladı. Pekin yeşil ışığı yaktığında, ülkenin altyapı faaliyetlerinin ne kadar hızlı olduğu göz önüne alınırsa, gelecek yıllarda yenilenebilir enerjinin yükselişi kaçınılmaz olacak.

Çin'de konut satışları 6 yılın dibini gördü

 

İngiltere'nin 'Net Sıfır' stratejisi kapsamında yol haritası açıklandı!

 

Paris Anlaşması'na rağmen hükümetler fosil yakıt üretimini artıracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)