BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnerji baronları servetlerine servet kattı----

Enerji baronları servetlerine servet kattı

Enerji baronları servetlerine servet kattı
02 Nisan 2021 - 16:40 www.finansgundem.com

Biden’ın gelişiyle darboğaza girmeyi bekleyen enerji piyasası patronları ekonomik toparlanma sürecinde olağanüstü kazançlar elde ettiler. Petrol baronları yeşil enerjinin getirdiği riskleri görerek yeni yatırımlarını buna göre şekillendiriyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekim ayında Harold Hamm, Joe Biden'ın ABD seçimlerinde kazanacağı bir galibiyetin petrol ve doğalgaz sektörünü darboğaza sokacağını öngörüyordu. Ancak bunun yerine enerji sektörü en parlak dönemlerinden birini yaşıyor.

Hamm’ın enerji şirketi Continental Resources şirketinin hisseleri son altı ayda ikiye katlandı. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre enerji patronunun kişisel serveti ise bu yıl 3,3 milyar dolar artarak 8,4 milyar dolara yükseldi.

Biden Kasım ayında kazanmasının ardından sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik politikaları desteklediği bir sır değil. Ancak ekonomilerin Kovid-19 krizinden çıkmasıyla oluşan arz kısıntıları ve yenilenebilir kaynaklar için doğal gaz talebinin artmasıyla ham petrol fiyatlar son aylarda yükseliş gösterdi. Bloomberg’in haberine göre 75 yaşındaki Trump destekçisi petrol baronu enerji milyarderleri arasında en büyük kazanan oldu.

ABD'den Rusya’ya ve Hindistan'a kadar enerji baronları bu süreçte servetlerine servet kattı. Enerji patronlarının toplam net servetleri ilk çeyrekte yaklaşık 51 milyar dolar yani yaklaşık %10 artarak servetleri en hızlı yükselen patronlar kulübü haline geldiler.

Pozitif görünüm sürüyor

Rusya'daki en büyük devlet dışı doğal gaz sağlayıcısı şirketin ortak sahibi olan 65 yaşındaki Leonid Mikhelson, 2021'de servetine 3,8 milyar dolar ekleyerek ülkenin en zenginleri arasında ilk sırayı almaya yaklaştı. Hindistanlı Gautam Adani bu yıl 23,3 milyar dolar kazanarak küresel çapta en fazla kazanan milyarder oldu.

Geçen yıl ayakta kalmak için mücadele eden Continental Resources gibi enerji şirketlerinin görünümü, kârlılığa dönüş beklentilerini destekliyor. OPEC+ üyeleri (Finansgundem.com: Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği olan OPEC ile söz konusu birliğin dışında olan devletlerin oluşturduğu uluslararası örgüt) bu haftaki toplantılarında ekonomik toparlanma konusunda güvenlerini dile getirdiler ve önümüzdeki aylarda petrol üretimini kademeli olarak artırma konusunda anlaştılar.

Şubat ayında içlerinde JPMorgan Chase, Goldman Sachs gibi dev yatırım bankalarının da dahil olduğu yatırım çevreleri emtialar için yeni bir süper döngü beklentisinden bahsetmişti. Petrol son altı ayda %66 tırmandı ve bazı boğa piyasası destekçileri fiyatların gelecek yılın sonuna kadar bir kez daha varil başına 100 doların üzerine çıkabileceğini öngörüyor.

Houston merkezli emtia risk danışmanlığı şirketi Opportune'un Başkanı Ryan Dusek, "Daha yüksek petrol fiyatları doğrudan daha yüksek kârlara dönüşüyor ve bu şirketlerin hissedarlarına olan getirilerini artırıyor" dedi.

Yine de çevre dostu önlemlere artan odaklanma, petrol üreticilerini uzun vadede tehdit ediyor. Biden, ABD elektrik şebekesini 2035'e kadar karbon sıfır hale getirmek isterken, Çin ve Avrupa Birliği sırasıyla 2060 ve 2050'ye kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.

Yeşil enerji zenginlerin iştahını açıyor

Küresel enerji politikalarındaki değişim bazı şirketlerin yeşil enerjiye yönelik yatırımlarını arttırmasına neden oldu. Kömür merkezli bir imparatorluk kurmak için yirmi yıl harcayan Adani, 2025 yılına kadar şirketinin yenilenebilir enerji kapasitesini neredeyse sekiz kat artırmayı planlıyor. Adani Fransız petrol devi Total de dahil olmak üzere büyük oyunculardan destek aldı. Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki Yamal sıvılaştırılmış doğalgaz tesisinde kapasitenin üzerinde çalışan Leonid Mikhelson'un Novatek şirketi, üretimi üç katından fazla olsa dahi on yılın sonuna kadar üretimini temiz enerjiye geçirmek istiyor.

Enerji sektörünün kazanımlarına rağmen, teknoloji küresel olarak zenginliğin ana kaynağı olmaya devam ediyor. Teknoloji sektörünün en zengin girişimcileri bu yıl servetlerine şimdiye kadar 87,6 milyar dolar ekledi. Google’ın çatı şirketi Alphabet'in Kurucuları Larry Page ve Sergey Brin ve Çinli video paylaşım şirketi Kuaishou Technology'den Su Hua, Gautam Adani'den sonra bu yılın en çok kazananları arasında yer alan diğer isimler.

Petrol, kısıntıların gevşemesine rağmen yükselişte

 

Borsaları ikinci çeyrekte neler bekliyor?

 

'Ethereum gerçeğe en yakını'

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)